Η Ελλάδα ήρε το βέτο για την προώθηση του 11ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας αφού όμως η Ουκρανία ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό των πέντε ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών από τη λίστα της “ντροπής”, που συνεπάγεται ότι θα συνεχίσουν κανονικά τη διακίνηση του ρωσικού πετρελαίου.
Η Ελλάδα μπλόκαρε το 11ο πακέτο κατά της Ρωσίας γιατί σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έθετε ως προϋπόθεση την αφαίρεση των ελληνικών εταιρειών από την ουκρανική λίστα των «Χορηγών Διεθνούς Πολέμου», ενός καταλόγου που διαχειρίζεται ο Εθνικός Οργανισμός για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACP) της χώρας.
Ο κατάλογος στοχεύει σε εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία παρά τις πιέσεις να αποσυρθούν λόγω του πολέμου. Από την έναρξή του το περασμένο καλοκαίρι ο κατάλογος έχει μεγαλώσει και σήμερα περιλαμβάνει 102 άτομα και 26 εταιρείες, 17 από τις οποίες έχουν δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και πέντε ελληνικές, ο υψηλότερος αριθμός μεταξύ των χωρών. Και οι πέντε είναι ναυτιλιακές εταιρείες που φαίνεται να εξακολουθούν να μεταφέρουν και να πωλούν ρωσικό πετρέλαιο. Οι Ουκρανοί δεν ισχυρίζονται απαραίτητα ότι κάποια από τις εταιρείες παραβιάζει τις κυρώσεις, ωστόσο τις «δείχνουν με το δάκτυλο» ως συνεργαζόμενες με τον Πούτιν.
Οι κυρώσεις
Η 11η δέσμη μέτρων της ΕΕ, από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, περιλαμβάνει απαγόρευση διέλευσης πολλών αγαθών μέσω Ρωσίας και ένα νέο εργαλείο για το «στρίμωγμα» τρίτων χωρών που δεν κάνουν αρκετά ώστε να εμποδίσουν τη Μόσχα να αποφεύγει τις κυρώσεις των 27. Η Σουηδία, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε τη συμφωνία μέσω Twitter.
Κύριος στόχος είναι να κλείσουν τα παραθυράκια και να αντιμετωπιστεί η παράκαμψη των μέτρων, ώστε να πληγεί η ικανότητα της Μόσχας να προμηθεύεται απαγορευμένες τεχνολογίες —μέσω κρατών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, το Καζακστάν και άλλα στην κεντρική Ασία— που καταλήγουν σε ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Ο νέος μηχανισμός παρέχει εξουσίες στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν κρίσιμες εξαγωγές σε στοχευμένες τρίτες χώρες, εφόσον αποτύχουν οι σχετικές διπλωματικές προσπάθειες. Το πεδίο εφαρμογής του στένεψε ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των απεσταλμένων, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο, σε βαθμό που ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πήχης για τη χρήση του μηχανισμού είναι πλέον πολύ υψηλός.
Το πακέτο εγκρίθηκε από τους πρεσβευτές της ΕΕ και πρέπει τώρα να υπογραφεί η απόφαση από τις 27 πρωτεύουσες, πριν εγκριθούν επίσημα τα μέτρα και τεθούν σε ισχύ. Ορισμένες τελικές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να αλλάξουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, με στόχο οι κυρώσεις να τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή.
Εκτός κυρώσεων κινεζικές εταιρίες
Η ΕΕ απέσυρε τα σχέδια για περιορισμό του εμπορίου με πέντε κινεζικές εταιρείες που φέρεται να προμήθευαν ρωσικές εταιρείες με απαγορευμένες τεχνολογίες, μετά από διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι το ζήτημα θα επιλυόταν, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο. Τρεις εταιρείες με έδρα το Χονγκ Κονγκ, που φέρεται να ελέγχονται από τη Ρωσία, περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Επίσης, αποσύρθηκαν οι προτάσεις να αποκλείονται από λιμάνια της ΕΕ πλοία που μεταφέρουν απαγορευμένα εμπορεύματα, σύμφωνα με το προσχέδιο. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν επίσημο τερματισμό των παραδόσεων πετρελαίου μέσω του βόρειου σκέλους του αγωγού Ντρούζμπα, καθώς και περιορισμούς σε πλοία που απενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησής τους.
Τέλος, στη λίστα κυρώσεων θα προστεθούν ακόμη δεκάδες άτομα, φορείς και εταιρείες, σύμφωνα με το Bloomberg.