Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» και πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Η υπόθεση αφορά παράβαση του νόμου περί δήλωσης και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης, καθώς κρίθηκε ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το διάστημα που ήταν αρχηγός κόμματος με κρατική χρηματοδότηση.
Παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος έκανε λόγο για «έλλειψη δόλου» και απέδωσε την παράβαση σε άγνοια και απουσία νομικής ενημέρωσης, το δικαστήριο έκρινε διαφορετικά και προχώρησε στην επιβολή της καταδίκης. Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας σημείωσε ότι ο Κασσελάκης «δεν ανέμενε να εκλεγεί πρόεδρος κόμματος» και πως, αν είχε επίγνωση του νομικού πλαισίου, θα μπορούσε να έχει μεταβιβάσει την εταιρεία ώστε να μην παραβιάζει τον νόμο. Το δικαστήριο δεν συμμερίστηκε τη γραμμή υπεράσπισης και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση.
Στο ακροατήριο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Θύμιος Γεωργόπουλος, μέχρι πρόσφατα γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέθεσε ότι ο Κασσελάκης προχώρησε σε προσωπική χρηματοδότηση για την κάλυψη υποχρεώσεων προς εργαζομένους των κομματικών Μέσων. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν του επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι νομικά αμφισβητήσιμο, ο πρόεδρος του κόμματος αντέδρασε λέγοντας ότι θα καταθέσει χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ο Γεωργόπουλος ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα επιστράφηκαν μόλις καταβλήθηκε η κρατική χρηματοδότηση, ενώ πρόσθεσε πως ο λόγος της αποπομπής του ήταν η άρνησή του να «προσημειώσει» περιουσιακά στοιχεία του κόμματος.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε ενημερωθεί από νομικούς συμβούλους για τη σχετική απαγόρευση. Παραδέχτηκε ότι η συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα το εξωτερικό έγινε από αμέλεια και άγνοια, καθώς ο Κασσελάκης ήταν μέχρι πρότινος κάτοικος ΗΠΑ και δεν είχε πλήρη αντίληψη των περιορισμών που επιβάλλει ο ελληνικός νόμος σε πολιτικά πρόσωπα.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρέστη στη δίκη, καθώς βρισκόταν στα δικαστήρια νωρίτερα την ίδια ημέρα ως μάρτυρας σε άλλη υπόθεση που αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από ευρωβουλευτή της ΝΔ. Σε δηλώσεις του αργότερα, χαρακτήρισε «τιμητική» τη δίωξη και υπερασπίστηκε την πράξη του να διαθέσει προσωπικά του χρήματα για την κάλυψη υποχρεώσεων του κόμματος. «Έχω δωρίσει το μέγιστο ποσό που μπορούσα στο κόμμα», δήλωσε, προσθέτοντας πως το «Κίνημα Δημοκρατίας» έχει ήδη καταθέσει πρόταση για ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών οργανισμών.
Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με την ύπαρξη της εταιρείας του Κασσελάκη στις ΗΠΑ και τη διοχέτευση κεφαλαίων από αυτή στο κόμμα για την κάλυψη μισθών. Στην πορεία, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες» και, παρά τους ισχυρισμούς περί άγνοιας, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκε για συμμετοχή σε αλλοδαπή εταιρεία ενώ ήταν αρχηγός κόμματος που λάμβανε δημόσια χρηματοδότηση.