Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις σε μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ για συμφωνία ελέγχου-παγώματος της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω πτώσης της τιμής του πετρελαίου, που θα σημάνει νέα προβλήματα για τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Με τη Ρωσία σε παραγωγή ρεκόρ, τη Λιβύη, Νιγηρία να ανακάμπτουν και το Ιράν να επανέρχεται σταδιακά, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε υπερπροσφορά ασκώντας τροματικές πιέσεις στην τιμή του “μαύρου χρυού”. Η προσφορά ανέβηκε κατά 800.000 βαρέλια τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου.
Η παγκόσμια προσφορά θα συνεχίσει να είναι υπερβάλλουσα και για το 2017, καθώς κάποια μέλη του γκρουπ έχουν μεγάλη συμμετοχή στον καθορισμό της, με την Σαουδική Αραβία να παράγει σε επίπεδα ρεκόρ και Ιράν και Ιράκ να ανακάμπτουν. Ως αποτέλεσμα οι τιμές πασχίζουν να ξεπεράσουν τα $ 40 το βαρέλι, τιμή μικρότερη του 50% της μέσης από τις αρχές της δεκαετίας.
Οι οικονομίες των παραγωγών χωρών πλήττονται σημαντικά από τις απώλειες στην τιμή του μαύρου χρυσού. Η αγορά όμως δείχνει ότι οι μηχανισμοί της λειτουργούν, καθώς στο άκουσμα και μόνο της πρότασης της Σαουδικής Αραβίας για περιορισμό της παραγωγής της με πάγωμα της παραγωγής του Ιράν, το Brent ανέβηκε κατά 1,3%.
Η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης σε προηγούμενες συναντήσεις μελών του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι η πολυπόθητη συμφωνία στο Αλγέρι, όσο αναγκαία και αν είναι, δεν είναι σίγουρα εφικτή.
Και η μεταβλητότητα της προσφοράς από την πρόσφατη επιστροφή Λιβύης και Νιγηρίας στην παραγωγή δυσκολεύει τη διαμόρφωση ενός σχεδίου σταθεροποίησης της αγοράς. Με τη διακοπή των μαχών στη Λιβύη, η παραγωγή της έχει ανέβει στα 390.000 βαρέλια την ημέρα και η παύση πυρός στην περιοχή του Δέλτα στη Νιγηρία, προσθέτει 1,75 εκατ βαρέλια στην παγκόσμια ημερήσια παραγωγή.
Η Ρωσία έχει παραγωγή ρεκόρ με μέγιστη 11,09 εκατ βαρέλια μέσα στο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με τις αισιόδοξες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για συνεννόηση των παραγωγών χωρών, να μην αποτελούν ένδειξη συμμετοχής της χώρας σε αυτήν καθώς δεν θεωρείται επαρκής η επιρροή της κυβέρνησης σε κάποιες ρωσικές εταιρείες μεγάλης δυναμικής.
Η τελευταία προσπάθεια μελών του ΟΠΕΚ για συμφωνία με την Ρωσία κατέρρευσε όταν το Ιράν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πάγωμα της παραγωγής καθώς είχε μόλις αρχίσει να ανακτά τη δυναμική του μετά το τέλος των διεθνών κυρώσεων.
Αλλά η αγορά δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρηση συμφωνίας καθώς ρισκάρει την κατάρρευση της τιμής στα $30- $40 το βαρέλι.
Αυτό δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στους παραγωγούς να συνεργαστούν, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να αφήσουν έξω από τον περιορισμό παραγωγής Νιγηρία και Λιβύη -τουλάχιστον μέχρι την ανάκαμψη τους – προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση τους. Προοπτική όμως που θίγει τη Σαουδική Αραβία καθώς θα πρέπει να μετριάσει τη δική της παραγωγή.