Πιο κοντά στην παράταση σε μια παράταση των διαπραγματεύσεων βρίσκονται πλέον ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, μεταθέτοντας το Brexit μερικούς μήνες αργότερα, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία τροπολογίας, η οποία δεν επιτρέπει την έξοδο χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απέρριψε δύο άλλες, μια για παράταση και μια για hard Brexit.
Η κίνηση αυτή, τρεις εβδομάδες πριν την καταληκτική ημερομηνία και αφού απορρίφθηκε η νέα βελτιωμένη, ως προς το backstop, συμφωνία με την ΕΕ, στοχεύει να εφησυχάσει τις αγορές και να ενισχύσει την πίεση στην ΕΕ, στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών της συμφωνίας.
Η ΕΕ, ωστόσο, από την πλευρά της έσπευσε, πριν την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βρετανία και μετά την απόρριψης της βελτιωμένης συμφωνίας, να ξεκαθαρίσει ότι αν η Βρετανία επιθυμεί παράταση των διαπραγματεύσεων, πέραν της 31ης Μαρτίου που λήγουν τυπικά και πυροδοτείται το Brexit, θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογημένη έκθεση. Με τον τρόπο αυτό οι 27 χώρες της ΕΕ και η Κομισιόν επιδιώκουν να πιέσουν το Λονδίνο να αποδεχθεί τους όρους και να μην κωλυσιεργεί, χρησιμοποιώντας το hard Brexit ως μοχλό πίεσης.
Στην πραγματικότητα, οι Βρετανοί δεν θέλουν το deal που προτείνει η ΕΕ, αλλά θέλουν να φύγουν με δικούς τους όρους. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται εφικτό και συνεπώς το ενδεχόμενο ενός hard Brexit δεν μπορεί να αποκλειστεί ουσιαστικά.
Στο Λονδίνο, όμως, η Βουλή στη συνέχεια απέρριψε μια δεύτερη τροπολογία (με 374 ψήφους κατά και 164 υπέρ) , με την οποία προτεινόταν να ζητηθεί αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να καταργηθεί το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τέλος, η κύρια τροπολογία της Τερέζα Μέι, η οποία αφορούσε και αυτή μια no deal αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε στις 29 Μαρτίου, απορρίφθηκε από 374 βουλευτές, έναντι 164.
Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό το σημερινό αποτέλεσμα δεν αλλάζει το θεμελιώδες πρόβλημα. «Εάν οι Βουλευτές θέλουν να αποκλείσουν το no-deal, πρέπει να ψηφίσουν για μια συμφωνία», είπε.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχει υποσχεθεί ψηφοφορία για την επέκταση του άρθρου 50, σημειώνοντας πως εάν οι βουλευτές συμφωνούν σύντομα για μια συμφωνία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει σύντομη τεχνική επέκταση του σχετικού άρθρου .
Tην Τρίτη η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.
Όπως τονίζεται, η συμφωνία είναι «κλινικά» νεκρή, αλλά στον λαβύρινθο του Brexit ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ». Η Μέι δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Στέλεχη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν μία τρίτη ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έχει σημειώσει πως η σημερινή ψηφοφορία δεν αποκλείει δια παντός το σενάριο της μη συμφωνίας παρά μόνο προσώρας.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει για την παράταση ή όχι του Άρθρου 50, για το αν δηλαδή επιθυμούν πίστωση χρόνου με μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου.