Το γρίφο της υποχρέωσης από 1η Ιουνίου ασφάλισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών καλείται να λύσει κατά την ομιλία του, στο 25ο Insurance & Reinsurance στις 22 Μαϊου ο ο υπουργός οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για αυτές τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ασφαλιστούν λόγω υψηλού κινδύνου.
Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για υποχρέωση, έχει σχεδιάσει τα πρόστιμα το ύψος των οποίων για τις επιχειρήσεις που θα βρεθούν ανασφάλιστες είναι 10.000 ευρώ, αλλά δεν έχει εξειδικεύσει τα μέτρα ώστε ασφαλιστές και αντασφαλιστές να ξέρουν που βαδίζουν με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε υψηλό κίνδυνο, είτε εκ του αντικειμένου τους, είτε γιατί έχουν ανεγερθεί ακόμα σε περιοχές εκτός σχεδίου, είτε δεν πληρούν τον νέο κώδικα ασφάλειας κατασκευών.
Ο μόνος τρόπος για να ασφαλιστούν αυτές οι επιχειρήσεις είναι, είτε το κράτος να μπει ως εγγυητής, αντασφαλιστής, συμμετέχοντας με κάποια ποσοστά στον κίνδυνο, είτε να ασφαλιστούν υπό προϋποθέσεις με υψηλότατο ασφάλιστρο, και με απαλλαγές, ωστόσο η συνθήκη αυτή δεν είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων που ενέχουν υψηλό ρίσκο λειτουργίας.
Πηγές αναφέρουν ότι η Ενωση Ασφαλιστκών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για την δημιουργία ενός pool κινδύνων στο οποίο θα μπορεί να δίνει καλύψεις σε όλες τις μορφές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να δημιουργηθεί το pool των κινδύνων άλλες πηγές του Crisismonitor.gr διευκρινίζουν ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγές στην νομοθεσία.
Δεύτερος γρίφος
Ένα άλλο θέμα που καλείται να εξειδικεύσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης για λογαριασμό της κυβέρνησης με αφορμή την συμμετοχή του στο συνέδριο των (αντ)ασφαλιστών είναι το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την ασυδοσία των ιδιωτικών κλινικών. Το θέμα βρίσκεται από καιρό στην κορυφή της ατζέντας χωρίς όμως να κινητοποιείται η κυβέρνηση, η οποία έχει δείξει μια μάλλον περίεργη συμπεριφορά, εστιάζοντας άλλοτε δια του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλοτε μέσω του Υγείας, στις ασφαλιστικές, ενώ αποφεύγει να θέσει τον δάκτυλο επί τύπον των ήλων, ήτοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
Πρόσφατα η Εθνική Ασφαλιστική προσπάθησε να ελέγξει αποσπασματικά το κόστος της υγείας και των ζημιών που αντιμετωπίζει στο χαρτοφυλάκιο υγείας, αλλάζοντας τον τρόπο αποζημίωσης των ισοβίων συμβολαίων. Την ρύθμιση την πήρε πίσω καθώς υπήρξε σωρεία καταγγελιών από φορείς για μονομερή αντιμετώπιση. Η Εθνική Ασφαλιστική σε συνεργασία με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες θα επανεξετάσει το θέμα.
Ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δ. Μαζαράκης, ανέφερε στο Δ.Σ. της ΕΑΔΕ την ανάγκη εξεύρεσης ενός νέου τρόπου διαχείρισης των αποζημιώσεων των ισοβίων συμβολαίων Υγείας και την βούληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και του ιδίου ως στελέχους της προς αυτή την κατεύθυνση – κατεύθυνση η οποία θα περιλαμβάνει και την Διαμεσολάβηση ως ουσιώδες μέρος ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ωστόσο αν δεν υπάρξει συνολική λύση και για όλες τις ασφαλιστικές με παρέμβαση του κράτους στα ιδιωτικά νοσοκομεία οι λύσεις θα είναι ευκαιριακές.