• Τελευταία
  • Trending
  • All

Η Εθνική έχει λεφτά για εξαγορές – Ο Μυλωνάς όμως… δεν βιάζεται

30 Μαΐου 2025
Sope Ratings

Scope: Επιβεβαιώνει το BBB για την Ελλάδα – Σταθερό outlook παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες

31 Μαΐου 2025

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά

30 Μαΐου 2025

«Κλειδώνουν» κέρδη στο κλείσιμο 5μήνου – Έπεσε ξύλο σε πολλά blue chips

30 Μαΐου 2025
Δικαστήριο

ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο – Ξεμπλόκαραν οι μαζικές απελάσεις

30 Μαΐου 2025

Οι Big Tech κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο

30 Μαΐου 2025
Global pollution concept with fossil fuel and industrial toxic waste as the planet earth eating petroleum and dirty polluted energy as an environmental icon with 3D illustration elements.

Η Κομισιόν προωθεί πολύ χαλαρή Κλιματική Στόχευση…

30 Μαΐου 2025

Κοπελούζος, Ανδρεάδης και Lamda Dev. +8 ακόμη θέλουν την Ακτή Ποσειδίου

30 Μαΐου 2025

Η Ινδία θα γίνει η τέταρτη οικονομία στον κόσμο – Πάνω από Ιαπωνία, ΗΒ, Γαλλία

30 Μαΐου 2025

Η Ελληνική Ναυτιλία στο Προσκήνιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης

30 Μαΐου 2025

Νέο φωτοβολταϊκό 88 MW από τη ΔΕΗ στη Βουλγαρία

30 Μαΐου 2025

Πειραιώς: Επίσκεψη της διοίκησης στην Κρήτη

30 Μαΐου 2025

Το οικονομικό αποτύπωμα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου

30 Μαΐου 2025

ΕΚΟ Κύπρου: Χορηγός των εθνικών ομάδων μπάσκετ και του FIBA EuroBasket

30 Μαΐου 2025

Η META ετοιμάζει φυσικά καταστήματα

30 Μαΐου 2025

25η Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα

30 Μαΐου 2025
Το παρασκήνιο πίσω από τη "βόμβα" για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Αίγυπτο

Εκτός θέσης ΥΠΕΞ και ΕΥΠ για τη Μονή του Σινά – Κλυδωνισμοί και… ανησυχίες

30 Μαΐου 2025

Η ΕΥ παρουσιάζει την EY.ai Agentic Platform, με την υποστήριξη της NVIDIA

30 Μαΐου 2025

 Στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ η Alter Ego Media

30 Μαΐου 2025

illy #takeartaway: Η Τέχνη στα χέρια των φοιτητών της ΑΣΚΤ

30 Μαΐου 2025

Τουρκία: Σε χαμηλό 5ετίας η ανάπτυξη του ΑΕΠ

30 Μαΐου 2025

Δικαστικά χτυπήματα στις διαπραγματεύσεις του Τραμπ

30 Μαΐου 2025

Δεύτερο ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφασίζει κατά των δασμών του Τραμπ

30 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική On the Radar

Η Εθνική έχει λεφτά για εξαγορές – Ο Μυλωνάς όμως… δεν βιάζεται

Χρήστος ΦράγκουΑπόΧρήστος Φράγκου
30 Μαΐου 2025
Στις On the Radar, The Wire, Τράπεζες
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
16 1
0
45
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Ετοιμότητα, ρευστότητα, ωριμότητα και… άμυνα. Αυτό είναι το μήνυμα του CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά στη Γενική Συνέλευση.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας, ο CEO Παύλος Μυλωνάς παρουσίασε μια τράπεζα που διαθέτει «σημαντικό πλεονάζον κεφάλαιο» και υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, επισημαίνοντας την ανάγκη «σωστής αξιοποίησης». Η διανομή του 50% των καθαρών κερδών του 2024 –μέσω μερίσματος και προγράμματος επαναγοράς μετοχών– στέλνει σαφές σήμα στους μετόχους για προτεραιότητα στην ανταμοιβή.

Σχετικάθέματα

Οι τράπεζες αλλάζουν πρότυπο για τις μεταφορές – Το λάθος που διορθώνουν

23 Μαΐου 2025
Χωρίς εθνική στρατηγική για τον τουρισμό οδεύει η Ελλάδα, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που σήμερα έχει στα χέρια της για ανάπτυξη,

Τουρισμός: Νέα ρεκόρ το 2025 – Στρατηγική και προκλήσεις 

21 Μαΐου 2025

ΕΤΕ: Αποκωδικοποιώντας τα οφέλη ESG δράσεων για τις μικρές επιχειρήσεις

16 Μαΐου 2025

Η δήλωση πως «συσσωρεύουμε ήδη το 60% των κερδών του 2025» δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσει σε όρους δύναμης πυρός με στόχο… προφανώς τις εξαγορές.

Παρά τη σταθερή κερδοφορία, η αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων και το φαινόμενο της «υπερβάλλουσας ρευστότητας» επισημαίνουν ένα θεμελιώδες πρόβλημα: οι αποδόσεις των τραπεζών εξαρτώνται δυσανάλογα από εξωγενείς παράγοντες και όχι από την εσωτερική αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Εξαγορές με το σταγονόμετρο – προσεκτική μη οργανική στρατηγική

Ο Παύλος Μυλωνάς απέκλεισε επιθετικές κινήσεις επέκτασης, σημειώνοντας πως η στρατηγική εξαγορών θα παραμείνει «επιλεκτική και πειθαρχημένη». Η τοποθέτησή του δείχνει πως η Εθνική δεν βιάζεται να κεφαλαιοποιήσει την κεφαλαιακή της ευρωστία μέσω εξωτερικής ανάπτυξης, γεγονός που ενδεχομένως αποτυπώνει την απουσία ελκυστικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή ή την πολιτική αποφυγής αυξημένου εποπτικού ρίσκου.

Η έμφαση στη συνέργεια και τη «χρηματοοικονομική λογική» –χωρίς συγκεκριμένα παραδείγματα ή γεωγραφικούς άξονες– αποκαλύπτει περισσότερο πρόθεση για στρατηγική άμυνας παρά επιθετικής τοποθέτησης. Η Εθνική δείχνει να υπονοεί την ετοιμότητά της να αγοράσει, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει ότι βλέπει σήμερα κάτι που αξίζει.

Τεχνολογία και AI: επενδύσεις υπό πίεση από τον ανταγωνισμό

Το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας με επίκεντρο «την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» συνοδεύεται από ένα σοβαρό επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη –με έμφαση όχι μόνο σε εφαρμογές αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού– είναι στοιχείο διαφοροποίησης. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν η ΕΤΕ, όπως και το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις ή τις προλαμβάνει.

Η τεχνολογική αναβάθμιση εμφανίζεται περισσότερο ως εργαλείο διατήρησης της ανταγωνιστικότητας σε ένα πεδίο που κυριαρχείται από νέους, πιο ευέλικτους παίκτες. Η είσοδος των big tech και των neobanks δεν μπορεί να αποκρουστεί με εσωτερικά ψηφιακά μετασχηματιστικά projects αλλά απαιτεί στρατηγική εξωστρέφειας και πιθανές τεχνολογικές συμμαχίες.

Η γεωοικονομική ανάγνωση Χαρδούβελη και οι συστημικές αδυναμίες

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης υιοθέτησε σαφώς πιο γεωοικονομική προσέγγιση, τοποθετώντας τις τράπεζες εντός του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου στρατηγικής αυτονομίας. Η σύνδεση του τραπεζικού συστήματος με τις ανάγκες χρηματοδότησης της ενέργειας, της άμυνας και της καινοτομίας παραπέμπει σε μια νέα γενιά πολιτικοοικονομικού σχεδιασμού.

Παράλληλα, όμως, αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υστερεί σε κρίσιμους δείκτες –όπως οι επενδύσεις και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών– ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Η διατύπωση ότι «το περιβάλλον δεν είναι πιεστικό αλλά δύσκολο» μπορεί να εκληφθεί και ως έμμεση κριτική προς την κυβερνητική ατζέντα, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και της αξιοποίησης γης.

Οι αναφορές του Χαρδούβελη στους δασμούς Τραμπ και στο ενδεχόμενο «επιστροφής στη δεκαετία του ’30» σκιαγραφούν τον κίνδυνο ανατροπής των σταθερών του διεθνούς εμπορίου – εξέλιξη που η Ελλάδα, παρά την περιορισμένη άμεση έκθεσή της, δεν μπορεί να αγνοήσει.

Auditor’s note: Η άμυνα Μυλωνά προβληματίζει

Η διοίκηση της ΕΤΕ προβάλλει μια στρατηγική μετρημένης φιλοδοξίας. Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας, θετικών αποδόσεων και απουσίας καθαρής στόχευσης εξαγορών υποδηλώνει ότι η τράπεζα λειτουργεί αμυντικά – κυρίως για να διατηρήσει τις επιδόσεις της. Το στοίχημα της τεχνολογικής υπεροχής και η προσπάθεια να συνδεθεί η Εθνική με την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουν από το να συγκροτήσουν μια ενοποιημένη στρατηγική εξωστρέφειας.

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή Γενική Συνέλευση περισσότερο σκιαγράφησε το πεδίο των προβληματισμών της διοίκησης, παρά ξεκαθάρισε τη μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση της τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα έχει τα μέσα –το ερώτημα παραμένει αν έχει και τη βούληση να τα αξιοποιήσει σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ταχύτερα απ’ όσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει συνηθίσει.

Σχετικά

Tags: Εθνική Τράπεζα
Share18Tweet11Share3Send
Χρήστος Φράγκου

Χρήστος Φράγκου

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor από το 2016 και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crises Zone. Αναλυτής, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1998, καλύπτοντας αρκετούς τομείς, ενώ διετέλεσε σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

ΣχετικάΆρθρα

On the Radar

Οι τράπεζες αλλάζουν πρότυπο για τις μεταφορές – Το λάθος που διορθώνουν

23 Μαΐου 2025
Χωρίς εθνική στρατηγική για τον τουρισμό οδεύει η Ελλάδα, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που σήμερα έχει στα χέρια της για ανάπτυξη,
The Wire

Τουρισμός: Νέα ρεκόρ το 2025 – Στρατηγική και προκλήσεις 

21 Μαΐου 2025
On the Radar

ΕΤΕ: Αποκωδικοποιώντας τα οφέλη ESG δράσεων για τις μικρές επιχειρήσεις

16 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Sope Ratings

Scope: Επιβεβαιώνει το BBB για την Ελλάδα – Σταθερό outlook παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες

MostPopular

  • Το παρασκήνιο πίσω από τη "βόμβα" για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Αίγυπτο

    Εκτός θέσης ΥΠΕΞ και ΕΥΠ για τη Μονή του Σινά – Κλυδωνισμοί και… ανησυχίες

    87 shares
    Share 35 Tweet 22
  • Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα 405 εκατ. και bonus 25 εκατ. σε στελέχη

    348 shares
    Share 139 Tweet 87
  • Κοπελούζος, Ανδρεάδης και Lamda Dev. +8 ακόμη θέλουν την Ακτή Ποσειδίου

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Scope: Οι αγορές έχουν υποεκτιμήσει τους κινδύνους – Δεν βλέπει συμφωνίες μέχρι τις 9 Ιουλίου

    51 shares
    Share 20 Tweet 13
  • Το παρασκήνιο πίσω από τη “βόμβα” για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Αίγυπτο

    71 shares
    Share 28 Tweet 18

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr