Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αρχίζει να περνά με σαφήνεια στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Allianz Trade, στην τελευταία της Έκθεση Αφερεγγυότητας, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την περίοδο 2026-2027, προειδοποιώντας για σημαντική αύξηση των «λουκέτων» διεθνώς.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο ηγέτη στην ασφάλιση πιστώσεων, οι επιχειρηματικές αφερεγγυότητες αναμένεται να αυξηθούν κατά +6% το 2026, μετά από αντίστοιχη άνοδο το 2025. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης, πριν από μια πιθανή σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα το 2027. Ωστόσο, ένα σενάριο παρατεταμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την εικόνα.
Επιπλέον πιέσεις από τη Μέση Ανατολή
Η κρίση στην περιοχή έχει ήδη εντείνει τη μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας, αυξάνοντας το κόστος μεταφορών και διαταράσσοντας τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις, οι δευτερογενείς συνέπειες περιλαμβάνουν ενίσχυση του πληθωρισμού, αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Όπως επισημαίνει η CEO της Allianz Trade, Aylin Somersan Coqui, η αύξηση του κόστους διαχέεται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας – από τον αγροδιατροφικό τομέα έως τη μεταποίηση, την υγεία και την τεχνολογία – ενώ οι πιέσεις εντείνονται σε ενεργοβόρους κλάδους όπως οι μεταφορές, τα χημικά και τα μέταλλα.
Ο συνδυασμός ασθενέστερης ζήτησης, υψηλότερου κόστους εισροών και πιο περιορισμένων χρηματοδοτικών συνθηκών δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως όσων έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακύλισης των αυξήσεων τιμών, χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας ή υψηλό δανεισμό.
Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ο άμεσος αντίκτυπος της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 7.000 αφερεγγυότητες παγκοσμίως το 2026 και 7.900 το 2027, σε σχέση με τα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την κρίση.
Κίνδυνοι από παρατεταμένη κλιμάκωση
Οι κίνδυνοι ενισχύονται σημαντικά σε περίπτωση παρατεταμένων γεωπολιτικών και οικονομικών κλυδωνισμών. Ένα πιθανό παρατεταμένο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και ελλείψεις σε βασικά εμπορεύματα, όπως τα λιπάσματα και το ήλιο.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, η πτώση της εμπιστοσύνης και η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα αύξαναν περαιτέρω τον κίνδυνο αφερεγγυότητας.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Allianz Trade, Maxime Lemerle, μια εκτεταμένη κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων αφερεγγυοτήτων κατά +10% το 2026 και +3% το 2027. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 4.100 επιπλέον περιπτώσεις στις ΗΠΑ και 10.500 στη Δυτική Ευρώπη την περίοδο 2026-2027.





























