Το επικοινωνιακό ντεμαράζ του Μαξίμου με παροχές, αντεπίθεση χωρίς ενοχές για την Ομάδα Αλήθειας και τα παρατεταμενα εσωτερικά προβλήματα στην αντιπολίτευση επέτρεψαν τη βελτίωση της συνολικής εικόνας της κυβέρνησης, όπως προκύπτει πό δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24.
Το κυβερνητικό έργο εξακολουθεί να αξιολογείται αρνητικά σε ποσοστό 62,9% και ο ΚΑΝΕΝΑΣ να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ωστόσο φαίνεται ότι τα πρόσφατα μέτρα, όπως η αύξηση του μισθού των ενστόλων και η επιστροφή ενοικίου, έχουν μια θετική επίδραση στην εικόνα της κυβέρνησης.
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll επιβεβαιώνει το αδιέξοδο που βιώνουν οι πολίτες, όντας απογοητευμένοι από την κυβέρνηση αδυνατούν να στραφούν και εκφραστούν από την αντιπολίτευση. Η συνθήκη αυτή ευνοεί την άνοδο των αντισυστημικών, λαϊκιστικών σχηματισμών και την επικράτηση επικίνδυνων ρισπαστικών απόψεων στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προβληματικό ουσιαστικό κενό έκφρασης.
Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου επενδύει βαθμιαία και περισσότερο στην οικοδόμηση διπόλου με αντίπαλο την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με στόχο την ενίσχυση της συσπείρωσης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως καταλληλότερου πρωθυπουργού. Η προσπάθεια όμως αυτή εν αποδίδει τα δέοντα εντείνονταςε τον προβληματισμό για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού και εμπεδώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές του, ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, διαμορφώνεται η λογική του ώριμου φρούτου, με τους αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσδοκούν την απονομιμοποίησή του στις επόμενες εκλογές.
Η κυβέρνηση εκπέμπει την εικόνα ακυβέρνητου σκάφους, καθώς κορυφαίοι υπουργοί κινούνται με προσωπική ατζέντα και ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει επαρκές πολιτικό κεφάλαιο για να κάνει ουσιαστικές και αποτελεσματικές αλλαγές.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Η απάντηση «κανένας» κυριαρχεί και στον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 31,7%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30,4% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου (11,3%).
Η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει την ανοδική πορεία της και από το 15,9% βρίσκεται στο 16,5% και τη δεύτερη θέση. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί περαιτέρω, χάνοντας 1,3%, για να βρεθεί στο 13%.
Στην ερώτηση ποιο κόμμα κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση,
- Το 48,1% απαντά «κανένα».
- Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει το 20,7%
- ΠαΣοΚ με 8%,
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 6.6%,
- Κ.Κ.Ε με 5.2%,
- ΣΥΡΙΖΑ με 3.1%,
- ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ με 1.4%.
Πρόθεση ψήφου επί εγκύρων
Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 25,2% και έχει προβάδισμα 11,3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Πλεύσης Ελευθερίας (13,9%). Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 11% και ακολουθούν Ελληνική Λύση (8,8%), ΚΚΕ (7,1%) και ΣΥΡΙΖΑ (5,1%), ενώ το 16% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Δημοσκόπηση: Τι απαντούν για συνεργασία στην Κεντροαριστερά και Αλέξη Τσίπρα
Το 59,4% δεν βλέπουν θετικά μια συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, ενώ το 37,3% έχουν αντίθετη άποψη. Πάντως, το 66,1% εκτιμά ότι δεν είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 68,4% κρίνει αρνητικά την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62,4% κρίνει θετικά μια τέτοια πιθανότητα και το 32,1% αρνητικά. Όσο για τους ψηφοφόρους της Πλεύσης Ελευθερίας, το 42,9% το βλέπει θετικά και το 53,6% αρνητικά.
Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα (49,3%) σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση. Ακολουθεί η οικονομία και η ανάπτυξη (30,4%). Το 74,6% θεωρεί αρκετά ή πολύ σημαντική την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ενώ η πλειονότητα αξιολογεί θετικά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό.
Ωριμάζει το κοινό μέτωπο της Κεντροαριστεράς
Το 37.3% δηλώνει ότι θα έβλεπε θετικά μια συνεργασία ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, με το 59.4% να έχει αντίθετη άποψη. Θετικό είναι το 70.6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ΠαΣοΚ που φαίνεται κυριολεκτικά στα δύο, θετικό είναι το 47.8% με αντίθετη άποψη από το 49.6%. Πάντως το ποσοστό μειώνεται στο 30.5% για όσους θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική, με το 66.1%
Το 26.4% κρίνει θετικά την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, με το 68.4% να την αντιμετωπίζει αρνητικά. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 62.4% το βλέπει θετικά και το 32.1% αρνητικά.