Το νερό, η βιωσιμότητα των περιοχών και τακτική της καμένης γης επανέρχονται βίαια στο προσκήνιο του πολέμου στην Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό του φράγματος στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας Νόβα Κάκοβκα.
Ρωσία και Ουκρανία ανταλλάσσουν κατηγορίες για τον βοβμαρδισμό του φράγματος στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας Νόβα Κάκοβκα. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη και ο διεθνής παράγοντας λαμβάνουν προσεκτικά θέση κατά της Ρωσίας, αποφεύγοντας να υιοθετήσουν τις θέσεις του Κιέβου, αλλά κατηγορώντας τη Μόσχα ως πλαίσιο της μεγάλης εικόνας.
Μετά την αποκάλυψη των ευρημάτων από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, που επιρρίπτουν στην Ουκρανία την ευθύνη για την ανατίναξη του νέου αγωγού Nord Stream 2 στη Νορβηγία, η αξιοπιστία του Κιέβου έχει υποχωρήσει και μεταξύ των συμμάχων. Έτσι, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον κατηγορούν μεν -για όλα τα κακά του πολέμου- τη Ρωσία, αποφεύγουν όμως να αποδώσουν ευθύνες για συγκεκριμένες ενέργειες, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν βγάζουν στρατηγικό νόημα.
Το τεράστιο φράγμα της Νόβα Κάκοβκα, που εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Δνείπερου στην Χερσώνα, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν, έχει προσλάβει στρατηγική σημασία τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο έλεγχος κρίσιμων υποδομών, η καταστρατήγηση της βιωσιμότητας περιοχών και η τακτική της καμένης γης αποτελούν μείζονες στρατηγικούς άξονες σε πολέμους μεγάλης διάρκειας, καθώς υπονομεύουν ευθέως την αξία κτίσεων, ενισχύουν τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού και αναγκάζουν τον κατακτητή να αυξήσει τις δαπάνες και να δεσμεύσει περισσότερο προσωπικό αφαιρώντας από άλλα μέτωπα. Παράλληλα, από τη μια πλήττεται το ηθικά και από την άλλη στέλνεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν off-limits δράσεις για τον έλεγχο εδαφών.
Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κίνηση κλιμάκωσης και καταδεικνύει ότι η εξάντληση των στρατιωτικών δυνάμεων δεν αφήνει περιθώρια για μακροχρόνιες στρατηγικές και δράσεις.
Blame game
Το φράγμα στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας Νόβα Κάκοβκα καταστράφηκε από βομβαρδισμό.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει η μια την αλλη από τον Οκτώβριο ότι σχεδιάζουν την υπερχείλιση του φράγματος χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και αποσκοπώντας να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή γύρω από την πόλη της Χερσώνας.
Ρωσικά media υποστηρίζουν ότι το φράγμα ανατίναξαν ουκρανικές δυνάμεις, επικαλούμενα την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Ειδικότερα, το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον οποίο μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από ένα αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα HIMARS και έπληξε τον υδροφράκτη του φράγματος προκαλώντας ζημιές.
Πάντως, το Κίεβο, με ανακοίνωσή του, αρνείται κάθε εμπλοκή στον βομβαρδισμό του φράγματος. Το γενικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, παραδέχτηκε όμως πως βομβαρδίστηκε βάση στην περιοχή της Χερσώνας.