Σε άλλη μια συμφωνία για κοινό ευρωπαϊκό fund (ταμείο) για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, κατέληξαν οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω twitter.
Ωστόσο, η συμφωνία παραμένει κενή περιεχομένου, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς όπως αναφέρει στο επόμενο tweet του, ο Σαρλς Μισέλ, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για τον προσδιορισμού του σκοπού, της έντασης και της χρηματοδότησής του.
Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει, στην ομιλία της προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης κάνοντας “πολύ λίγα, πολύ αργά”.
Η συμφωνία των ηγετών δεν κινείται έξω από τα όρια της απόφασης του Eurogroup αλλά αποτελεί το επόμενο βήμα, το οποίο όμως αποδεικνύεται “σημειωτόν”, καθώς δεν προσδιορίζει τίποτα, αποδεικνύοντας ότι οι τεχνικές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
«Εχει ήδη εγκριθεί ένα πακέτο ασφαλείας αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυβερνήτες και θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουνίου 2020»,
επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έκανε λόγο για τέσσερις σημαντικές αρχές.
«Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για την ανάκαμψη, ο οποίος θέτει σημαντικές αρχές: αλληλεγγύη, συνοχή και σύγκλιση
Ορίζει 4 βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική Ενιαία Αγορά, μια άνευ προηγουμένου επενδυτική προσπάθεια και ένα παγκόσμιο και λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης».
Τα “πανηγυρικά” tweet του Σαρλ Μισέλ, όπως και αυτά του Σεντένο, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της 16ωρης συνεδρίασης του Eurogroup, στόχο έχουν να περάσουν την εικόνα ομόνοιας, αποφασιστικότητας και κινητικότητας, ώστε να ατονήσουν οι πιέσεις που ασκούνται από τις κοινωνίες και υπονομεύουν τη συνοχή της ΕΕ.
Work needs to continue urgently on this #COVID19 recovery fund to evaluate its exact magnitude, its financing and the link to the #MFF, which will need to be adjusted.
— Charles Michel (@eucopresident) April 23, 2020
Επικοινωνιακά τεχνάσματα τέτοιου είδους, όμως, έχουν και στο παρελθόν αποδειχθεί βραχύβια, ενώ η ΄διάδοχος κατάσταση είναι, συνήθως, δραματικά χειρότερη.
Το “ναυάγιο” που προσπαθεί να καλύψει με τα φαμφαρώνικα tweet του ο Σαρλς Μισέλ, ήταν προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο, καθώς οι ηγέτες είχαν εξ αρχής συμφωνήσει ότι δεν θα εκδώσουν ανεπίσημα συμπεράσματα, που συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει επαρκής προεργασία, όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor.
Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι «27» ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε εάν υπήρχε ένταση μεταξύ Βορρά και Νότου. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε:
«Ηταν μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση, όπου ο καθένας εξέφρασε τη γνώμη του».
Η δήλωση αυτή της Άγκελα Μέρκελ προσδιορίζει επακριβώς το επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αδειάζει εντελώς τον Σαρλ Μισέλ…
Η πρόεδρος της Κομισιόν Von Der Leyen παραδέχτηκε ότι αν δεν υπάρχει κοινή αντίδραση θα διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ και τόνισε ότι θα γίνει ενδελεχής μελέτη της πρότασης. Σημείωσε ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος διαφέρει, καθώς κάποια κράτη μπορούν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια από άλλα.
Όπως είπε η κρατική ενίσχυση αθροίζεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αλλά η κατανομή στις επιμέρους χώρες είναι ανισομερής.
Δήλωσε ότι μόνο ένα εργαλείο μπορεί να βοηθήσει: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ που θα συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2021-27 πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σημείωσε.