Οι αγορές από την Κίνα γίνονται όλο και λιγότερο σημαντικές για τους αγοραστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα από άλλες περιοχές, για παράδειγμα η Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, οι οποίες, όπως και η Κίνα, έλαβαν υψηλά ποσοστά αμοιβαίων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, προτού αυτοί διακοπούν στις αρχές Απριλίου.
Ενώ τα εργοστάσια στη Νοτιοανατολική Ασία προσφέρουν ολοένα και περισσότερο εναλλακτικές λύσεις για την αγορά από την Κίνα, συχνά χρησιμοποιούν επίσης κινεζικά υλικά. Η κίνηση της διοίκησης Τραμπ προσπάθησε επομένως να επιβάλει συγκριτικά υψηλούς δασμούς στα εν λόγω έθνη για να κλείσει το παραθυράκι της παράκαμψης των παλαιών και νέων δασμών της Κίνας.
Ως απάντηση στις εξελίξεις, το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων αναφέρει ότι “οι φτωχότερες χώρες της Ασίας, καθώς και εκείνες με τεράστιες εμπορικές ανισορροπίες και περιορισμένη επιρροή, προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Τραμπ για μείωση της σοβαρότητας των προτεινόμενων δασμών”. Αυτό έχει οδηγήσει τις ηγεσίες της Καμπότζης και του Βιετνάμ να κάνουν παραχωρήσεις για να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, παρά την περιορισμένη οικονομική δυνατότητα των χωρών να το πράξουν. Οι πλουσιότερες χώρες με μεγαλύτερη επιρροή, για παράδειγμα η Ιαπωνία, έχουν πάρει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν, με την ιαπωνική αντιπροσωπεία να μην είναι πιθανό να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τον Ιούλιο.
You will find more infographics at Statista