Η Γαλλία έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς τη νομιμοποίηση της ιατρικά υποβοηθούμενης ευθανασίας, με την υπερψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση. Το κείμενο εγκρίθηκε με 305 ψήφους υπέρ και 199 κατά, αλλά για να αποκτήσει ισχύ νόμου θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2026.
Παράλληλα, εγκρίθηκε ομόφωνα νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση της ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς τελικού σταδίου.
Η κυβέρνηση Μακρόν παρουσιάζει την πρωτοβουλία ως μια «ηθική απάντηση» με στόχο τη στήριξη των ασθενών, ισορροπώντας ανάμεσα στον σεβασμό και την αυτονομία του προσώπου. Αποφεύγει ωστόσο τον όρο «υποβοηθούμενη ευθανασία», προτιμώντας να μιλά για «νόμο περί τέλους ζωής» ή «βοήθεια σε ασθενείς που επιθυμούν να πεθάνουν».
Το δικαίωμα αυτό προβλέπεται για ενήλικες με γαλλική υπηκοότητα, που πάσχουν από σοβαρή, μη αναστρέψιμη και προχωρημένη ή τελικού σταδίου ασθένεια.
Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από την προεδρική πλειοψηφία και τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς, ενώ απορρίφθηκε από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, προαναγγέλλοντας πιθανές δυσκολίες στη Γερουσία. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, γνωστός για τις καθολικές του πεποιθήσεις, δήλωσε πως αν ήταν βουλευτής θα απείχε από την ψηφοφορία.
Η ευθανασία στην Ευρώπη
Η Γαλλία επιτρέπει ήδη μορφές παθητικής ευθανασίας, όπως την απόσυρση μηχανικής υποστήριξης ή τη βαθιά φαρμακευτική καταστολή σε τελικό στάδιο. Ωστόσο, η ενεργή υποβοήθηση παραμένει εκτός νόμου, με αποτέλεσμα ασθενείς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό — κυρίως σε Βέλγιο ή Ελβετία — όπου εφαρμόζεται η πρακτική εδώ και δεκαετίες.
Στην Ολλανδία και το Βέλγιο, τόσο η ενεργητική ευθανασία όσο και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες από το 2002, ακόμη και για ανήλικους υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Λουξεμβούργο ακολούθησε το 2009, η Ισπανία το 2021 και η Αυστρία το 2022.
Η Πορτογαλία ψήφισε νόμο το 2023, όμως η εφαρμογή του εκκρεμεί λόγω παρεμβάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
με πληροφορίες από ertnews.gr