Σε συναγερμό έχει τεθεί η Φινλανδία, καθώς διαρροή που διαπιστώθηκε σε αγωγό φυσικού αερίου, που τροφοδοτεί την Ευρώπη, αποδίδεται σε δολιοφθορά, η οποία συμπίπτει με την έξαρση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τις απεργίες στην Αυστραλία, εγείροντας ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς ενόψει του χειμώνα, οδηγώντας σε εκτόξευση των τιμών.
Η Φινλανδία βρίσκεται σε συναγερμό καθώς υποπτεύεται ότι μια διαρροή αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκε από εσκεμμένη πράξη καταστροφής, τροφοδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης.
Ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τα μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Εσθονία άρχισε να διαρρέει το Σαββατοκύριακο και άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν την Τρίτη ότι η έρευνα προχωρά με βάση ότι επρόκειτο για δολιοφθορά. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο είπε ότι προκλήθηκε από «εξωτερική πηγή», καθώς αρνήθηκε να εικασίες ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος.
«Είναι λογικό να αυξήσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού μας, την ασφαλή κρίσιμη υποδομή,», είπε ο Orpo σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι. «Οι σοφοί προετοιμάζονται. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής ανεξήγητο, τότε μπορεί επίσης να συμβεί ξανά».
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν, καθώς η διαρροή αναζωογόνησε τις ανησυχίες για την ευπάθεια των ενεργειακών υποδομών, ιδίως στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία πέρυσι —για τις οποίες η ευθύνη δεν έχει ακόμη καθοριστεί— οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν την υπεράσπιση των βασικών περιουσιακών στοιχείων τους.
Ενώ η ρήξη του αγωγού δεν είναι σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου,
εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς η Ευρώπη μπαίνει στο χειμώνα. Η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία τον Μάιο του 2022, περίπου μια εβδομάδα αφότου η σκανδιναβική χώρα δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη και η ομάδα είπε ότι μοιράζεται πληροφορίες και «είναι έτοιμη» να υποστηρίξει τους συμμάχους της. Οι πρεσβευτές της Εσθονίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ενημέρωσαν τους συμμάχους.
Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών έχει επίσης καταστραφεί.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρακολούθηση ενεργειακών πόρων μέσω δορυφόρων, αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων, εστιάζοντας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ δημιούργησε επίσης ένα «κύτταρο συντονισμού υποθαλάσσιων υποδομών» νωρίτερα αυτό το έτος για να εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ κυβερνήσεων, στρατιωτικών και βιομηχανίας.
Εγκληματική ενέργεια
Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας άνοιξε ποινική υπόθεση για το περιστατικό του αγωγού και ανακοίνωσε ότι το μέγεθος της ζημιάς δείχνει ότι ήταν σκόπιμη.
Ο αγωγός βρίσκεται περίπου 60 μέτρα (197 πόδια) βάθος, σύμφωνα με Εσθονούς αξιωματούχους, και η διαρροή εντοπίστηκε στον Κόλπο της Φινλανδίας. Είναι στη Φινλανδία έτσι-ονομάζεται αποκλειστική οικονομική ζώνη που εκτείνεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή αλλά εκτός των χωρικών της υδάτων — μια διάκριση που μπορεί να αποδειχθεί σημαντική καθώς οι χώρες σταθμίζουν την απάντησή τους.
Ο Balticconnector τέθηκε σε χρήση μόλις πριν από τρία χρόνια για τη σύνδεση ενός νέου τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Φινλανδία με την Εσθονία.
Η περιοχή φέρνει τώρα όλο και περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, ακόμη και όταν το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3,5% του ενεργειακού μείγματος της Φινλανδίας.