Emails που στοιχειοθετούν την κατηγορία της εμπλοκής του γαμπρού του Ερντογάν με τον ISIS αποκαλύπτει το Wikileaks, ενισχύοντας τις διεθνείς πιέσεις προς την Τουρκία και αποδυναμώνοντας περαιτέρω τον Τούρκο πρόεδρο. Οι διαρροές υποστηρίζουν μάλιστα παλαιότερες καταγγελίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για εμπόριο πετρελαίου μεταξύ της οικογένειας Ερντογάν και του ISIS.
Υπ αυτό το πρίσμα η διαρροή από τα Wikileaks αποτελεί ένδειξη άρδην επιδείνωσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, στη στιγμή μάλιστα που και η επαναπροσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ έχει παγώσει. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η ένταση στις σχέσεις με τη Γερμανία και οι σαφείς αποστάσεις των ΗΠΑ, τότε σκιαγραφείται με σαφήνεια το περιβάλλον απομόνωσης στο οποίο έχει τεθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν απειλεί, όλοι το περίμεναν
Το πλήγμα όμως δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό, καθώς πρώτα οι ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα να κόψει τους δεσμούς του τραπεζικού συστήματος με το Ισλαμικό Κράτος , ενώ τώρα η διαρροή από τα Wikileaks δείχνει ότι δημιουργείται ευρύ μέτωπο κατά του Ταγίπ Ερντογάν που πλήττει και την τουρκική οικονομία.
Το σχίσμα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είχε αρχίσει να διαφαίνεται μετά την εισβολη΄τουρκικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία και την αντίδραση του Άσαντ, ενώ κατέστη σαφές μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για βομβαρδισμό τουρκικών δυνάμεων από τη συριακή αεροπορία.
Τροχιοδεικτική ήταν και η αναβολή της επίσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στην Ρωσία τον προηγούμενο μήνα.
Με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, η τουρκική οικονομία νιώθει τις συνέπειες του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με τον Τουρισμό να έχει διαλυθεί, τη λίρα να υποχωρεί δραματικά, τις ξένες επενδύσεις να συρρικνώνονται και τις εξαγωγές να καταβαραθρώνονται, το τραπεζικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει πλέον ουσιαστικό κίνδυνο.
Διαβάστε επίσης: Απελπισμένος ο Ερντογάν, πετάει χειροβομβίδες
Όπως είχε επισημάνει ο Τζακ Λιού στον Τούρκο πρωθυπουργό στο G-20 των υπουργών Οικονομικών στην Κίνα, η εξάρτηση των τουρκικών τραπεζών από τον ISIS είναι μεγάλη και αυτό αποτελεί πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία σε γερμανική πρέσα
Επισήμως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη δεν έχουν «χαρακτηρίσει» τις τουρκικές τράπεζες, ωστόσο αυτό είναι χαρτί που μπορεί χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτή τη στιγμή μόνο η Γερμανία έχει αυξημένη έκθεση στην Τουρκία μέσω της Allianz, ωστόσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι πλέον ιδιαίτερα εύφλεκτο καθώς το διεθνές μέτωπο κατά του Ταγίπ Ερντογάν έχει διευρυνθεί, ενώ οι πολλαπλές αιτίες για τις οποίες πλαγιοκοπείται καθιστούν ιδιαίτερα δύσολη την εύρεση κοινού τόπου σε αυτή τη φάση.
Διαβάστε επίσης: Σε καραντίνα ο Ερντογάν για τις συλλήψεις Κούρδων
Οι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει το δόγμα του απλού περιορισμού του Ταγίπ Ερντογάν και σκοπεύουν πλέον σε πιο δραστικά μέτρα…
Διαβάστε επίσης: Φοβούνται κατάρρευση Ερντογάν και αποσταθεροποίηση της Τουρκίας
Οι αποκαλύψεις των Wikileaks
Τα email αποδεικνύουν επίσης την ύπαρξη συναλλαγών μεταξύ του Αλμπαϊράκ και στελεχών του ISIS.
Παράλληλα, φέρνουν στην επιφάνεια την έντονη επιρροή του υπουργού σε διάφορους χώρους της πολιτικής ζωής στην Τουρκία, ενώ αποκαλύπτουν και την οργανωμένη προπαγάνδα του Ερντογάν κατά το διάστημα πριν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με το υλικό που αποκαλύπτουν τα Wikileaks υπάρχει εκτενής αλληλογραφία μεταξύ του Αλμπαϊράκ και της εταιρίας Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετραλαίου από εκπροσώπους του ISIS.
RELEASE: Searchable archive of 57,934 emails from #Erdoğan's son-in-law Berat #Albayrak #BeratsBox #redhack https://t.co/IxBDrnO8UP pic.twitter.com/fpAvYJUJy8
— WikiLeaks (@wikileaks) 5 Δεκεμβρίου 2016
Στις 11 Νοεμβρίου 2011, η κυβέρνηση Ερντογάν πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο απαγόρευε πλήρως κάθε είδους συναλλαγή (εισαγωγή/εξαγωγή/μεταφορά) σε πετρέλαιο ή στα παράγωγα προϊόντα. Βέβαια το νομοσχέδιο εμπεριείχε μία τροπολογία η οποία επέτρεπε στην κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό το «παραθυράκι» αξιοποιήθηκε για να δώσει αποκλειστικά δικαιώματα εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαίου στην Powertrans, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για συναλλαγές με το ISIS.
O Αλμπαϊράκ έχει επανειλλημένως αρνηθεί κάθε σχέση με την εν λόγω εταιρία, όμως τα email που δημοσίευσε το Wikileaks αποδεικνύουν το αντίθετο. Μάλιστα σε συνομιλία με τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, Μπετούλ Γιλμάζ, ο Αλμπαϊράκ φαίνεται να εκφέρει γνώμη και να εγκρίνει αποφάσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, όπως για παράδειγμα προσλήψεις, απολύσεις, ακόμα και έγκριση μισθών και αυξήσεων εργαζομένων της Powertrans.
Το αρχείο των email αποκαλύπτει επίσης τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να προπαγανδίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ μέσα από τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το 2013, όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν, δημιουργήθηκε ανησυχία στο κυβερνητικό σχήμα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα social media στην εξάπλωση και γιγάντωση των φαινομένων αυτών. Με βάση πολλά emails από το 2013 έως σήμερα, καθίσταται φανερό πως μετά τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, η κυβέρνηση έχει προβεί σε οργανωμένες απόπειρες ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, αποκαλύπτεται πως το ΑΚΡ είχε προσλάβει ανθρώπους να δουλεύουν στο Twitter ώστε να επηρεάσουν το περιεχόμενο και την ανταλλαγή μηνυμάτων στην πλατφόρμα, παρά το γεγονός πως η πρόσβαση στο ίντερνετ είχε μπλοκαριστεί για όσους βρίσκονταν στην Τουρκία.
Οι καταγγελίες της Ρωσίας για Ερντογάν
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο RT τον Δεκέμβριο του 2015 ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, η Ρωσία έχει γνώση περί τριών βασικών οδών διακίνησης πετρελαίου στην Τουρκία.
«Σήμερα παρουσιάζουμε μόνο κάποια από τα γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι μια ολόκληρη ομάδα παρανόμων και μελών της τουρκικής ελίτ, που κλέβει πετρέλαιο από τους γείτονές τους, επιχειρεί στην περιοχή» δήλωσε ο Αντόνοφ, σημειώνοντας ότι πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες εισέρχεται στην Τουρκία μέσω «ζωντανών αγωγών πετρελαίου»,
που αποτελούνται από χιλιάδες πετρελαιοφόρα φορτηγά. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ο κύριος αγοραστής του πετρελαίου αυτού, που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, η κορυφαία πολιτική ηγεσία της χώρας – ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του – εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα». πρόσθεσε.
Όπως υποστήριξε ο Αντόνοφ από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους έχουν μειωθεί. «Ήταν περίπου 3 εκατ. δολάρια ημερησίως. Μετά από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων, ήταν περίπου 1,5 εκατ. δολάρια ημερησίως» είπε, ισχυριζόμενος ότι ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν χτυπά πετρελαιοφόρα φορτηγά του ISIS.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία περί των διαδρομών που χρησιμοποιούνται, αναφέροντας επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες 2.000 μαχητές, 250 οχήματα και εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών έχουν σταλεί από την Τουρκία σε τρομοκράτες στη Συρία. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι τα πετρελαιοφόρα περνούν ελεύθερα τα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ.
Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου αποφέρουν στους τρομοκράτες στη Συρία περίπου δύο δισ. ετησίως, τα οποία δαπανώνται για τη μισθοδοσία μαχητών και τον εξοπλισμό τους, ενώ η όλη δραστηριότητα αποτελεί πηγή πλουτισμού για την τουρκική ηγεσία.
Οι προειδοποιητικές βολές από ΗΠΑ
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου των G 20 στην Κίνα.
Αν και αρχικά οι δηλώσεις ήταν στο συνηθισμένο πλαίσιο της στήριξης στην κυβέρνηση στην κατακλείδα ο Λιού φαίνεται ότι αποφάσισε να στείλει σαφές μήνυμα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters , ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως
«Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, καθώς και τις επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας».
Κλείνοντας όμως συνέστησε στην τουρκική κυβέρνηση τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος από την κατάχρηση του Ισλαμικού Κράτους.
Τα χτυπήματα από Wall Street Journal
Σχετικές αναφορές είχε κάνει στο παρελθόν και η Wall Street Journal, η οποία σε δημοσίευμά της το 2013 είχε ισχυριστεί πως το ΑΚΡ είχε δημιουργήσει μία ομάδα 6.000 ατόμων για τη διαχείριση των social media.
Τα email αποδεικνύουν εξάλλου ότι το ΑΚΡ είχε οργανώσει δύο ομάδες προπαγάνδας στα social media. Η μία ομάδα αποτελείτο από προγραμματιστές, γραφίστες, σεναριογράφους και ψυχιάτρους ειδικευμένους στον ψυχολογικό πόλεμο. Μία μεγαλύτερη ομάδα αποτελείτο από ψεύτικους λογαριασμούς στο Τwitter, οι οποίοι κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα υπέρ του Ερντογάν σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.