Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, με την Γαλλίδα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, να την χρησιμοποιεί ως παρακαταθήκη για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Τόσο η Φλοράνς Παρλί όσο και Έλληνας ομόλογός της Νίκος Παναγιωτόπουλος. αναφέρθηκαν σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία. Οι δηλώσεις αυτές εκτιμάται ότι αποτελούν το “χαλί” για την αναγγελία της συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή αποστολή στο Μάλι της Αφρικής καθώς και για το ενδεχόμενο αγοράς φρεγατών ή άλλων εξοπλισμών από τη Γαλλία.
Το συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Εξ αυτών, τα έξι είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα. Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα.
Δηλώσεις
Αναφερόμενος στα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι
«τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής».
Μιλώντας για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών, ο υπουργός τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς «και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές».
«Η συμφωνία», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών».
«Συζητήσαμε», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας Φλοράνς Παρλί, σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της σύμβασης, στάθηκε στη διαχρονική σχέση φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Πολλαπλασιαστής ισχύος
Η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας διευκρίνισε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο με 8 αεροσκάφη Rafale. Η Φλ. Παρλί ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Διαδικασίες fast track
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, πιέζει για άμεση έναρξη των παραδόσεων Rafale. Για το λόγο αυτό επισπεύτηκε η έγκριση της σύμβασης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η γαλλική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, θα ήθελε να καθυστερήσει εί δυνατόν την έναρξη των παραδόσεων, καθώς πρώτα θα δοθούν στην Ελλάδα τα μεταχειρισμένα Rafale, τα οποία τώρα υπηρετούν στη Γαλλική πολεμική αεροπορία.
Ωστόσο, η διαδικασία παράδοσης είναι χρονοβόρα, τα αεροσκάφη πρέπει να τεθούν εκτός υπηρεσίας, να συντηρηθούν, να αναπροσαρμοστούν, να δοκιμαστούν και εν τέλει να αποδοθούν προς χρήση στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία θα έχει μικρότερη δύναμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι αποστολές της δεν μειώνονται. Όπερ σημαίνει ότι ο φόρτος για τα εναπομείνοντα μαχητικά θα αυξηθεί, με ορατό το ενδεχόμενο μειωμένων διαθεσιμοτήτων, εξαιτίας της αύξησης της χρήσης.
Μήνυμα για τις φρεγάτες
Η Φλορανς Παρλί δεν παρέλειψε να θέσει επί τάπητος και την προοπτική διεύρυνσης της συνεργασίας με την Ελλάδα, λέγοντας ότι:
«Η ελπίδα που θα διατυπώσω είναι να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης Ελλάδας Γαλλίας» είπε η Γαλλίδα υπουργός ενώ ανέφερε, ακόμη, ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού».
Η δήλωση ερμηνεύεται ως προσπάθεια να επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση για την αγορά γαλλικών φρεγατών, deal που κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2020 λόγω υψηλού κόστους και έλλειψης ενδιάμεσης λύσης. Τότε, φήμες έναν λόγο για αμερικανικές και γερμανικές παρεμβάσεις, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την προμήθεια φρεγατών τύπου FREMM, MMSC και άλλων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επικρατέστερο σενάριο για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας επαναφέρει και με συνέντευξή της στην Καθημερινή, θέμα συμπαραγωγής των γαλλικών φρεγατών. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση το μόνο λειτουργικό ναυπηγείο στην Ελλάδα είναι της ONNEX στη Σύρο…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε επιδιώξει να αγοράσει από τη NAVAL δύο φρεγάτες Belh@rra ειδικής διαμόρφωσης για αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. Το deal όμως δεν προχώρηση λόγω του κόστους και προβλημάτων στην ευρύτερη συνεργασία.
Προβολή ισχύος της Γαλλίας
Στη συνέντευξή της στην Καθημερινή, η Φλοράνς Παρλί αναφέρεται και στις κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:
Σε λίγες μέρες θα αναπτύξουμε σημαντικά αεροπορικά μέσα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής «Skyros». Αυτή η μακράς εμβέλειας ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, τέσσερα Ραφάλ, δύο A400M Atlas και ένα A330 Phenix. Η συγκεκριμένη γαλλική αεροπορική δύναμη βρίσκεται ήδη σε περιοδεία που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Απογειώθηκε από το Tζιμπουτί και θα ταξιδέψει διαδοχικά στην Ινδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα. Η άσκηση στοχεύει να επιδείξει την ικανότητα της γαλλικής αεροπορίας να αναπτυχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου η Γαλλία επιθυμεί να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην έννοια της ελευθερίας ανεφοδιασμού και αεροπλοΐας.
Τέλος, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στη συνεργασία σε επίπεδο πολεμικού ναυτικού, επισημαίνοντας ότι:
(…)το αεροπλανοφόρο μας, «Σαρλ ντε Γκωλ», θα βρίσκεται σε αποστολή στην Ανατ. Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Στην Ελλάδα έχει αποσταλεί πρόσκληση για τη συμμετοχή μιας φρεγάτας στην αποστολή αυτή ανάμεσα στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Στην άσκηση συμπεριλαμβάνονται αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δυνάμεων της γαλλικής αεροναυτικής ομάδας κρούσης (σ.σ. Carrier Group του «Σαρλ ντε Γκωλ») και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό θα επιτρέψει στις Δυνάμεις μας να συνεχίσουν την εκπαίδευση σε θέματα συνεργασίας και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητάς τους.