Συμφωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για εκεχειρία κατά την περίοδο του μεγάλου ψύχους στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Αμειρκανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι απηύθυνε με επιτυχία προσωπική έκκληση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων στην Ουκρανία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα κύμα ακραίου ψύχους.
«Ζήτησα προσωπικά από τον πρόεδρο Πούτιν να μη ρίξει πυρά στο Κίεβο και στις διάφορες πόλεις για μία εβδομάδα, και συμφώνησε να το κάνει», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας «σχεδόν δεν το πίστευε», αλλά ήταν «πολύ χαρούμενη» με τη δέσμευση του ρώσου ηγέτη.
«Πάνω απ’ όλα όσα αντιμετωπίζουν, αυτό δεν είναι που χρειάζονται: να πέφτουν πύραυλοι στις πόλεις και στις κωμοπόλεις τους», είπε ο Τραμπ.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Ρωσικές επιθέσεις σκότωσαν έξι ανθρώπους στην Ουκρανία την Πέμπτη, σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται τοπικές αρχές.
Η αντίδραση Ζελένσκι
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν πολύ κάτω από το μηδέν σε ολόκληρη την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι στη χώρα αντιμετωπίζουν διακοπές θέρμανσης και ηλεκτροδότησης, καθώς οι υποδομές έχουν υποστεί ζημιές από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι, βάσει πληροφοριών των υπηρεσιών πληροφοριών, πιστεύει πως η Ρωσία προετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση με drones και πυραύλους κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας.
«Όλοι όσοι πραγματικά θέλουν την ειρήνη πρέπει να σκεφτούν πώς θα διασφαλίσουν ότι οι Ρώσοι δεν προετοιμάζονται για νέες μαζικές επιθέσεις, αλλά για τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε ο ουκρανός ηγέτης σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των συνεχιζόμενων συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λέγοντας ότι συμβαίνουν «πολλά καλά πράγματα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».
«Έχουμε μια συμφωνία πρωτοκόλλου ασφάλειας που σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί, μια συμφωνία ευημερίας που επίσης σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί», είπε. «Και πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός είναι πλέον αισιόδοξος και αναμένει ότι θα παραδώσουμε μια συμφωνία ειρήνης στο προσεχές διάστημα».
Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να επαναληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα.
































