Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, με τη Χαμάς να δηλώνει θετική επί της αρχής, ενώ το Ισραήλ παραμένει hold-out, αν και παρασκηνιακά φέρεται να έχει συμφωνήσει.
Η Χαμάς είναι σε γενικές γραμμές θετική στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων στην Γάζα. Αυτό αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεϊχ Μοχαμεντ μπιν Αμντουλραχμάν μπιν Γιασιμ Αλ Θάνι, κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που ακολούθησαν την μεταξύ τους συνάντηση.
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν στο Παρίσι, μετά από πρωτοβουλία του διευθυντή της CIA, έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Το σενάριο επίτευξης εκεχειρίας και αποκλιμάκωσης του ρίσκου φαίνεται ότι ενστερνίζονται και οι αγορές, παρά τις εξάρσεις που σηματοδοτούν οι επιθέσεις των Χούτι και τα αντίποινα των ΗΠΑ.
Μάλιστα, η αμερικανική απάντηση στην επίθεση στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας που στοίχησε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τον τραυματισμό άλλων 25, ήταν εξαιρετικά προσεκτική, χειρουργική κατά πολλούς, όπως άλλωστε και η ρητορική. Συνδυαστικά, η στάση των ΗΠΑ έδειξε ότι ενώ όφειλαν να απαντήσουν, εν τούτοις δεν θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία.
Η απάντηση της Χαμάς
Όπως ανέφερε ο Καταριανός πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, «λάβαμε μια απάντηση από τη Χαμάς σε σχέση με το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους αιχμαλώτους. Η Χαμάς έκανε κάποιες παρατηρήσεις σε αυτό το σχέδιο, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι ήταν θετική. Λόγω της ευαισθησίας που υπάρχει σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να μοιραστούμε λεπτομέρειες. Αυτή η απόκριση όμως μας κάνει αισιόδοξους και πλέον η απάντηση έχει περάσει στην πλευρά του Ισραήλ».
Ο Αλ Θάνι ανέφερε ακόμα ότι με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλόνκεν συζήτησαν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες του εν εξελίξει πολέμου και ιδίως την ατυχή επέκταση της κρίσης και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής». Περισσότερα σε λίγο…