• Τελευταία
  • Trending
  • All
Recession

Η παγκόσμια οικονομία έχει ψυχολογικά προβλήματα!

8 Απριλίου 2019

Μπάχαλο Τραμπ με Κίνα… τον μαζεύει ο Λευκός Οίκος

9 Μαΐου 2025

«Υδάτινες Συμμαχίες»: Ευαισθητοποίηση και εθνική συνεννόηση για τη λειψυδρία

9 Μαΐου 2025

Οι πιστοί ανά τον κόσμο

9 Μαΐου 2025

Στα 563 εκατ. η ζήτηση για το IPO της Qualco

9 Μαΐου 2025

Καιρός: Έρχονται μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

9 Μαΐου 2025

Qualco: Τεράστια η ζήτηση στο IPO… Καταλύτης το τρίο cornerstone

9 Μαΐου 2025

Νέα υψηλά 15ετίας στο Χρηματιστήριο 

9 Μαΐου 2025
piggy bank in pool, saving money for vacation time. Generative Ai

Ξενοδόχοι: Η Αθήνα χάνει τουρισμό λόγω προβλημάτων σε Μουσεία – Ακρόπολη

9 Μαΐου 2025

Ο Όμιλος Φάις απέκτησε το 100% της Καλογήρου

9 Μαΐου 2025

Σε τροχιά υλοποίησης ο ΒΟΑΚ – Υπογράφηκε η σύμβαση με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

9 Μαΐου 2025

ΗΠΑ και Κίνα σπάνε τον πάγο…

9 Μαΐου 2025

Συνάντηση Παπασταύρου–Chevron με φόντο τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

9 Μαΐου 2025

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε 5 πρατήρια καυσίμων και άλλα 5 στο μικροσκόπιο

9 Μαΐου 2025
Ο Βασίλης Ψάλτης

Ο Ψάλτης άλλαξε mode… Η Alpha Bank έτοιμη για εξαγορές

9 Μαΐου 2025

Εικονική η μείωση του πληθωρισμού – Ράλι στα ενοίκια στραγγαλίζει τα νοικοκυριά

9 Μαΐου 2025

Ποιους ενοχλεί ο νέος Πάπας – Τράβηξε αυτιά με το καλημέρα

9 Μαΐου 2025

Η Snappi είναι έτοιμη να βγει στην Ελλάδα – Τα πρώτα βήματα και η επόμενη μέρα

9 Μαΐου 2025

Ουκρανία: Ανακάλυψε ουγγρικό δίκτυο κατασκόπων

9 Μαΐου 2025

Eurobank: Ανεβάζει τον πήχυ στα €3,20 η Citi

9 Μαΐου 2025

Οι αλουμινάδες δεν τρέχουν στις ΗΠΑ… παρά τους δασμούς

9 Μαΐου 2025

Ο Σι θέλει καρέκλα στο τραπέζι για Ουκρανία – Ζήτησε δίκαιο deal από Πούτιν

9 Μαΐου 2025
Ψάλτης: Το deal Alpha - Unicredit ανοίγει το δρόμο για τη διεθνοποίηση των ελληνικών εταιριών

Τρίμηνο ρεκόρ το Q1 για την Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχη ο Ψάλτης

9 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Πολιτική & Οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία έχει ψυχολογικά προβλήματα!

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
8 Απριλίου 2019
Στις Analytics, Spotlight, The Wire, Αναδυόμενες Κρίσεις, Πολιτική & Οικονομία
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
23 1
0
Recession
64
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Μπορεί σε καθαρά τεχνικο-οικονομικούς όρους η παγκόσμια οικονομία να μη βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, αλλά σε ψυχολογικούς είμαστε ήδη εκεί. Με δεδομένο ότι η ψυχολογία είναι το κλειδί για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις αγορές, τότε τα ευρήματα της Moody’s επιβεβαιώνουν ότι ο φόβος νέας κρίσης είναι τέτοιος που θα μπορούσε πρακτικά να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο αριθμός των αναζητήσεων στο Google για τους όρους «ύφεση» και «οικονομική επιβράδυνση» είχε ανέλθει σε υψηλά πενταετίας στα τέλη του περασμένου έτους και καταγράφει και πάλι απότομη άνοδο τις τελευταίες ημέρες, σε μία ένδειξη ότι οι ανησυχίες για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία εντείνονται. Πόσο κοντά είμαστε σε μία ύφεση και τι θα μπορούσε να την πυροδοτήσει; Ο οίκος Moody’s δίνει τις απαντήσεις.

Σχετικάθέματα

Τράπεζα Κύπρου: Αναβάθμιση σε Α3 από την Moody’s

6 Μαΐου 2025

Η οικονομία της Ελλάδας σε στασιμότητα

3 Μαΐου 2025

Ανάλυση: Το αντίδοτο της Κίνας στον Τραμπ…

28 Απριλίου 2025

Η αγωνία μετά και την αναστροφή της καμπύλης απόδοσης στα αμερικανικά ομόλογα δεν εκπλήσσει, από τη στιγμή μάλιστα που η περίοδος συνεχούς ανάπτυξης της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη είναι μία από τις μακροβιότερες στη μεταπολεμική ιστορία.

Auditor’s note Πολιτικά, η σφοδρότητας της σύγκρουσης Τραμπ-Fed για την επιτοκιακή πολιτική, είναι ενδεικτική των εσωτερικών εντάσεων, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντιλαμβάνεται τώρα τις επιπτώσεις της επιθετικής και αναθεωρητικής πολιτικής του. Αντιστοίχως, στην Ευρώπη η ΕΚΤ αλλάζει άρδην πολιτική και εανέρχεται σταδιακά σε νομισματική χαλάρωση, επιχειρώντας να αντικρούσει τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αστάθειας. Επίσης, στις αναδυόμενες, Τουρκία, Αργεντινή φαίνεται ότι είναι αδύνατο να ανακάμψουν, ενώ οι πιέσεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν έχουν αρχίσει να παράγουν πιέσεις στις γειτονικές τους χώρες.

Οι αναλυτές της Moody’s δεν βλέπουν ύφεση της αμερικανικής οικονομίας φέτος, ούτε το 2020, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό για τη Γερμανία, ενώ η Γαλλία κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και η Τουρκία οδεύει ολοταχώς σε κρίση. Επίσης, οι αναλυτές του οίκου βλέπουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,5% φέτος και στο 1,7% του 2020,

Στις αναλύσεις επισημαίνεται ότι οι τιμές μετοχών και ομολόγων είναι πια σε άκρως υψηλά επίπεδα και θα μπορούσαν οι δύο αυτές κατηγορίες ενεργητικού να θεωρηθούν υπερτιμημένες, γεγονός που δικαιολογεί και τους φόβους για φούσκα. Από την άλλη όμως άλλα στοιχεία υπερθέρμανσης, όπως μία φούσκα στο real estate απουσιάζουν, όπως τονίζουν.

Να σημειωθεί πάντως ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του ενόψει της Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα διαφωνεί. Βλέπει υπερθέρμανση σε μία πολύ σημαντική αγορά των ΗΠΑ- αυτής της στέγης, από την οποία και είχε ανάψει το φιτίλι της παγκόσμιας κρίσης του 2008. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου και για την στεγαστική αγορά της Κίνας.

Αναζητήσεις στο Google για τον όρο recession τους τελευταίους 12 μήνες

Η Moody’s θεωρεί trigger της επόμενης κρίσης τους αδύναμους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, αφού θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις. Μία ραγδαία επιδείνωση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσε να φέρει και απότομη επιβράδυνση.

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας θα ήταν η περαιτέρω επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών και ειδικά των συνθηκών στην Ευρώπη και στην Κίνα.

Καθοριστικός θα είναι επίσης και ο παράγοντας των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Εάν αντί της συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, που όλοι περιμένουν, έρθει τελικά περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης η ύφεση ίσως τελικά να μην αργήσει.

Το πιο σημαντικό ερώτημα σήμερα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, είναι για πόσο ακόμη μπορεί να διατηρηθεί σημερινή εποχή χαμηλής ανεργίας και σταθερότητας των τιμών. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πολιτική της Federal Reserve, η οποία πάντως έχει αποδείξει ότι κινείται με προσεχτικά βήματα.

 

Επιβράδυνση και φούσκα

Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη κινούνται σε απόλυτο συντονισμό. Αλλά αυτό δεν είναι καλό νέο. Γιατί κατεβάζουν όλες μαζί ταχύτητα, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόβος της ύφεσης. Η παγκόσμια οικονομική ελίτ που θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον θα αναζητήσει τρόπους στήριξης της «επισφαλούς», όπως τη χαρακτηρίζει το ΔΝΤ, ανάπτυξης.

Τα μηνύματα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Ο δείκτης του Brookings Institution και των FT, που παρακολουθεί την πορεία των μεγάλων οικονομιών, αποκαλύπτει ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε φάση «συγχρονισμένης επιβράδυνσης» και αυτή, όπως προειδοποιουν οι ειδικοί θα είναι δύσκολο να ανατραπεί μέσα στο 2019, παρά την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να επιμείνουν στη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Οι συγκεντρωτικοί δείκτες tiger του ινστιτούτου Brookings

Η διαρκής επιδείνωση μακροοικονομικών δεδομένων και δεικτών οικονομικού κλίματος έχει πυροδοτήσει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ως κυριότερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία προσδιορίζει τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε., την αισθητή επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, που ήδη καταγράφεται και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο.

Παράλληλα το ΔΝΤ εντοπίζει άκρως ανησυχητικές ενδείξεις στην αγορά ακινήτων. Ειδικά στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οι συνθήκες θυμίζουν έντονα εκείνες, που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, οι όροι δανεισμού χαλαροί και οι τιμές των κατοικιών στα ύψη. Το Ταμείο περιγράφει μία «φούσκα», που αν σκάσει, θα πυροδοτήσει ύφεση.

Αν και οι κίνδυνοι πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από ΗΠΑ και Κίνα, είναι η Ευρώπη εκείνη, που έχει δεχθεί το ισχυρότερο, με διαφορά, πλήγμα μέχρι στιγμής. Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 0,8% φέτος πιθανότατα, ενώ η ιταλική οικονομία θα παγιδευθεί στη στασιμότητα. Συνολικά η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για τη χειρότερη επίδοση εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αναγκάζεται να διατηρήσει παγωμένα τα επιτόκια.

Σε πρόσφατη έρευνα του Reuters αναλυτές προβλέπουν ότι το καταθετικό επιτόκιο, που σήμερα είναι σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4%, θα αυξηθεί μόλις κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,3%, στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα μείνει στο μηδέν έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Σχετικά

Tags: Moody'sΑνάπτυξηΔΝΤΟικονομία
Share26Tweet16Share4Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

On the Radar

Τράπεζα Κύπρου: Αναβάθμιση σε Α3 από την Moody’s

6 Μαΐου 2025
The Wire

Η οικονομία της Ελλάδας σε στασιμότητα

3 Μαΐου 2025
Crisis Zone

Ανάλυση: Το αντίδοτο της Κίνας στον Τραμπ…

28 Απριλίου 2025
Επόμενο άρθρο
Προσφυγική κρίση

Analytics: Πρόσφυγες και μετανάστες καίγονται και καίνε στα social media

Σημειωτόν Πούτιν-Ερντογάν, δεν βγήκε κάτι απ' τη συνάντηση

MostPopular

  • Realme 14 5G: Οι Gamers της Gen-Z βρήκαν κινητό

    Realme 14 5G: Οι Gamers της Gen-Z βρήκαν κινητό

    290 shares
    Share 116 Tweet 73
  • Underdog DEFEA 2025 Edition: Η Qualco μπαίνει και στα αμυντικά έργα

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Η Snappi είναι έτοιμη να βγει στην Ελλάδα – Τα πρώτα βήματα και η επόμενη μέρα

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Μπάχαλο Τραμπ με Κίνα… τον μαζεύει ο Λευκός Οίκος

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Κινεζικό J10 του Πακιστάν κατέρριψε ινδικό Rafale – Ενδεχόμενη εμπλοκή Τουρκίας

    62 shares
    Share 25 Tweet 16

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

 

Φόρτωση σχόλιων...
 

    Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
    Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr