Η αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ από τον ΟΤΕ μετά από 15 χρόνια και ενώ ο ίδιος παραμένει σε παραγωγική ηλικία πυροδότησε πληθώρα σεναρίων για την επόμενη κίνηση του…
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά δεν διαθέτει επάρκεια παραγωγικών στελεχών αποδεδειγμένης ικανότητας και με track record σε κορυφαίες θέσεις και σίγουρα πολύ λίγους του διαμετρήματος του Μιχάλη Τσαμάζ. Επίσης, στη συγκεκριμένη συγκυρία μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις επιχειρούν σημαντικές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης, διεθνοποίησης και μεγέθυνσης, project στα οποία οι ικανότητες του Μιχάλη Τσαμάζ είναι αποδεδειγμένες.
Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι λόγοι που το όνομα του Μιχάλη Τσαμάζ ακούγεται για την Intralot, την Metlen (τ. Mytilineos), ακόμη και για τράπεζες… Ο απερχόμενος CEO του ΟΤΕ έχει οικοδομήσει ένα ισχυρό δίκτυο επαφών -και λόγω Deutsche Telekom- σε τράπεζες, κυβερνήσεις και γενικά στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Επίσης, η επιτυχής αναδιάρθρωση του ΟΤΕ και η οικονομική αποδοτικότητά του, για τη Deutsche Telekom, αποδεικνύουν την δεινότητα του manager. Πλέον, το όνομά του ανοίγει πόρτες σε τράπεζες, διευκολύνει διαπραγματεύσεις και έχει τέτοια βαρύτητα που μπορεί να προσελκύσει στελέχη, να ανοίξει πόρτες και να κατεβάσει το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων.
Ο ίδιος όμως το γνωρίζει και είναι σαφές ότι αν και σίγουρα η παράταση του παραγωγικού του βίου, αποτελεί μείζονα σκέψη, εν τούτοις δεν θα συμφωνήσει εύκολα σε μια θέση ή ρόλο που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις…που θα θέσει. Βέβαια, για να έχουν βάση τα σενάρια χρειάζεται να γίνουν οι σχετικές συναντήσεις και να υποβληθούν οι αντίστοιχες προτάσεις… Σε αυτή τη φάση δεν είναι σαφές αν όντως υπάρχουν τέτοιες προθέσεις. Έτσι, τα σενάρια παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου και οι πιθανότητες ο Μιχάλης Τσαμάζ να ασχοληθεί με την ξυλουργική ή άλλες εργασίες με τα χέρια του, στις οποίες μαθαίνουμε ότι είναι εξαιρετικός, παραμένουν αυξημένες…
Το σενάριο για Metlen – Μυτιληναίο
Υπ’ αυτό το πρίσμα, το ενδεχόμενο ο Μιχάλης Τσαμάζ να αποδεχθεί τη θέση του CEO στην Metlen, με τον Βαγγέλη Μυτιληναίο να παίρνει το πίσω κάθισμα και να καθίσταται μη-εκτελεστικός πρόεδρος, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ. Μάλιστα, η προοπτική εισαγωγής της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ανοίγματος της βρετανικής και ιταλικής αγοράς, αποτελούν προκλήσεις που δεν αφήνουν αδιάφορο έναν μάνατζερ τέτοιου επιπέδου. Να σημειωθεί ότι η Metlen διαθέτει ήδη παρουσία σε 35 χώρες.
Δεν είναι όμως σίγουρο ότι ο Βαγγέλης Μυτιληναίος είναι έτοιμος να… παραχωρήσει τα ηνία τόσο εύκολα. Ήδη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όνομα Mytilineos και να αναβαπτίσει την εταιρία σε Metlen για να μεγαλώσει και να εκπληρώσει τον στόχο του για εισαγωγή στο βρετανικό χρηματιστήριο και εισδοχή στον FTSE-100… Μια παραλλαγή του σεναρίου αυτού θα ήθελε τον Βαγγέλη Μυτιληναίο να επιλέγει έναν εγνωσμένης αξίας, ξένο μη-εκτελεστικό πρόεδρο, να διατηρεί ο ίδιος θέση CEO με αρμοδιότητα σε ζητήματα trading, μετάλλων και κατασκευών και να προτείνει στον Μιχάλη Τσαμάζ θέση Co-CEO με αρμοδιότητα στις νέες αγορές, την ενέργεια και τα δίκτυα, τομέα που φιλοδοξεί να αναπτύξει σημαντικά η εταιρία.
Θέμα για τον Βαγγέλη Μυτιληναίο είναι και η διαμόρφωση διάδοχης κατάστασης, καθώς το σχήμα με το pool στελεχών που ανακοίνωσε στην πρόσφατη διοικητική αναδιάρθρωση δεν έχει αποκτήσει το απαραίτητο traction, ούτε ενδοεταιρικά, ούτε απέναντι στους επενδυτές… Έτσι, μια ισχυρή και αυτόφωτη προσωπικότητα θα μπορούσε να αποτελέσει πειστική λύση….
Για τον Μιχάλη Τσαμάζ ακόμη και η πρώτη πρόταση θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή, καθώς είχε συνηθίσει για 15 χρόνια να μην απαντά άμεσα σε άλλον, αλλά έμμεσα στον βασικό μέτοχο που ήταν μάλιστα σε άλλη χώρα. Τώρα, το ενδεχόμενο συμβίωσης με τον βασικό μέτοχο σε ρόλο προέδρου ή Co-CEO θα ήταν πρόκληση. Βέβαια, οι οικονομικές απολαβές που μπορεί να προσφέρει ο Βαγγέλης Μυτιληναίος για να κλείσει ένα deal δεν μπορεί να παραγνωρίζονται…
Οι φήμες για deal με Κόκκαλη
Εσχάτως κυκλοφόρησαν φήμες που θέλουν τον Μιχάλη Τσαμάζ να έχει κλείσει με τον Σωκράτη Κόκκαλη την ανάληψη ρόλου CEO στον -υπό αναδιάρθρωση- όμιλο της Intralot. Το σενάριο δεν είναι απίθανο, έχει όμως και αυτό αυξημένο βαθμό δυσκολίας, κυρίως λόγω της ισχυρής προσωπικότητας του Σωκράτη Κόκκαλη και των ασαφών στόχων για τις προοπτικές της Intralot.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι εμβληματικός επιχειρηματίας, γνωστός για την άμεση συμμετοχή του σε deals και διεργασίες, με άμεση γνώση των εταιριών του και πολύ, μα πολύ, συγκεκριμένη προσωπική ατζέντα. Το turn-around της Intralot μόλις πέρασε στη δεύτερη φάση του, με κεντρικό διακύβευμα την διασφάλιση της θέσης της με την ανανέωση συμβολαίων, την εξασφάλιση νέων έργων στο εξωτερικό και την αλλαγή χρηματοδοτικού μοντέλου. Σε δεύτερη φάση ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιδιώξει την είσοδο της θυγατρικής στις ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο εκεί…
Όπως και στο σενάριο της Metlen η Intralot είναι μεγάλη εταιρία, με ωραίους στόχους, αλλά προβληματικό track record που όντας διψασμένη για εγκυρότητα και με την ανάγκη διαμόρφωσης διάδοχης κατάστασης ακόμη πιο επιτακτική, θα είχε να κερδίσει περισσότερα από μια προσωπικότητα όπως ο Μιχάλης Τσαμάζ από τους κινδύνους που του προσφέρει και τις πιθανές απολαβές…
Η συζήτηση για KaizenGaming
Αν και το σενάριο για μετάβαση του Μιχάλη Τσαμάζ στην KaizenGanming, ελληνική πολυεθνική του online στοιχηματισμού, έχει παιχθεί λιγότερο, παλαιότερα και έχει λιγότερη… λάμψη, από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Αυτό γιατί πρόκειται για εταιρία με δυναμική ανάπτυξη, παρουσία σε πολλές χώρες και ισχυρές προοπτικές. Επίσης, το αντικείμενο είναι εξίσου -αν όχι πιο ενδιαφέρον- για τον Μιχάλη Τσαμάζ,
Επίσης, σε μια τέτοια εταιρία ο Μιχάλης Τσαμάζ θα μπορούσε να βρει περισσότερο χώρο για να εφαρμόσει πολιτικές και μεγαλύτερο βάθος…