Νέες δηλώσεις που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ προτρέποντας τους διαδηλωτές στο Ιράν να συνεχίσουν, υποσχόμενος ότι “η βοήθεια έρχεται”, κίνηση που μπορεί να προκαλέσει έξαρση βίας και να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερους θανάτους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους πολίτες του Ιράν να συνεχίσουν να διαδηλώνουν γράφοντας στο Truth Social πως «η βοήθεια είναι καθ’ οδόν», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους «μέχρι να σταματήσει η παράλογη δολοφονία διαδηλωτών».
«Ιρανοί πατριώτες, συνεχίστε να διαδηλώνετε – πάρτε τον έλεγχο των θεσμών σας. Καταγράψτε τα ονόματα των δολοφόνων και των κακοποιητών. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Εχω ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους έως ότου σταματήσει η παράλογη δολοφονία των διαδηλωτών. Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. MIGA!!! (σ.σ. Make Iran Great Again)», έγραψε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι και η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τεχεράνη, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Merz δήλωσε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης “μετράει ώρες και εβδομάδες”.
Όπως όλα δείχνουν οι διαδηλώσεις έχουν περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή και πλέον μιλάμε για κοινωνικές αναταραχές καθιστώντας τις εκρήξεις με πρόδηλα χαρακτηριστικά οικονομικής εξόντωσης, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του νομίσματος. Παράλληλα την κρίση οξύνουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις, ενώ δημιουργείται δυναμική έως και βίαιας ανατροπής του καθεστώτος. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για προετοιμασία εισβολής, το Crisis Monitor έχει επισημάνει το σενάριο για το ενδεχόμενο πολιτικών δολοφονιών και χειρουργικά πλήγματα από ΗΠΑ και Ισραήλ.
Πληροφορίες για 2,000 νεκρούς
Περίπου 2.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters. Η ίδια πηγή, ωστόσο, απέδωσε τους θανάτους στη δράση «τρομοκρατών».
Η συντακτική επιτροπή του Iran International ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα σε δύο νύχτες, την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Ιανουαρίου.
Οικονομικός στραγγαλισμός
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με το Ιράν.
Η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη απαντήσει δημόσια για τους δασμούς, ενώ η ανακοίνωση επικρίθηκε άμεσα από την Κίνα. Το Ιράν, ήδη υπό βαριές αμερικανικές κυρώσεις, εξάγει μεγάλο μέρος του πετρελαίου του στην Κίνα, με την Τουρκία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία να συγκαταλέγονται επίσης στους βασικούς εμπορικούς του εταίρους.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «υπονομευτική εξωτερική παρέμβαση» στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες του Ιράν και δήλωσε ότι οι αμερικανικές απειλές για νέα στρατιωτικά πλήγματα είναι «κατηγορηματικά απαράδεκτες».
Ο Πούτιν στηρίζει το καθεστώς Χαμενεΐ
Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι όσοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν «εξωτερικά υποκινούμενη αναταραχή» ως πρόσχημα για να επαναλάβουν την «επιθετικότητα κατά του Ιράν του Ιουνίου 2025» πρέπει να γνωρίζουν τις «καταστροφικές συνέπειες» για τη Μέση Ανατολή και τη διεθνή ασφάλεια.
Παρά τις διαδηλώσεις και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ρήγματος στις δυνάμεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πτώση του συστήματος που κυβερνά τη χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί απέρριψε τις δηλώσεις Μερτς, κατηγορώντας το Βερολίνο για διπλά μέτρα και σταθμά και δηλώνοντας ότι έχει «εξαλείψει κάθε ίχνος αξιοπιστίας».
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Ε.Ε. θα προτείνει περαιτέρω κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, διεμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε «τρομακτικό» τον αριθμό των θυμάτων.
«Καταδικάζω απερίφραστα την υπερβολική χρήση βίας και τον συνεχιζόμενο περιορισμό της ελευθερίας», είπε, καταλήγοντας: «Περαιτέρω κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για την καταστολή θα προταθούν άμεσα».
Ο γενικός γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «αποκρουστικά» όσα συμβαίνουν στο Ιράν.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για τη βία που ασκείται κατά διαδηλωτών.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή εξαιτίας της «ανυπόφορης και απάνθρωπης» καταστολής από τις ιρανικές αρχές με στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
«Μετέφερα αυτήν την καταδίκη στον Ιρανό ομόλογό μου. Θα επαναληφθεί και στον Ιρανό πρεσβευτή στο Παρίσι, τον οποίο κάλεσα σήμερα», δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο κοινοβούλιο. «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για όσους έστρεψαν τα όπλα τους κατά ειρηνικών διαδηλωτών».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή λόγω της «απολύτως απαράδεκτης» καταστολής των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα. «Αυτές τις ημέρες, άνδρες και γυναίκες σε όλο το Ιράν μάχονται στους δρόμους και τις πλατείες, πληρώνοντας πολύ υψηλό τίμημα», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ καταδίκασε την ηγεσία του Ιράν για αυτό που χαρακτήρισε «φρικιαστικές και βίαιες δολοφονίες» διαδηλωτών, δηλώνοντας ότι το Λονδίνο κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
































