Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιδιώκει να παίξει ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα, η περίοδος όμως δεν είναι ευνοϊκή γι’ αυτόν και αυτό θα το διαπιστώσει ιδίοις όμασι σήμερα στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, αν δεν το κατάλαβε επαρκώς χθες, που είδε την Μελόνι.
Μπορεί στην Ιταλία το Μαξίμου να κατάφερε να ελέγξει το media stream αποσοβώντας το αίτημα των Ιταλών για αποζημιώσεις στα τρένα και αρκετά ακόμη άβολα θέματα που η Ιταλίδα πρωθυπουργός έβαλε στην ατζέντα, το σληνικό όμως θα είναι ακόμη δυσκολότερο στη Γερμανία με τον Μερτς σήμερα.
Μητσοτάκης και Μερτς τυγχάνουν πολιτικά ομογάλακτοι, αυτό όμως δεν λέει κάτι μπροστά στην επιτακτική αναγκαιότητα της πολιτικής επιβίωσης, που εξαρτάται από σειρά ζητήματα και κυρίως -για τον Μερτς- από τη δυνατότητα συγκλήσεων στη Bundestag με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Η αποτυχημένη πρώτη εκλογή του αποτέλεσε γι αυτόν ηχηρό μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να… ξεχάσει τόσο σύντομα.
Επισήμως η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη Μερτς περιλαμβάνει την οικονομία, τις εμπορικές σχέσεις, τα αμυντικά θέματα και τη Μετανάστευση. Κανένα απ αυτά τα ζητήματα δεν είναι εύκολα, δεδομένου ότι οι στοχεύσεις είναι εντελώς διαφορετικές.
Στην οικονομία, η Γερμανία δεν καλοβλέπει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής γιατ ο έλλειμμα, ιδιαίτερα για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και άρα οι πομπώδιες εξαγγελίες αμυντικών δαπανών από την Ελλάδα -στις οποίες η συμμετοχή του γερμανικού παράγοντα είναι οριακή- σίγουρα εγείρουν προβληματισμό… Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στο Βερολίνο με δύο ακόμη ακόμη αιτήματα: Να μην δεχθεί η Γερμανία την πώληση Eurofighter στην Τουρκία και να μπλοκάρει τη συμμετοχή της στο ReArm EU , ακόμη μια δύσκολη εξίσωση, δεδομένης της επίμονης υλοποίησης της θετικής ατζέντας από την Τουρκία και της αγοράς από την Ελλάδα F-35.
Πιο δύσκολη θα είναι η συζήτηση για τη μετανάστευση, την οποία η Deutsche Welle προσδιορίζει στη δευτερογενή μετανάστευση και την επιστροφή προσφύγων στη χώρα πρώτης υποδοχής. Σύμφωνα με τη DW το ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Λειψία έκανε με την Ελλάδα ότι και ο Άρειος Πάγος… με την Τουρκία: Ανέτρεψε νομολογία που χαρακτήριζε απάνθρωπες τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα… με αποτέλεσμα να θεωρούνται πλέον υποφερτές. Έτσι, πλέον η Γερμανία μπορεί να ζητήσει την επιστροφή προσφύγων! Με δεδομένο ότι ο Μερτς εξελέγη με κορυφαίο θέμα το μεταναστευτικό, το AfD σε ρόλο αξιωματικής ανιπολίτευσης στη Βουλή, τα περιθώρια ελιγμών του Γερμανού Καγκελαρίου είναι περιορισμένα. Έτσι, αναμένεται να θέσει το θέμα μετ επιτάσεως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του θα προσπαθήσει να πετάξει το μπαλακι στον Ερντογάν, ζητώντας από τη Γερμανία να πιέσει την Τουρκία για ην λειτουργία του συστήματος επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα… Η τουρκική πλευρά βέβαια, περιμένει καιρό να τεθούν αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι για να ξεδιπλώσει δικές της απαιτήσεις. Το μπιλιάρδο αυτό όμως θα είναι… γαλλικό και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει που θα οδηγήσουν οι… “κραμπόλες”.
Επιπλέον θα συζητηθούν οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, οι διεθνείς εξελίξεις, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης, καθώς και η τοποθέτηση απέναντι στον Τραμπ, που εμπεριέχει το ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών των ΗΠΑ με χώρες της ΕΕ και τα όρια που αυτές θα μπορούσαν να έχουν.
Η βράβευση Μητσοτάκη
Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Χθες, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ιταλία. Εκεί, ο πρωθυπουργός συμπροήδρευσε στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, όπου συμφωνήθηκαν η επένδυση 360 εκ. ευρώ από την ιταλική πλευρά στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, για την αγορά 23 επιβατικών συρμών και τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων όπου θα συντηρούνται τα τρένα, αλλά και ο τριπλασιασμός της δυνατότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.