Την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ, επιδεικνύοντας έτσι ότι η αναθεωρητική πολιτική του παράγει αποτελέσματα και προσπαθώντας να εντείνει την πίεση ώστε να επιβάλλει τους όρους και σε άλλες χώρες, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.
Εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ προανήγγειλε συμφωνία με την Ευρώπη και “ένα ωραίο Σαββατοκύριακο με την Κίνα”.
«Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι επιτύχαμε μια εμπορική συμφωνία-ορόσημο με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε την Πέμπτη ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο.
Ο Τραμπ είπε ότι οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν τις «ερχόμενες εβδομάδες». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ΗΒ θα επιταχύνει τη διαδικασία τελωνειακού ελέγχου για τα αμερικανικά προϊόντα και θα μειώσει τα εμπόδια στις εξαγωγές αγροτικών, χημικών, ενεργειακών και βιομηχανικών προϊόντων.
Αυτό συνεπάγεται ότι η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και πολλά μπορεί να αλλάξουν, αλλά ο Τραμπ έσπευσε να την ανακοινώσει σε μια προσπάθεια να πείσει για την αποτελεσματικότητά του, καθώς η δημοτικότητά του καταρρέει και η οικονομία καρκινοβατεί, ενώ άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δεν πείθονται να ακολουθήσουν την αναθεωρητική δυναμική που προσπαθεί να επιβάλλει.
«Η συμφωνία περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυξημένη πρόσβαση αγοράς για αμερικανικές εξαγωγές, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, αυξάνοντας δραστικά την πρόσβαση για το αμερικανικό βοδινό, την αιθανόλη και σχεδόν όλα τα προϊόντα που παράγουν οι σπουδαίοι μας αγρότες», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση του Τραμπ μετά την επιβολή υψηλών δασμών σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Αργότερα ανέστειλε προσωρινά τους δασμούς ώστε να δοθεί περιθώριο για επίτευξη συμφωνιών.
«Αυτό θα ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας, δεν θα προστατεύσει απλώς θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει νέες, ανοίγοντας την πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συμμετείχε τηλεφωνικά στην εκδήλωση.
Η συμφωνία πυροδότησε συγκρατημένη αισιοδοξία στη Wall Street, με τις μετοχές να κινούνται ανοδικά και τα ομόλογα να υποχωρούν, καθώς εκφράστηκαν ελπίδες ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.
Προπομπός και οδηγός;
Η συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για τη μορφή μελλοντικών συμφωνιών με άλλες οικονομίες. Οι όροι είναι περιορισμένοι και διατηρούν βασικό δασμό 10%, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ.
Με βάση τη συμφωνία, οι Βρετανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων θα μπορούν να εξάγουν 100.000 οχήματα στις ΗΠΑ υπό δασμό 10% — αντί του 27,5% που ίσχυε προηγουμένως.
«Για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό σημαίνει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που ο πρόεδρος δεσμεύθηκε να προστατεύσει», δήλωσε ο Λάτνικ.
Αεροκινητήρες και εξαρτήματα από την Rolls-Royce Holdings PLC θα εισάγονται στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς και μία βρετανική αεροπορική εταιρία θα αγοράσει αεροσκάφη της Boeing αξίας 10 δισ. δολαρίων, χωρίς να κατονομαστεί η εταιρία.
Οι δασμοί των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο από το ΗΒ θα μηδενιστούν, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Οι Βρετανοί αγρότες θα έχουν αφορολόγητη ποσόστωση για 13.000 τόνους βοδινού. Το ΗΒ δεν θα χαλαρώσει τα πρότυπα τροφίμων για τις αμερικανικές εισαγωγές.
Ένα από τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι το εάν και πώς το ΗΒ θα τροποποιήσει τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που επηρεάζει μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες των ΗΠΑ.
Το ΗΒ δεν αλλάζει τη φορολογία του στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης Στάρμερ. Αντίθετα, τα δύο κράτη συμφώνησαν να εργαστούν για μια συμφωνία ψηφιακού εμπορίου που θα μειώσει τη γραφειοκρατία για τις βρετανικές εταιρίες που εξάγουν στις ΗΠΑ.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και για τον φαρμακευτικό κλάδο και άλλες δασμολογικές εκκρεμότητες. Η κυβέρνηση Τραμπ θα δώσει στο ΗΒ «προνομιακή μεταχείριση» σε ενδεχόμενους νέους δασμούς σε φάρμακα, ξυλεία, χαλκό, ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα. Το ΗΒ είχε ασκήσει πιέσεις για την άρση των δασμών 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα.
Αναμένεται επίσης η διαπραγμάτευση συνεργασίας σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως η κβαντική υπολογιστική, η πυρηνική σύντηξη και η αεροδιαστημική.
Αναζητώντας πολιτικό κεφάλαιο και οικονομική ανάκαμψη
Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί απομακρύνονται από την οικονομική διαχείριση του Τραμπ, η συμφωνία αποτελεί ένδειξη ότι ο πρόεδρος επιδιώκει έναν τρόπο υποχώρησης από το σχέδιο του να αυξήσει τους δασμούς στο υψηλότερο επίπεδο του αιώνα. Η αναστολή 90 ημερών είχε στόχο την επίτευξη ταχέων συμφωνιών. Το ΗΒ με βασικό δασμό 10% δεν επωφελήθηκε άμεσα από την αναστολή.
Ο Τραμπ παραμένει σε αντιπαράθεση με την Κίνα, τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, στην οποία έχει επιβάλει δασμούς 145%. Ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμσον Γκριρ ξεκινούν επίσημες συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα με Κινέζους αξιωματούχους, αλλά ο Τραμπ απέκλεισε την πρόωρη άρση των δασμών.
Ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς στις 2 Απριλίου, αλλά υποχώρησε μία εβδομάδα αργότερα, μετά τον πανικό στις αγορές ομολόγων και την πτώση των μετοχών. Διατήρησε δασμό 10% για όλους τους εταίρους κατά την περίοδο διαπραγματεύσεων. Το ΗΒ απέφυγε τους υψηλότερους «ανταποδοτικούς» δασμούς επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπορικό έλλειμμα μαζί του.
Η ανισορροπία στο εμπόριο αυτοκινήτων ΗΠΑ–ΗΒ
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι οχήματα από το ΗΒ αξίας 8,19 δισ. δολαρίων — δέκα φορές πάνω από τις εξαγωγές οχημάτων από τις ΗΠΑ στο ΗΒ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.
Οι εισαγωγές νέων οχημάτων υπερβαίνουν τις εξαγωγές κατά 10 προς 1
Πηγή: Υπουργείο Εμπορίου ΗΠΑ
Η συμφωνία αφορά μικρό ποσοστό των συνολικών εισαγωγών αυτοκινήτων των ΗΠΑ — περίπου 96.000 οχήματα και ελαφρά φορτηγά, αξίας 8,2 δισ. δολαρίων. Συγκριτικά, το Μεξικό προμήθευσε σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα.
Επωφελούνται κυρίως πολυτελή και εξειδικευμένα σήματα όπως οι Jaguar Land Rover, McLaren και Aston Martin.
Πολιτική επιβεβαίωση για το ΗΒ και τον Στάρμερ
Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ παρουσιάστηκε ως ένα από τα μεγάλα οφέλη του Brexit και αναζωπύρωσε τις ελπίδες για ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.
Αποτελεί και επιβεβαίωση της προσέγγισης Στάρμερ έναντι του Τραμπ. Στην πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, εντυπωσίασε τον Τραμπ με πρόσκληση από τον Βασιλιά Κάρολο για δεύτερη επίσημη επίσκεψη.
Ο διοικητής Άντριου Μπέιλι δήλωσε μετά τη μείωση των επιτοκίων ότι καλωσορίζει τη συμφωνία και ελπίζει να ακολουθήσουν και άλλες. «Θα βοηθήσει στη μείωση της αβεβαιότητας», δήλωσε. «Η βρετανική οικονομία είναι εξαιρετικά ανοιχτή, επομένως επηρεάζεται από τις εμπορικές πολιτικές και τους δασμούς των άλλων».