Ερωτηματικά για την επάρκεια των ιθυνόντων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας δημιουργεί η υπόθεση της Attica Bank, καθώς σε μια προγραμματισμένη συναλλαγή και ενόψει της ΑΜΚ, το Χ.Α και η ΕΧΑΕ πιάστηκαν εκτός θέσης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της αγοράς και αναγνωρίζοντας ρίσκα τα οποία βλέπουν τώρα με το μικροσκόπιο και οι ξένοι οίκοι καθώς το Χ.Α βρίσκεται σε watch list.
Εκτός θέσης και με σοβαρά κενά -που αν και εγνωσμένα δεν αντιμετωπίστηκαν- βρέθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στην υπόθεση του Reverse Split και της αποκοπής του δικαιώματος της Attica Bank, ενόψει της ΑΜΚ που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, μετά τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια.
Η τιμή της μετοχής απογειώθηκε, χωρίς τζίρο, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκαστούν -ex post- να παγώσουν τη διαπραγματεύση για να σταθεροποιήσουν την αγορά. Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica Bank ανεστάλη ώστε τα Μέλη του ΑΤΗΕΧ να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ενημερώσουν τους πελάτες τους για την απότομη και μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχή.
Προηγουμένως, η μετοχή της Attica Bank επανήλθε χθες στις συναλλαγές, μετά από την αναστολή για το r/s με τιμή 0,524 ευρώ μετά το reverse split 100/1. Ενδοσυνεδριακά όμως ο τίτλος έφτασε έως τα 20 ευρώ με τζίρο μόλις 8.206 ευρώ και κέρδη 3.716,79%. Αυτό συνεπάγεται ότι η στιγμιαία αποτίμηση της Attica Bank εκτινάχθηκε στα 32,36 δισ. ευρώ. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 7,02 ευρώ με άνοδο 1239%. Τα 7,02 ευρώ ουσιαστικά αντιστοιχουν σε 0,702 ευρώ πριν το reverse split (100/1). Σήμερα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου η μετοχή συνεχίζει σε πτωτική τροχιά, ενώ θα παραμείνει εκεί μέχρι τον πλήρη εξορθολογισμό…
Ωστόσο, μείζον ζήτημα είναι τα κενά ασφαλείας στους μηχανισμούς του Χ.Α, η έλλειψη μηχανισμών παρακολούθησης αγοράς, η απουσία πρωτοκόλλων προληπτικής παρέμβασης και η απουσία μηχανισμών αυτοματοποιημένου εξορθολογισμού και παρέμβασης.
Με δεδομένο ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει τεθεί σε δύο watch lists για πιθανή αναβάθμιση εντός του 2025 στην κατηγορία των ώριμων αγορών, περιστατικά όπως αυτό της Attica Bank δεν μπορούν να υποβαθμίζονται και να θεωρούνται αποσπασματικά. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου οφείλει να ενισχύσει τη διαφάνεια, δίδοντας πλήρεις απαντήσεις στα προβλήματα και καταλογίζοντας ευθύνες σε στελέχη που ήταν επιφορτισμένα με την εύρυθμη λειτουργία. Σε αυτή τη φάση, τέτοια προβλήματα πληγώνουν τη φήμη και την αξιοπιστία της Χρηματιστηριακής Αγοράς και υπονομεύουν την προοπτική αναβάθμισης.
Με την προοπτική περαιτέρω επιτάχυνσης των συστημάτων του Χ.Α, τη δυναμική rotation μεταξύ funds ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών και τη ρευστότητα που προσθέτουν στο σύστημα τα συστήματα αυτοματοποιημένων συναλλαγών και τα flash trades, τέτοια κενά στα συστήματα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για το Χ.Α. Υπ’ αυτό το πρίσμα η