Πόντους στο διεθνές σκηνικό σκοράρει η Ελλάδα, καθώς κατάφερε να εκμαιεύσει επιστολή της γενικής γραμματέως το ICAO, που να επαναλαμβάνει το υφιστάμενο status quo, αποκρούοντας εμμέσως την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει νέα δεδομένα στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.
Η τοποθέτηση της γενικής γραμματέας, του ICAO, Φαγκ Λιου, μέσω απαντητικής επιστολής στον Νίκο Δένδια, απλά επιβεβαιώνει τα ισχύοντα. Ωστόσο, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει το status quo, το οποίο θέτει η Ελλάδα ως αδιαμφισβήτητη βάση διαπραγματεύσεων.
Η γενική γραμματέας του ICAO Φάνγκ Λιού (Fang Liu) στην απαντητική της επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αναφορικά με τον πρόσφατα εκδοθέντα παράνομο τουρκικό κανονισμό για τα όρια και αρμοδιότητες για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) Αθηνών, υπογραμμίζει ότι ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στα όρια και αρμοδιότητες SAR Αθηνών, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το δίκαιο της ελληνικής θέσης.
Στην εν λόγω επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Λιού επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση τροποποίησης των ορίων αυτών από την τουρκική πλευρά και ότι εν πάσει περιπτώσει τα όρια μπορούν να τροποποιηθούν μόνο εάν υπάρχει συμφωνία από όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ελλάδας.
Η ερμηνεία
Η τοποθέτηση αυτή της Λιου, ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις και καθιστά σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν γίνονται ανεκτές.
Έχει όμως και άλλη μια ανάγνωση. Η γενική γραμματέας, αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα δεν έχει υποβάλλει αίτημα αλλαγής δικαιοδοσιών στον ICAO. Αυτό συνεπάγεται ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας, με τους χάρτες και σε επιχειρησιακό επίπεδο, δεν είναι διεθνή σκόπευση, αλλά τοπική. Στην ουσία η Άγκυρα επιχειρεί να αναγκάσει την Ελλάδα να αποδεχθεί αλλαγές και όχι να τις περάσει στα διεθνή φόρα, καθώς εκεί είναι αδύναμη νομικά και δεν μπορεί να ανατρέψει μονορώς το status quo.
Όπερ σημαίνει ότι η στρατηγική της Τουρκίας εδράζεται στην εξώθηση της Ελλάδας σε διπλωματικά λάθη και σε παραχωρήσεις-υποχωρήσεις, έναντι του υφισταμένου πλαισίου.