Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε σε μια «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, επιδιώκοντας να τοποθετήσει τη χώρα του ως εξωστρεφή αλλά όχι παρεμβατικό μεσολαβητή στη διεθνή σκηνή. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι υποστήριξε πως η μόνη βιώσιμη λύση μπορεί να προκύψει από διάλογο και να γίνει αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η τοποθέτηση του Σι αποτελεί συνέχεια της προσπάθειάς του να εξισορροπήσει τη στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη, τη στιγμή που εντείνεται η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η κινεζική πλευρά στηρίζει μια «δίκαιη, διαρκή και δεσμευτική» συμφωνία, προσεκτικά διατυπωμένη ώστε να μη δείχνει προτίμηση, αλλά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης.
Η ρητορική αυτή δεν είναι νέα. Αντίστοιχη διατύπωση είχε υιοθετήσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τον Μάρτιο, σημειώνοντας ότι η Κίνα πιστεύει σε μια συμφωνία που να γίνει αποδεκτή απ’ όλους. Ωστόσο, η πρότερη πρόταση του Πεκίνου –ένα 12-σημείο σχέδιο του 2023– είχε απορριφθεί από τη Δύση, καθώς προέβλεπε την άρση κυρώσεων προς τη Μόσχα και δεν απαιτούσε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Παρά την απόρριψη, η στάση του Σι έρχεται να συναντήσει σε κάποιο βαθμό τη γραμμή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκεχειρία μέσω κινεζικής διαμεσολάβησης. Πρόσφατα, ο Τραμπ πρότεινε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, απειλώντας με νέες κυρώσεις αν δεν τηρηθεί – μια θέση που δείχνει ότι ΗΠΑ και Κίνα ενδέχεται να βρεθούν να συζητούν την ίδια «ειρηνευτική γλώσσα», για διαφορετικούς όμως λόγους.
Οι δύο χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο. Με την Ουάσιγκτον να εξετάζει τη μείωση δασμών και το Πεκίνο να ζητά άρση των μονομερών περιορισμών, ο ρόλος της Κίνας στην Ουκρανία λειτουργεί ως διπλωματικό χαρτί σε ένα ευρύτερο παζάρι.