Νέες πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το πετρέλαιο, καθώς η ανατίμηση του δολαρίου και η αναθέρμανση των προοπτικών για εκεχειρία στη Γάζα συνέβαλλαν στην κάμψη των ανησυχιών.
Οι τιμές του πετρελαίου Brent υποχώρησαν κατά 2,9% και έκλεισαν στα 82,63 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια, υποχωρώντας κατά 2,8%.
Το σκηνικό θα μπορούσε να αλλάξει τις επόμενες ώρες μετά την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας, την προσπάθεια του Ισραήλ να διαχύσει την ένταση με την πρώτη μεγάλη επίθεση κατά στόχων στην Υεμένη και στη σκιά των εξαγγελιών για την πολιτική της Κίνας κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής.
Οι καταλύτες της Παρασκευής
Το κλίμα στην αγορά επηρέασε η αναθέρμανση των προσδοκιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να υποδηλώνει ότι μια πολυαναμενόμενη ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν εφικτή.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα είχε προηγουμένως οδηγήσει τους επενδυτές να υπολογίζουν ένα ρίσκο για το πετρέλαιο, καθώς οι εντάσεις αποτελούσαν απειλή για τις παγκόσμιες προμήθειες.
Ισχυρό δολάριο, αδύναμη Κίνα
Επίσης, η ενίσχυση του δολαρίου και οι ανησυχίες για την οικονομική προοπτική της Κίνας άσκησαν καθοδική πίεση στις τιμές, αντισταθμίζοντας το στενότερο σενάριο προσφοράς. Το δολάριο ενισχύθηκε μετά από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ νωρίτερα την εβδομάδα, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο που τιμολογείται σε δολάρια από αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό 4,7% στο δεύτερο τρίμηνο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου από τον κορυφαίο εισαγωγέα στον κόσμο.