Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα παρατείνει την προθεσμία για την επιβολή δασμών ύψους 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 9 Ιουλίου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είχαμε μια πολύ ευχάριστη συνομιλία και συμφώνησα να το μετακινήσω», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Μόρισταουν στο Νιου Τζέρσεϊ, κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον.
Η φον ντερ Λάιεν, η οποία ηγείται του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή σε ανάρτησή της στο X ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει τις συνομιλίες γρήγορα και αποφασιστικά», αλλά «μια καλή συμφωνία» θα χρειαστεί «χρόνο έως τις 9 Ιουλίου». Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία έληγε αρχικά η 90ήμερη αναστολή των αποκαλούμενων «αντιποίνων δασμών» του Τραμπ.
Auditor’s note: Διττή στρατηγική ήττα
Ο Τραμπ τελικά έχει κάνει πολύ μεγαλύτερη κωλοτούμπα από την αποδοχή επιμήκυνσης των διαπραγματεύσεων και παράτασης εφαρμογής των δασμών: Δέχθηκε να συνομιλήσει θεσμικά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικοινωνία την οποία απέφευγε θέλοντας να υπογραμμίσει την προσπάθειά του να απαξιώσει τη δομή και ιεραρχία της ΕΕ και να οδηγηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τις χώρες-μέλη. Έτσι, τόσο η επικοινωνία όσο και η συμφωνία παράτασης αποτελούν στρατηγικές ήττες του Ντόναλντ Τραμπ που καταδεικνύουν ότι αναγκάζεται και αναγνωρίζει την πραγματικότητα.
Η ΕΕ επρόκειτο να υποβληθεί σε δασμό 20% στο πλαίσιο των αντιποίνων που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, αλλά προσωρινή αναστολή περιόρισε το ποσοστό στο 10% έως τις 9 Ιουλίου.
Ωστόσο, ο Τραμπ απείλησε την Παρασκευή με επιβολή υψηλότερου δασμού, 50%, από την 1η Ιουνίου, κατηγορώντας την ΕΕ ότι καθυστερεί σκοπίμως τις διαπραγματεύσεις και ότι στοχεύει άδικα τις αμερικανικές εταιρίες με αγωγές και κανονισμούς.
Αγορές και επιπτώσεις
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δείκτες μετοχών ανέβηκαν μαζί με τις ασιατικές μετοχές τη Δευτέρα. Το δολάριο εμφάνισε διακυμάνσεις, αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023.
Σύγχυση στις Βρυξέλλες για τις προθέσεις Τραμπ
Η ΕΕ πασχίζει να κατανοήσει τι επιδιώκει ο Τραμπ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι έχουν προτείνει την πλήρη κατάργηση δασμών για πολλά αγαθά, αλλά ο Τραμπ επικεντρώνεται στα λεγόμενα μη δασμολογικά εμπόδια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Φόλκεντερ, δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια «διπλή πρόκληση»: να διαπραγματευθούν με την ΕΕ ως μπλοκ για τους δασμούς, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να επιλύσουν τα περισσότερα μη δασμολογικά εμπόδια μέσω διμερών συνομιλιών με ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί «πρόβλημα διαπραγμάτευσης».
Νέο Πλαίσιο της ΕΕ και οικονομικές εκτιμήσεις
Η ΕΕ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα νέο εμπορικό σχέδιο στις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις συνομιλίες. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμσον Γκριρ, την Παρασκευή.
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, καθώς και μηχανισμούς για ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας, αμοιβαίες επενδύσεις, στρατηγικές αγορές και συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν ανωνυμία.
Η απειλή του Τραμπ για δασμούς 50% θα επηρέαζε εμπορικές ροές αξίας 321 δισ. δολαρίων και θα μείωνε το αμερικανικό ΑΕΠ κατά περίπου 0,6%, ενώ θα αύξανε τις τιμές κατά πάνω από 0,3%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics.
Άλλη μια… κωλοτούμπα
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κατασκευάζουν εργοστάσια στις ΗΠΑ αντί για το εξωτερικό.
Την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε την απειλή για 50% δασμούς στην ΕΕ, απείλησε και με δασμούς 25% σε smartphones που κατασκευάζονται στο εξωτερικό από εταιρείες όπως η Apple Inc. και η Samsung Electronics Co.
Ωστόσο, την Κυριακή δήλωσε ότι συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επαναφέρουν τη βιομηχανία υφασμάτων.
«Δεν θέλουμε να φτιάχνουμε αθλητικά παπούτσια και μπλουζάκια. Θέλουμε να φτιάχνουμε στρατιωτικό εξοπλισμό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι θέλει να παράγει «μεγάλα πράγματα» στις ΗΠΑ, όπως μικροτσίπ, υπολογιστές και τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.