Σε μείζον γεωπολιτικό ζήτημα ανάγεται πλέον το Κουρδικό, η ομαλή ή μη διευθέτηση του οποίου μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και τον αποτελεσματικό έλεγχο προσφυγικών ροών.
Αν και η ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ υποστηρίζεται άμεσα ή ακούσια από τις ΗΠΑ, την ΕΕ,τη Ρωσία και το Ισραήλ, σε αυτό αντιτίθενται σθεναρά οι άμεσοι γείτονές του, Τουρκία, Ιράν, Συρία και η κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, αυτόνομης οντότητας εντός του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν θα αναβληθεί, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων της Δύσης που ανησυχούν ότι η ένταση μεταξύ της Βαγδάτης και του Ερμπίλ θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο βόρειο Ιράκ αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας και η Άγκυρα θα προβεί σε κάθε απαραίτητο βήμα.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι Κούρδοι είναι σαν «να παίζουν με τη φωτιά» με τα σχέδια που έχουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Η δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού ακολουθεί την έγκριση από το κοινοβούλιο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ των σχεδίων της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 25η Σεπτεμβρίου.
Η ψηφοφορία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι Κούρδοι υπό το αυτόνομο καθεστώς τους, τόνισε ο κ. Αμπάντι.