Υποδόρια μηνύματα, που προκαλούν ηχηρές αλλά εκτός πλαισίου αντιδράσεις, πυροδότησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας για την προφυλάκιση των κατηγορουμένων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στην δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε δε ότι «αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους εκατό. κάτι τέτοιο θα έχει στοιχεία εκδίκησης ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης»
Στην αιματηρή συμπλοκή στη Νέα Φιλαδέλφεια με θύμα τον 29χρονο Μιχάλη Κατσούρη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Ειδικότερα, ο Μιλάνοβιτς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαν στην Ελλάδα για να κάνουν επεισόδια, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να υποστηρίξει.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε μια ζωή δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές», λέγοντας παράλληλα ότι «η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες».
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους εκατό μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία εκδίκησης ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης».
Auditor’s note: Η ερμηνεία των δηλώσεων
Τέτοιες δηλώσεις, από τον πρόεδρο της Κροατίας, δεν μπορεί να εκλαμβάνονται μονοδιάστατα αλλά οι αρχές οφείλουν να τις αξιολογούν συνολικά. Σε μια πιο ενδελεχή ανάλυση, ο Ζόραν Μιλάνοβις φαίνεται να θέτει επί τάπητος και το γεωπολιτικό στοιχείο, ή τουλάχιστον τη γεωπολιτική και γεωοικονομική διάσταση του οργανωμένου εγκλήματος.
Όπερ σημαίνει ότι, είτε αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον ίδιο, είτε με στενούς συνεργάτες του, είτε ακόμα και για βραχίονες κρατικών οργανώσεων και παρακρατικών δομών, οι οποίοι θα μπορούσαν να εμπλέκονται είτε στα επεισόδια, είτε στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στα δίκτυα διαχείρισης πληροφοριών, που επέτρεψαν σε τόσο μεγάλες ομάδες να μετακινηθούν με ασφάλεια και ανενόχλητοι για ώρες εντός της ελληνικής επικράτειας.Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, κάνουν λόγο για έξωθεν οργανωμένη επιχείρηση, με διττό στόχο και πολλαπλά μηνύματα, τα οποία δεν περιορίζονται στο οπαδικό σκέλος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο τρόπος που εκτυλίχθηκε η υπόθεση, από τη συγκρότηση των ομάδων, τη διάβαση των συνόρων, την κίνηση επί της ελληνικής επικράτειας, την αδρανοποίηση των ελληνικών αρχών και την τελική κατάληξη, με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, προδίδει τη δράση οργανωμένων διακρατικών κυκλωμάτων.
Υπ αυτό το πρίσμα, η παρέμβαση του προέδρου της Κροατίας, φαίνεται ότι στοχεύει να επισημάνει την παράμετρο του διαχωρισμού των ομάδων, ώστε να προσδιοριστούν ποιοί χρησιμοποιήθηκαν ως προπέτασμα καπνού και ποιοί εκτέλεσαν τον σχεδιασμό. Έτσι, μοιάζει να υπονοεί ο πρόεδρος της Κροατίας, ότι θα είναι ευκολότερο για τις αρχές να προσδιορίσουν τους ηθικούς αυτουργούς και ενορχηστρωτές της καταδρομικής επίθεσης.
Υπάρχουν βέβαια και άλλα “κωδικοποιημένα” μηνύματα, τόσο στις δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς και στον τρόπο δράσης των ομάδων.
Η αντίδραση της απαξιωμένης ΕΔΕ
Σε αυτές τις δηλώσεις αντέδρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τες ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της ΕΕ».
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕ έχει υπονομευθεί στο εσωτερικό της χώρας και εκ των έσω, σε βαθμό που πλέον δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των δικαστικών, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που παραιτήθηκαν και μάλιστα μαζικά, με αφορμή εσωτερικά δικαστικά θέματα. Η τελευταία σύγκρουση αφορούσε διάταξη που παρεμποδίζει και ουσιαστικά στερεί το δικαίωμα προσφυγής έναντι απόφασης του συμβουλίου για προαγωγές και μεταθέσεις. Ήτοι, πρόκειται για μεθοδεύσεις προκειμένου να προωθηθούν συγκεκριμένες ομάδες και να υπάρξει εσωτερική αναδιάταξη ισορροπιών, στη Δικαιοσύνη.
Σύγκριση με την Αλβανία
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν, καθώς η Αθήνα εγκαλεί σταθερά την Αλβανία για παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στην ομογένεια, κάνοντας μάλιστα σημαία την παρατεινόμενη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.
Συνεπώς, οι ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές θα πρέπει να τηρήσουν σχολαστικά τη δικονομία, να παρουσιάσουν αδιάσειστα στοιχεία και να κινηθούν εντός των ορίων και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, προκειμένου να αποφύγουν αντιδράσεις και… επιπλήξεις.