Η συζήτηση για το ευρωπαϊκό ΔΝΤ μπορεί να κόλλησε στα γρανάζια της γερμανικής γραφειοκρατίας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στη συζήτηση για τον ευρωστρατό, πρόταση η οποία αν και είχε «καεί» επανέρχεται με γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία και μάλιστα με πρόβλεψη για σταδιακή υλοποίηση και διαφορετικό βαθμό συνεργασίας μεταξύ των χωρών, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αντιδράσεις.
Αξιολόγηση
Το σχέδιο που αποκάλυψε στις 9 Σεπτεμβρίου η Suddeutsche Zeitung βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαβουλεύσεων έχοντας εξασφαλίσει το αρχικό «οκ» από τους ηγέτες.
Στόχος του σχεδίου αυτού είναι η επιβεβαίωση του αισθήματος ασφάλειας των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με ισχυρή στρατιωτική παρουσία, δυνατότητα δράσης αλλά και σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση απέναντί τους. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η αναγκαιότητα για διατήρηση ισχυρών δυνάμεων από το NATO, ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη εκπέμπει ηχηρό μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι κάθε πράξη επιθετικότητας απέναντι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εκλαμβάνεται ντε φάκτο ως πρόκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και το σχέδιο φαίνεται να οδηγεί σε κλιμάκωση των εντάσεων και των προστριβών τόσο με τις ΗΠΑ, για την υποβάθμιση του ρόλου του NATO, όσο και με τη Ρωσία για την αντιμετώπισή της ως εν δυνάμει απειλή, στην πραγματικότητα θα οδηγήσει σε ύφεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει αναλάβει άλλη μια πρωτοβουλία χαμηλότερου προφίλ στην ίδια κατεύθυνση, συγκροτώντας ειδική δύναμη μαζί με την Ολλανδία -στο πλαίσιο του NATO- η οποία θα αναπτυχθεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου θα εκγαταστήσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot και ειδικό κέντρο διοίκησης.
Η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ θα λειτουργήσει κατευναστικά για τη Ρωσία, καθώς θα σημάνει την αποδυνάμωση του ρόλου του NATO στην περιοχή και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη ρώσικη προκλητικότητα καθώς θα θεωρείται πρόκληση απέναντι στην ίδια την ΕΕ και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία και τη Γαλλία που θα έχουν τον έλεγχο.
Το γαλλο-γερμανικό σχέδιο
Σύμφωνα με έκθεση 6 σελίδων που ισχυρίζεται ότι έχει δει η Suddeuutche Zeitung η πρόταση που έχουν από κοινού καταρτίσει Γαλλία και Γερμανία περιλαμβάνει:
– Τη δημιουργία ενιαίου αρχηγείου των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων
– Ενιαίο κέντρο υποστήριξης
– Συντονισμένη χρηματοδότηση και σχεδιασμό
– Κοινό κέντρο πληροφοριών και χρήσης δορυφόρων
Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ενιαίο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για στρατιωτικό εξοπλισμό, σχεδιασμό και την πληροφορική.
Στο σχέδιο υπάρχει πρόνοια για αναλογικό επιμερισμό του βάρους και των δαπανών σε όλα τα επίπεδο και ανάλογα με την πρόοδο ενσωμάτωσης των χωρών στο νέο σύστημα.
Παράπλευρα… οφέλη
Το σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί θνησιγενές όμως τοποθετείται κάτω από την ανάγκη για απάντηση στην τρομοκρατική απειλή και ανάγκη για καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Σε αυτό το πλαίσιο αποκόμισε ήδη το «οκ» σε επίπεδο αρχηγών κρατών και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας-Εξωτερικών και στα αμυντικά επιτελεία των χωρών.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία υλοποίησης θα είναι ταχεία και πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά χρονικά, στέλνοντας κατ αυτό τον τρόπο σαφές μήνυμα στα κράτη-μέλη ότι η Ευρώπη αλλάζει και ότι η διαδικασία ομοσπονδοποίησης μπορεί να έχει και πολλά θετικά αποτελέσματα. Χωρίς τη Βρετανία εκτιμάται ότι η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να γίνει πολύ γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά.
Παράλληλα όμως ενισχύεται το ηγετικό προφίλ τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και του Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι είναι αποδυναμωμένοι, ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν εκλογές το 2017.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία εκτιμούν ότι μόλις ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν νέες συνθήκες συνεργασίας και ενσωμάτωσής τους στην ΕΕ.