Η διαρροή μιας άκρως ευαίσθητης γαλλικής έκθεσης για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έρχεται σε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή συγκυρία: την ώρα που η ΕΕ συζητά το άνοιγμα του εξοπλιστικού προγράμματος ReArm EU σε τρίτες χώρες, με την Τουρκία να επιδιώκει ενεργό ρόλο και αυξημένο μερίδιο.
Η επιλογή της χρονικής στιγμής, καθώς και το περιεχόμενο της έκθεσης, υπογραμμίζουν τις ενδοευρωπαϊκές ανησυχίες για τη θεσμική διείσδυση ιδεολογικών και πολιτικών μορφωμάτων με ισλαμιστική βάση. Η ίδια η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος έχει βρεθεί αποδεδειγμένα στη σφαίρα επιρροής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως και μεγάλα τμήματα των Δυτικών Βαλκανίων – περιλαμβάνεται στους βασικούς αποδέκτες των έμμεσων μηνυμάτων αυτής της δημοσιοποίησης.
Η επιρροή της Αδελφότητας είχε φανεί να περιορίζεται μετά την αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο, όμως η νέα γαλλική έκθεση δείχνει ότι η δικτύωσή της παραμένει ενεργή και βαθιά ενσωματωμένη σε ευρωπαϊκές δομές.
Η ίδια η ύπαρξη και η πολιτική ενεργοποίηση αυτής της έκθεσης συνιστά από μόνη της προειδοποίηση για την Ευρώπη: ότι η επιρροή εξωτερικών παραγόντων δεν περιορίζεται στην παραδοσιακή σφαίρα στρατιωτικής ή οικονομικής ισχύος, αλλά διαχέεται μέσω ιδεολογικών, πολιτισμικών και θεσμικών καναλιών.
Σε μια περίοδο όπου οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να ενισχύσουν την άμυνα και τη συνοχή τους, η παρουσία ιδεολογικών δικτύων που λειτουργούν σε αντιπαράθεση με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού συστήματος αξιών, όπως η κοσμικότητα και η ανεξιθρησκία, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη – όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ.
Αποκαλυπτική έκθεση των γαλλικών αρχών
Αποκαλυπτική έκθεση των γαλλικών αρχών καταγγέλλει ότι οργανισμοί με δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπαθούν να επηρεάσουν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω “σημαντικών δραστηριοτήτων πίεσης (lobbying).”
Έκδοση του εγγράφου που είδε το POLITICO πριν από τη δημοσίευσή του αναφέρει ότι οι υποτιθέμενοι ιδεολογικοί σύμμαχοι της ισλαμιστικής οργάνωσης επιχείρησαν να πιέσουν τις Βρυξέλλες να ποινικοποιήσουν τη βλασφημία και να προωθήσουν ένα «μονοσήμαντο» όραμα θρησκευτικής ελευθερίας, το οποίο συγκρούεται με το αυστηρό γαλλικό μοντέλο κοσμικού κράτους που προστατεύει τόσο την ελευθερία της θρησκείας όσο και την ελευθερία από τη θρησκεία. Σύμφωνα με την έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές αποτέλεσαν «ιδιαίτερο στόχο».
Το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών αναμενόταν να δημοσιεύσει μια εκδοχή του εγγράφου -χωρίς αναφορές σε πηγές που θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο ή σε εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις- την Τετάρτη, μετά τη συζήτησή του στο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά τη συνεδρίαση, το γραφείο του Μακρόν ανακοίνωσε ότι η έκθεση θα δημοσιευτεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η έκδοση του εγγράφου που είδε το POLITICO καταγγέλλει ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα -η οποία ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από 100 χρόνια στην Αίγυπτο με σκοπό τη δημιουργία κράτους βασισμένου στον ισλαμικό νόμο- προωθεί την ατζέντα της μέσω διάφορων πανευρωπαϊκών οργανισμών που συμμερίζονται την ιδεολογία της και έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Κατάρ και το Κουβέιτ, χώρες γνωστές για τη στήριξή τους σε μουσουλμανικές και ισλαμιστικές υποθέσεις στο εξωτερικό.
Μεταξύ των οργανισμών που κατονομάζονται περιλαμβάνονται το Συμβούλιο Ευρωπαίων Μουσουλμάνων (CEM) και το Φόρουμ Ευρωπαίων Μουσουλμάνων Νέων και Φοιτητών (FEMYSO). Η έκθεση ισχυρίζεται ότι μέλη του εσωτερικού κύκλου της Αδελφότητας είναι μέλη του CEM και ότι το FEMYSO λειτουργεί ως «δομή εκπαίδευσης» για στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Το FEMYSO, με ανακοίνωσή του, διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, ενώ το CEM δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του POLITICO για σχόλιο.
Τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία βασίζονται σε δεκάδες συνεντεύξεις με ακαδημαϊκούς, μουσουλμάνους ηγέτες και στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών, προσομοιάζουν με εκείνα ανασκόπησης της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε πριν από μια δεκαετία.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα προωθούσε μέρος της εκστρατείας επιρροής της υπό τον μανδύα της καταπολέμησης της ισλαμοφοβίας, αλλά δυσκολευόταν συχνά να συνδέσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως μια αντιρατσιστική καμπάνια με το σύνθημα «η ελευθερία είναι στη μαντίλα», άμεσα με την οργάνωση.
Η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες προστασίας της κοσμικότητάς της
Πρόσφατα, η Γαλλία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να προστατεύσει τον κοσμικό της χαρακτήρα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπενζαμέν Αντάλ, κάλεσε για αυστηρότερο έλεγχο στη διαδικασία κατανομής επιδοτήσεων της ΕΕ, μετά από καταγγελίες ότι οι Βρυξέλλες χρηματοδότησαν καμπάνιες που δεν σέβονται τις γαλλικές αρχές περί κοσμικότητας, και φέρεται να συνδέονται με ισλαμιστικά κινήματα.
Ο Μακρόν ανέθεσε στην κυβέρνησή του να καταθέσει προτάσεις για την καταπολέμηση της επιρροής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο την Τρίτη.
Διαρροή πρώιμης εκδοχής
Πρώιμη εκδοχή της έκθεσης διέρρευσε στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro και στο δεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles -πράξη την οποία υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο, απέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό.
Ο Ρεταγιό, που είχε πρόσβαση στην πλήρη έκθεση λόγω του ρόλου του, δήλωσε σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το έγγραφο θα αποδείξει πως «η ισλαμιστική διείσδυση αποτελεί απειλή.»
Αντιδράσεις και πολιτικός αντίκτυπος
Υποψήφιοι για την προεδρία εκμεταλλεύτηκαν τη διαρροή για να προβάλλουν τις θέσεις τους, ακόμη και πριν τη δημοσίευση των ευρημάτων. Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε στον France Inter το πρωί της Τετάρτης ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνιστά «μία από τις πιο υπαρξιακές απειλές για τη χώρα μας.»
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ -που υπηρέτησε για ένα σύντομο διάστημα ως πρωθυπουργός πέρυσι και πλέον ηγείται του κεντρώου κόμματος Renaissance του Μακρόν- πρότεινε την απαγόρευση της μαντίλας σε κορίτσια κάτω των 15 ετών.
Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποδαυλίζει την ισλαμοφοβία και «νομιμοποιεί» ρητορικές της άκρας δεξιάς. «Ως εδώ! Θα καταστρέψετε τη χώρα,» έγραψε στην πλατφόρμα X.