Σε μοτίβο έντονης μεταβλητότητας αναμένεται να παραμείνουν οι μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, καθώς ακόμα δεν υπάρχει σαφήνεια για τις προοπτικές και η έλλειψη ικανοποιητικών δεδομένων για πρόβλεψη πειρορισίζει δραστικά την ορατότητα.
Οι μετοχές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς επαναλαμβάνοντας το σενάριο της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και παρακολουθούν την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων. Επίσης, οι ομιλίες από στελέχη της Fed, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασόλειο και τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Τελικά, θα είναι μια πολυάσχολη εβδομάδα στην Κίνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα εμπορικά στοιχεία καθώς άπαντες αναζητούν στοιχεία που θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της έως τώρα τμηματικής εικόνας από τις επιπτώσεις των lockdowns.
ΗΠΑ: Τώρα παίζεται η επόμενη αύξηση επιτοκίων
Στις ΗΠΑ, η έκθεση του ΔΤΚ αναμένεται να δείξει ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού επιβραδύμθηκε στο 8,1% από το υψηλό 41 ετών του 8,5% τον Μάρτιο, ενώ ο βασικός δείκτης φαίνεται να υποχωρεί στο 6% από 6,5%.
Η δυναμική του πληθωρισμού θα κρίνει αν οι ενέργειες της Fed, μέχρι στιγμής, επαρκούν για να δαμάσουν το θηρίο ή αν θα μπει στο τραπέζι σενάριο για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, το οποίο έχει αντικρούσει ο Τζέι Πάουελ. Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού συνεχίζονται και οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά μια σειρά από ομιλίες από στελέχη της Fed.
Μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ ανακονώνονται οι τιμές παραγωγού, οι δείκτες τιμών εμπορίου, προκαταρκτική ανάγνωση για το καταναλωτικό κλίμα του Μίσιγκαν, τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Επιχειρηματικής Αισιοδοξίας NFIB.
Εν τω μεταξύ, η σεζόν αποτελεσμάτων συνεχίζεται με τις Tyson Foods, BioNTech, Peloton, Walt Disney, Wendy’s, AMC Entertainment να ανακοινώνονται.
Στην υπόλοιπη Αμερική, θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την ανάγνωση του ΔΤΚ του Μεξικού,
απόφαση για τη βιομηχανική παραγωγή και τη νομισματική πολιτική, και τον ρυθμό πληθωρισμού της Βραζιλίας και τις λιανικές πωλήσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημοσιεύσει προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου και τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, μαζί με το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου, τη βιομηχανική παραγωγή και την κατασκευαστική παραγωγή για τον Μάρτιο. Η βρετανική οικονομία πιθανότατα αναπτύχθηκε 1% το 1ο τρίμηνο, υποχώρηση από την επέκταση 1,3% στο τέλος του περασμένου έτους λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Ευρωζώνη: Μείωση βιομηχανικής παραγωγής
Στην Ευρωζώνη, η δραστηριότητα των εργοστασίων πιθανώς υποχώρησε τον Μάρτιο, όταν άρχισαν να αντικατοπτρίζονται οι περισσότερες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, το ηθικό των Γερμανών επενδυτών φαίνεται να πέφτει για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Άλλα στοιχεία που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνουν:
- Δείκτης οικονομικού κλίματος Zew της Ευρωζώνης.
- Τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία.
- Γαλλία εξωτερικό εμπόριο;
- Ιταλία βιομηχανική δραστηριότητα;
- Η ανεργία και η βιομηχανική παραγωγή στην Τουρκίας
- η βιομηχανική παραγωγή και ο ΔΤΚ στη Ρωσία. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσίας επιταχύνθηκε στο 17,73% στις 29 Απριλίου, το υψηλότερο από το 2002 και από 17,70% την προηγούμενη εβδομάδα. Σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,21%, υποχωρώντας από 0,25% την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Κίνα: lockdown κατά πληθωρισμού
Στην Κίνα, ο πληθωρισμός αγγίζει το 1,9% τον Απρίλιο. ποσοστό πολύ χαμηλότερο από άλλες μεγάλες οικονομίες, καθώς το επίμονο lockdown και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης πλήττουν τη ζήτηση. Τα εμπορικά στοιχεία για τη 2η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα τεθούν επίσης στο προσκήνιο.
Στην Ινδία, θα ανακοινωθούν επίσης στοιχεία για το εμπόριο και τον πληθωρισμό, ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή φαίνεται να αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα κατά 7,5% τον Απρίλιο.
Επίσης, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το το ΑΕΠ τριμήνου από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κρίνεται ο αντίκτυπος της έξαρσης του κορονοϊού σε δύο νησιωτικά έθνη και ιδιαίτερα για την Ινδονησία, που ωφελήθηκε από το ράλι στα εμπορεύματα.
Άλλα σημαντικά δεδομένα περιλαμβάνουν το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Αυστραλία,
μια απόφαση για τα επιτόκια και τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στη Μαλαισία, τα δεδομένα της αγοράς εργασίας από τη Νότια Κορέα και το ισοζύγιο πληρωμών στην Ιαπωνίας τον Μάρτιο.