Περιορισμένες, αλλά σημαντικές ανακατατάξεις που ενδεχομένως να αναδεικνύουν και ευρύτερες τάσεις και δυναμικές στην αγορά και στο επιχειρηματικό σκηνικό, περιλαμβάνει η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του Χ.Α, οι οποίες παράλληλα ευθυγραμμίζονται με την προοπτική αναβάθμιση του.
Η επιτροπή αναθεώρησης των δεικτών κινήθηκε επιθετικά, βάζοντας μετοχές που οι διοικήσεις τους δείχνουν διάθεση διάδρασης με την επενδυτική κοινότητα, ενώ απέπεμψαν άλλες που επιδεικνύουν -εκτός από την ανεπάρκεια στα τυπικά κριτήρια- και απουσία βούλησης της διοίκησης για την ενίσχυση τους και την διαφάνεια.
Η τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), τίθεται σε ισχύ από τις 23 Ιουνίου 2025, αποτυπώνει κρίσιμες μετατοπίσεις στη σύνθεση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Η διαδικασία αξιολόγησης και αναθεώρησης βασίζεται σε μετρήσιμα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, όπως η κεφαλαιοποίηση, η εμπορευσιμότητα και το free float των μετοχών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της επενδυτικής αντιπροσωπευτικότητας των δεικτών.
Στην παρούσα αναθεώρηση παρατηρείται αφενός ενίσχυση της παρουσίας εταιριών real estate και υγείας στον Γενικό Δείκτη, μέσω της εισαγωγής εταιριών όπως οι TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, NOVAL και ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, και αφετέρου απομάκρυνση μετοχών με υποδεέστερη εμπορευσιμότητα ή ακατάλληλη κατηγορία διαπραγμάτευσης, όπως η ΛΑΜΨΑ και τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ. Στον ESG δείκτη, η έντονη κινητικότητα –με 13 μεταβολές συντελεστών βαρύτητας– αντικατοπτρίζει τη διεύρυνση της υιοθέτησης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κριτηρίων στη στρατηγική των εισηγμένων.
Στην παρούσα αναθεώρηση παρατηρείται αφενός ενίσχυση της παρουσίας εταιριών real estate και υγείας στον Γενικό Δείκτη, μέσω της εισαγωγής εταιριών όπως οι TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, NOVAL και ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, και αφετέρου απομάκρυνση μετοχών με υποδεέστερη εμπορευσιμότητα ή ακατάλληλη κατηγορία διαπραγμάτευσης, όπως η ΛΑΜΨΑ και τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ. Στον ESG δείκτη, η έντονη κινητικότητα –με 13 μεταβολές συντελεστών βαρύτητας– αντικατοπτρίζει τη διεύρυνση της υιοθέτησης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κριτηρίων στη στρατηγική των εισηγμένων.
Η διεύρυνση της σύνθεσης στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης με 20 ενεργές εισαγωγές αποτυπώνει προσπάθεια ανάδειξης της δυναμικής της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, η στασιμότητα του δείκτη Εναλλακτικής Αγοράς καταδεικνύει διαρθρωτικές προκλήσεις για τις μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις που δεν αποτυπώνονται ακόμη σε όρους εμπορευσιμότητας.
Έτσι, εκτός Γενικού Δείκτη τίθενται επτά μετοχές οι:
-
ΛΑΜΨΑ
-
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ
-
INTERLIFE
-
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
-
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ
-
ΙΚΤΙΝΟΣ
-
ΕΛΙΝΟΙΛ
Interlife: Ο Βοτσαρίδης μάλλον… φοβάται μην τον καταπιούν
Εξ αυτών, ενδιαφέρον έχει η ότι η μοναδική ασφαλιστική, η Interlife έχασε τη θέση στον ΓΔ, μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή που η διοίκηση διατίνεται ότι συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες αναδιάρθρωσης του κλάδου, επιζητώντας ποθανές εξαγορές και διαψεύδοντας το ενδεχόμενο να αποτελέσει η ίδια στόχο… Ωστόσο, η αποπομπή της από τον Γενικό Δείκτη επειδή κατατάσσεται χαμηλά ως προς τους συνδυαστικούς δείκτες κεφαλαιοποίησης, εμπορευσιμότητας και free float, καταδεικνύει μια μάλλον αμυντική προσέγγιση από τη διοίκηση, που παραπέμπει σε οικοδόμηση αμυνών και όχι σε στρατηγική ανοιγμάτων. Η κατάταξη της INTERLIFE ήταν μόλις 0,05% με συντελεστή στάθμισης 39%, γεγονός που την τοποθετεί κάτω από το αποδεκτό όριο συμμετοχής στον Γενικό Δείκτη.
Με δεδομένο ότι αρκετοί παίχτες στην ασφαλιστική αγορά και σε συναφείς κλάδους κινούνται επιθετικά και επιδιώκουν deals, η συμπεριφορά της διοίκησης της Interlife θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη προετοιμασίας… διαπραγματεύσεων.
Ο Ικτίνος αδιαφορεί και χάνει έδαφος
Περίεργη είναι η συμπεριφορά της διοίκησης του Ικτίνου, η οποία επιμένει σε ένα πλάνο εξωστρέφειας και επιχειρηματικής μεγέθυνσης, αλλά όπως φαίνεται αρνείται να ανοίξει το μετοχικό της roaster σε funds και άλλους επενδυτές, επιδεικνύοντας… τουλάχιστον φοβικότητα.
Ο Λασκαρίδης δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του
Όσον αφορά τη ΛΑΜΨΑ η απομάκρυνσή της από τον Γενικό Δείκτη είναι απόρροια της υπερσυγκέντρωσης από τους μετόχους, οι οποίοι διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και τρέχουν πολλά παράλληλα projects και σε αυτή τη φάση δεν θέλουν να ακοίξουν τα χαρτιά τους σε υποψήφιους επενδυτές, ούτε φαίνονται διατεθειμένοι να διευρύνουν τη μετοχική βάση. Υπ’ αυτό το πρίσμα και εφόσον δεν υπάρξει λόγος αλλαγής της στατηγικής αυτής, η ΛΑΜΨΑ θα μπορούσε να οδεύει προς την έξοδο από το Χ.Α.
Τι κάνει ο Καρνέσης με την ΕΛΙΝΟΙΛ
Η ΕΛΙΝΟΙΛ, του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση αποτελεί επίσης γρίφο, καθώς αν και επιχειρηματικά παραμένει ακμαία και με έντονη κινητικότητα, χρηματιστηριακά ατονεί και βυθίζεται στην αδράνεια. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να υποδεικνύουν την προετοιμασία για κάποιο deal ή μετάβαση σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε αυτή τη φάση όμως δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί μια τέτοια προοπτική.
Οι προσθήκες στον ΓΔ
Από την άλλ πλευρά έξι νέες μετοχές προστίθενται στον δείκτη, με μια νέα εισαγωγή, μια που προέκυψε από συγχώνευση, ένα REIT, έναν πάροχο υπηρεσιών Υγείας, έναν developer και μια εταιρία πληροφορικής.
-
ALTER EGO MEDIA
-
TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ
-
NOVAL ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΕΕΑΠ
-
ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
-
ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS
-
QUALITY & RELIABILITY
Οι προσθήκες στον Γενικό Δείκτη, με εξαίρεση ενδεχομένως στην Q&R κινούνται έντονα επιχειρηματικά, με δραστηριότητα τόσο οργανικής ανάπτυξης όσο και M&A και φαίνεται ότι επιζητούν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. Ειδικότερα:
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιχειρεί να ενισχύσει την ορατότητα της Alter Ego Media.
Ο Βασίλης Φουρλής, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη της Trade Estates, ενώ στον κλάδο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και βασικοί μέτοχοι κινούνται πολύ συντηρητικά προκαλώντας ακόμη και κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς υπολείπονται σε free float και χρησιμοποιούν το Χ.Α ως προκάλυμα ώστε να δρέπουν τα φορολογικά οφέλη του σχετικού νόμου.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο άνθρωπος πίσω από το deal Intracom – Ευρώπη που δημιούργησε την Ευρώπη Holdings επιχειρεί τη μετάβαση από ενεργό επενδυτή σε family office.
Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη
Πανομοιότυπες αλλαγές με τον Γενικό Δείκτη Τιμών, καθώς ακολουθεί την ίδια σύνθεση:
-
6 εισαγωγές
-
7 διαγραφές
-
7 μεταβολές συντελεστών στάθμισης
Δείκτης ATHEX ESG
Εισαγωγές:
-
ΠΡΟΝΤΕΑ (Κατάταξη: 35, Συντελεστής: 14.88%)
Διαγραφές:
-
ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, λόγω χαμηλής κατάταξης (Κατάταξη: 61)
Αλλαγές Συντελεστών Βαρύτητας:
13 μετοχές τροποποιούνται. Ενδεικτικά:
-
HELLENiQ ENERGY: 27.35% → 28.09%
-
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 75.86% → 80.48%
-
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 55.06% → 62.05%
-
ΚΡΙ ΚΡΙ: 20.11% → 13.62%
-
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: 20.69% → 26.26%
-
OPTIMA BANK: 49.79% → 59.84%
Δείκτης Μικρής Κεφαλαιοποίησης
Εισαγωγές:
20 μετοχές μπαίνουν στον δείκτη. Ενδεικτικά:
-
INTERLIFE, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, FLEXOPACK, EUROSYMBOULOI, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, AVE, LOULIS, IKTINOS, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΕΛΙΝΟΙΛ, SPACE HELLAS, MEVACO κ.ά.
➡ Ο υπολογισμός του δείκτη ξεκινά με τιμή εκκίνησης 2.000 μονάδες.
Δείκτης Τιμών Εναλλακτικής Αγοράς
Καμία αλλαγή:
-
Μηδέν (0) προσθήκες
-
Μηδέν (0) διαγραφές
-
Μηδέν (0) μεταβολές στη στάθμιση