Καίριο πλήγμα-μήνυμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν, πέτυχαν οι Χούθι εκτοξεύοντας υπερηχητικούς πυραύλους οι οποίοι τρύπησαν τοn Iron Dome, καθιστώντας σαφές ότι η Τεχεράνη έχει τον τρόπο να καταφέρει ισχυρά πλήγματα στο δικό της χρόνο κατά του Νετανιάχου.
Το Ισραήλ υποσχέθηκε σφοδρή απάντηση μετά από πλήγμα πυραύλου που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι στην Υεμένη και διέσπασε τις αεροπορικές άμυνες της χώρας, χτυπώντας κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
«Θα απαντήσουμε επταπλάσια σε όποιον μας πληγώσει», δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά τις επιθέσεις.
Το πλήγμα δεν είναι μόνο -ούτε κυρίως- στρατιωτικό, αλλά βαθιά πολιτικό και σημειολογικό. Από τη μια το Ιράν στέλνει σαφές μήνυμα ότι παρά τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά των Χούθι, το νέο κύμα βίας στη Γάζα και την προσπάθεια απομόνωσης της Τεχεράνης, οι πολιτοφυλακές του έχουν τη δυνατότητα πληγμάτων σε καίριες υποδομές, ενώ παράλληλα απαξιώνουν τον “Σιδηρούν Θόλο” που αποτελεί το πολυδιαφημισμένο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ, ενσταλάζοντας την ανασφάλεια τους πολίτες της χώρας. Παράλληλα, το πλήγμα υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη στρατιωτική μηχανή του Ιραήλ και την αυτοπεποίθηση και το πολιτικό προφίλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Παραλήπτης του μηνύματος όμως είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Τεχεράνη απέδειξε τι μπορεί να κάνει ακόμη και χωρίς πυρηνικά και χωρίς την κινητοποίηση του στρατού του Ιράν, αλλά με απλή τροφοδοσία ενδιάμεσων.
Οι βομβαρδισμοί κατά των Χούθι… απέτυχαν
Εδώ και εβδομάδες, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι — μιας ένοπλης οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν και ελέγχει περιοχές στην Υεμένη — δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ. Οι Χούθι δηλώνουν ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και ότι θα συνεχίσουν έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.
«Έγιναν αρκετές προσπάθειες αναχαίτισης του πυραύλου», δήλωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF). «Επιβεβαιώθηκε πλήγμα στην περιοχή του Αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν».
Το πλήγμα
Εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε ότι η οργάνωση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο και προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν πτήσεις προς το Μπεν Γκουριόν.
Επίσης, σημειώνεται ότι η επίθεση ήταν με έναν πύραυλο και όχι κορεσμού, δηλαδή, μαζικής επίθεση υπερφόρτωσης της αμυντικής ικανότητας του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά των Χούθι και ότι οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ γίνονται σε συντονισμό με το Ισραήλ.
«Δεν πρόκειται για μία και έξω ενέργεια», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα X.
Οι περισσότεροι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς το Ισραήλ έχουν αναχαιτιστεί με επιτυχία, περιλαμβανομένου ενός το Σάββατο και δύο την Παρασκευή.
Αναστολή πτήσεων – Πλήγμα σε Τουρισμό και Αγορές
Οι πτήσεις από και προς το Μπεν Γκουριόν, καθώς και τα δρομολόγια τρένων προς και από το αεροδρόμιο και την Ιερουσαλήμ, ανεστάλησαν προσωρινά μετά το περιστατικό.
Αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρίες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ λόγω της επίθεσης, σύμφωνα με το Kan News. Η Wizz Air Holdings Plc ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ έως το πρωί της Τρίτης, ενώ η Deutsche Lufthansa AG — που περιλαμβάνει τις Swiss, Austrian Airlines και Brussels Airlines — ανέστειλε τις πτήσεις της έως τις 6 Μαΐου, σύμφωνα με το Kan. Η Air India Ltd. αναστέλλει επίσης τις πτήσεις της μέχρι την ίδια ημερομηνία. Η British Airways του ομίλου IAG SA ανέστειλε τις πτήσεις της έως τις 7 Μαΐου, σύμφωνα με το AFP.
Η μετοχή της El Al Israel Airlines κατέγραψε άνοδο περίπου 7%. Η αεροπορική εταιρεία, η οποία συνέχισε να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, έχει επωφεληθεί καθώς οι ξένοι ανταγωνιστές ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω των επιθέσεων με πυραύλους και ρουκέτες από τη Γάζα, τον Λίβανο και την Υεμένη.
Διασώστες περιέθαλψαν και μετέφεραν οκτώ άτομα σε νοσοκομεία. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν ένας άνδρας γύρω στα 50, σε ήπια έως μέτρια κατάσταση. Οι υπόλοιποι έφεραν ελαφρά τραύματα ή υπέφεραν από κρίσεις πανικού, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Οι Χούθι ελέγχουν τη Σαναά, τη Χοντάιντα και άλλες περιοχές από τότε που ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Υεμένης πριν από περίπου μία δεκαετία. Τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει σημαντική στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη από το Ιράν.