Οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις κατά των δασμών που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση Τραμπ σε δεκάδες χώρες έχουν προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Αμερικανού προέδρου. Η απόφαση αυτή, παρά τη διακοπή της προσωρινά από το εφετείο, έχει μειώσει την πίεση προς τις χώρες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και έχει δημιουργήσει νέες δυναμικές στις διαπραγματεύσεις.
Η διοίκηση Τραμπ, που συνήθως επιδεικνύει αυτοπεποίθηση στις διεθνείς σχέσεις, φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες καθώς οι χώρες πλέον αντιδρούν με μεγαλύτερη σιγουριά και προσδοκίες.
Για πρώτη φορά, οι δικαστικές αποφάσεις έβαλαν τον Τραμπ σε αμυντική θέση, καθώς η διοίκηση του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια σημαντική αποτυχία στην ευρεία εμπορική της ατζέντα, και ορισμένες χώρες βλέπουν τις αποφάσεις ως ένα μέσο ανακούφισης για έντονες και μερικές φορές στασιμικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Ευκαιρία βλέπουν ξένοι αξιωματούχοι
Οι ξένοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι δικαστικές αποφάσεις προσφέρουν μια ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση χωρίς την απειλή νέων δασμών.
Ταυτόχρονα, η Κίνα και άλλοι βασικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ διατηρούν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις, παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες παραμένουν σε κρίσιμο στάδιο, είναι πιθανό να επηρεαστούν από αυτή την αβεβαιότητα, με χώρες να προετοιμάζονται για μια νέα φάση αντιπαράθεσης και συζητήσεων.»
Οι δικαστικές αποφάσεις
«Η απόφαση μείωσε την πίεση στις χώρες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ένας αξιωματούχος των Φιλιππίνων, που ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για τις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στην απόφαση της Τετάρτης από το Δικαστήριο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο δήλωσε ότι ο πρόεδρος υπερέβη τις αρμοδιότητές του επιβάλλοντας δασμούς 10% και άνω σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αναστάλθηκε προσωρινά από εφετείο το απόγευμα της Πέμπτης, επιτρέποντας στους δασμούς να ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση της περαιτέρω δίκης. Η αναστολή αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι δικαστές.
«Αυτό που προσπάθησε να κάνει αυτός ο δικαστής… είναι ουσιαστικά να ανατρέψει αυτές τις συμφωνίες, πολλές από τις οποίες είναι έτοιμες να υπογραφούν», δήλωσε ο Κέβιν Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ, στο Fox News μετά την απόφαση του εφετείου. «Το γεγονός ότι το εφετείο μας δίνει περισσότερο χρόνο σημαίνει ότι θα έχουμε χρόνο να ολοκληρώσουμε αυτές τις συμφωνίες. Και είναι πολύ καλά νέα για τους Αμερικανούς εργάτες και αγρότες.»
Ένα άλλο ομοσπονδιακό δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή εντολή για αναστολή των δασμών το πρωί της Πέμπτης, αν και αυτή ισχύει μόνο για τις δύο εταιρείες που κατέθεσαν αγωγή.
Ενίσχυση της θέσης της ΕΕ
Η απόφαση του Δικαστηρίου Εμπορίου «ενισχύει τη θέση της Ευρώπης», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για την κατάσταση των συζητήσεων, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος βρίσκεται πλέον υπό επιπλέον πίεση για να προχωρήσει σε «κατασκευαστική διαπραγμάτευση».
Ωστόσο, η Ευρώπη και άλλοι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ είπαν ότι, ακόμη και πριν την αναστολή της απόφασης, δεν είχαν σχέδια να εγκαταλείψουν τις συζητήσεις, δεδομένου του αριθμού των υπαρχόντων -και των πιθανών μελλοντικών- δασμών σε βασικούς κλάδους που εξακολουθούν να ισχύουν.
«Ορισμένα από τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, όπως η μείωση, αν όχι η πλήρης κατάργηση, των δασμών σε ορισμένες κατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων — αυτή η δουλειά αξίζει να συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του αντίκτυπου αυτής της απόφασης», δήλωσε ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της ΕΕ για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, σε συνέντευξή του την Πέμπτη. «Πράγματι, αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει για πολλά χρόνια. Επομένως, κατά τη γνώμη μας, εξακολουθεί να έχει απόλυτη λογική να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στην τρέχουσα μορφή τους.»
Οι εξαιρέσεις
Εκτός από τους ευρείς δασμούς που βρίσκονται υπό εξέταση στις δικαστικές αποφάσεις, οι δασμοί 25% της διοίκησης στους τομείς των αυτοκινήτων, του χάλυβα και του αλουμινίου παραμένουν, ενώ αναμένονται επιπλέον δασμοί σε τομείς όπως τα ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες βιομηχανίες.
Μιλώντας στη Βουλή του Καναδά την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση του καλωσόρισε τις δικαστικές αποφάσεις που απέρριψαν τα επιχειρήματα της διοίκησης Τραμπ περί εθνικής ανάγκης που δικαιολογούσε κάποιους δασμούς, «οι εμπορικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να απειλούνται και πλήττονται σοβαρά από δασμούς που δεν δικαιολογούνται … εναντίον του χάλυβα, του αλουμινίου και του τομέα των αυτοκινήτων, καθώς και από συνεχιζόμενες απειλές για δασμούς σε άλλους στρατηγικούς τομείς, όπως το ξυλεία, οι ημιαγωγοί και τα φαρμακευτικά προϊόντα.»
«Επομένως, παραμένει η κύρια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του Καναδά να εδραιώσει μια νέα οικονομική και ασφαλιστική σχέση με τις ΗΠΑ και να ενισχύσει τη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο Κάρνι.
Δεν αποκλείουν νέους δασμούς
Οι χώρες αντιμετωπίζουν την πραγματική πιθανότητα ότι ο Λευκός Οίκος θα επιβάλει νέους δασμούς βάσει άλλων νόμων, αν οι παλιοί μπλοκαριστούν μόνιμα στα δικαστήρια. Ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη υπαινίχθηκε την επέκταση των δασμών που αφορούν συγκεκριμένες βιομηχανίες, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται βάσει άλλου νόμου εθνικής ασφάλειας, ενώ συνεχίζει τη νομική μάχη για τους δασμούς που στοχεύουν χώρες και βασίζονται σε νόμο περί εθνικής ανάγκης του 1977.
«Κάνουμε και τα δύο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίνα Λέβιτ, στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε αν η διοίκηση εξετάζει ήδη την επιβολή νέων δασμών βάσει άλλων νόμων, εκτός από την προσφυγή που έχει καταθέσει.
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος εμπορίου, Τζέιμισον Γκρίερ, έχει ήδη ενημερωθεί από «χώρες σε όλο τον κόσμο», ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε η Λέβιτ. «Πιθανότατα επίσης καταλαβαίνουν πόσο γελοία είναι αυτή η απόφαση και κατανοούν ότι αυτή η διοίκηση θα κερδίσει.»
Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, επίσης έκανε αναφορά σε σχέδια της διοίκησης για επιβολή νέων δασμών, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Fox Business την Πέμπτη το πρωί. Είπε ότι, ενώ η διοίκηση προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την νομοθετική εξουσιοδότηση που αμφισβητήθηκε στο δικαστήριο, «υπάρχουν τρεις ή τέσσερις άλλοι τρόποι για να το κάνουμε.»
Ο σύμβουλος εμπορίου του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε ότι η διοίκηση θα μπορούσε θεωρητικά να επαναφέρει δασμούς που είχαν επιβληθεί βάσει του νόμου περί έκτακτης ανάγκης και επέμεινε ότι η απόφαση δεν θα δέσει τα χέρια του προέδρου. «Το δικαστήριο, ενδιαφέροντος πάντως, ουσιαστικά είπε ότι είχαμε δίκιο, απλά χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κανόνες και νόμους. Άρα, στην πραγματικότητα, δεν έχει αλλάξει τίποτα σ’ αυτό το σημείο», είπε ο Ναβάρο στο Bloomberg την Πέμπτη το πρωί.
Ωστόσο, στις νομικές καταθέσεις, η διοίκηση χρησιμοποίησε διαφορετικό τόνο, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου της Τετάρτης θέτει σε κίνδυνο τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και μια εύθραυστη συμφωνία με την Κίνα.
«Αυτό θα απειλήσει να “καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις μας με δεκάδες χώρες” και θα δημιουργήσει άμεσο κίνδυνο οι εμπορικοί μας εταίροι να “αισθανθούν μια ανανεωμένη τόλμη να εκμεταλλευτούν” μια αντιληπτή “νέα ευπάθεια απαντώντας στις ΗΠΑ”, όπως προειδοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών», ανέφερε η διοίκηση στην αίτησή της για αναστολή.
Η θέση της Κίνας
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το πώς η απόφαση θα επηρεάσει τις επερχόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της καθημερινής της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.
«Η Κίνα έχει καταστήσει πολύ σαφή τη θέση της: οι πόλεμοι δασμών και εμπορίου δεν έχουν νικητές», είπε η Μάο. «Ο προστατευτισμός δεν ωφελεί κανέναν και τελικά είναι αντιδημοφιλής.»
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να υπάρχουν μετά από συμφωνία του Μαΐου για μείωση των δασμών και εκκίνηση ευρύτερων εμπορικών διαπραγματεύσεων από τον επόμενο μήνα. Οι κινήσεις του Υπουργείου Εμπορίου για να αναστείλει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένες κινεζικές βιομηχανίες έχουν ενοχλήσει τους αξιωματούχους και η δικαστική απόφαση ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των Κινέζων αξιωματούχων ότι ο Τραμπ δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τις προσπάθειές του για δασμούς.
«Αυτή είναι μια κακή συνταγή», δήλωσε ένας αξιωματούχος των επιχειρήσεων, που ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει ιδιωτικές συνομιλίες. «Δεν προμηνύει κάτι καλό για τις διαπραγματεύσεις και ενδέχεται να βρεθούμε σε έναν νέο γύρο αμοιβαίας αντιποίνων, προσθέτοντας στην αβεβαιότητα που αισθάνεται η επιχειρηματική κοινότητα.»
Συνάντηση Σέφκοβιτς – Γκρίερ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μαρός Σέφκοβιτς, ενδέχεται να συναντηθεί με τον Γκρίερ στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για τις λεπτομέρειες των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Εμπορίου «ενισχύει τη θέση της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος βρίσκεται τώρα υπό επιπλέον πίεση για να προχωρήσει σε «κατασκευαστική διαπραγμάτευση.»
Η Ιαπωνία, επίσης, συνεχίζει
Ο πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα μίλησε με τον Τραμπ το πρωί της Πέμπτης και η χώρα στέλνει έναν κορυφαίο εμπορικό αξιωματούχο για να συναντήσει τους Αμερικανούς ομολόγους του στην Ουάσινγκτον αύριο. Η χρονική συγκυρία είναι τυχαία σε σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου και είναι «απίθανο» να αλλάξει την προσέγγιση της Ιαπωνίας στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τα σχέδια αυτά, αλλά ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας τους.
Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει ταραχθεί από τους δασμούς 25% του Τραμπ στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, οι οποίοι έχουν οδηγήσει τους Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων να προβλέπουν σημαντικές απώλειες φέτος. Η χώρα ενέκρινε πρόσφατα ένα πακέτο οικονομικής τόνωσης ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τους δασμούς.
Πράγματι, ο Έβρετ Αϊσενστατ, σύμβουλος εμπορίου στον Λευκό Οίκο στην πρώτη θητεία του Τραμπ και τώρα συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Squire Patton Boggs, είπε ότι οι χώρες μπορεί να μπορέσουν να συγκεντρώσουν καλόβουλες προθέσεις με τη διοίκηση συνεχίζοντας τις εμπορικές συνομιλίες — ακόμα κι όταν δεν είναι υποχρεωμένες.
«Θα ήταν έξυπνο, στην πραγματικότητα, να συνεχίσουν», είπε ο Αϊσενστατ. «Αν μια χώρα ήθελε να δείξει ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε μια εμπορική σχέση … νομίζω ότι θα ήταν προς το συμφέρον τους να είναι στο τραπέζι, και θα έδειχνε προθυμία να είναι καλός εμπορικός εταίρος, ανεξαρτήτως.»
Άλλες κυβερνήσεις προσπαθούσαν ακόμα να αποκωδικοποιήσουν την Πέμπτη τι σημαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις για τις διαπραγματεύσεις τους με τη διοίκηση Τραμπ.
Δήλωσε αξιωματούχος από την Κόστα Ρίκα, που ζήτησε ανωνυμία για να εκφράσει ειλικρινά τη γνώμη του για την κατάσταση των συνομιλιών: «Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει.»