Την τέταρτη συνεχή ανοδική συνεδρίαση και την έβδομη θετική στις οκτώ τελευταίες πραγματοποίησε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κάνει αρκετά σημαντική ενδοσυνεδριακή διόρθωση, καθώς ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί άνω του 1% και ο τραπεζικός δείκτης έως και -1,53%, όμως το κλείσιμο βρήκε αμφότερους τους δείκτες σε νέα πολυετή υψηλά.
- Άστρο τραπεζών, «τραβάει» την αγορά προς τις 1.850 μονάδες
- Ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως -1,06%, αλλά και νέα υψηλά για το Γενικό Δείκτη
- Ξεπερνούν το 8% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη το μήνα Μάιο
- Νέα ιστορικά υψηλά τα 44,52 ευρώ για τη μετοχή της Metlen
- Εντυπωσιακή «μάχη» κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ Eurobank και Εθνικής
- Σε ιστορικά ρεκόρ οι ΔΑΑ, Optima Bank, ΟΛΠ, Κρι Κρι και Profile Software
Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση της πλήρους και ολοκληρωτικής επικράτησης των αγοραστών, που επιτρέπουν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, με δείκτες και μετοχές να αποφορτίζονται από τις υπεραγορασμένες ζώνες, όμως η επανατοποθέτηση της κερδισμένης ρευστότητας οδηγεί την αγορά σε νέα υψηλά.
Ήδη ο Μάιος είναι λίαν κερδοφόρος μήνας, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 8,11% ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 15,21%, ενώ από την αρχή του χρόνου πλέον τα κέρδη διαμορφώνονται στο +24,91% και +40,11% αντίστοιχα, καθιστώντας το τρέχον έτος ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, τουλάχιστον έως τώρα.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης το πρώτο πεντάωρο της συνεδρίασης κινήθηκε διορθωτικά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 1.808,06 μονάδων (-1,06%) στις 13:23 μ.μ., όμως μετά τις 15:34 μ.μ. πέρασε σε θετική τροχιά, κλείνοντας με άνοδο 0,45% στις 1.835,79 μονάδες που είναι νέο ρεκόρ 15 ετών. Ήταν ένα σημαντικό γύρισμα από μια καλή ενδοσυνεδριακή διόρθωση.
Ο FTSE 25 είχε παρόμοια κίνηση με το Γ.Δ. καθώς το πρώτο πεντάωρο κινήθηκε διορθωτικά, φτάνοντας να υποχωρεί έως και 1,25% όμως τελικώς έκλεισε με άνοδο 0,52% στις 4.567,40 μονάδες και νέα υψηλά πολλών ετών. Ο Mid Cap υποχώρησε έως το -0,52% αλλά τελικώς έκλεισε με μικρή άνοδο 0,15% στις 2.718,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε έως το -1,53%, όμως βγήκαν σημαντικές αγορές που τον οδήγησαν σε άνοδο 1,03% και κλείσιμο στις 1.801,78 μονάδες, που είναι νέα υψηλά εννιάμισι ετών.
Η αξία συναλλαγών ήταν σημαντική καθώς διαμορφώθηκε στα 217,66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122,7 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, ενώ στις 25 μετοχές του Large Cap διακινήθηκε τζίρος 199,8 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Πειραιώς με 44,38 εκατ. ευρώ, η Eurobank διακίνησε 31,36 εκατ., η Alpha Bank 28,70 εκατ. και η Εθνική 16,37 εκατ. ευρώ. Σημαντικές συναλλαγές διακίνησαν και οι ενεργειακές ΔΕΗ και Metlen με 15,70 και 15,01 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η μάχη αποτιμήσεων μεταξύ Eurobank – Εθνικής
Στις τράπεζες, κέρδη 1,93% είχε η Εθνική, +1,45% η Optima με κλείσιμο στα 18 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 1,16% και η Alpha Bank +0,75%. Πλέον, έχει ενδιαφέρον η «μάχη» κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των Eurobank και Εθνικής που αποτιμώνται στα 9,78 και 9,65 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έχοντας διαφορά μόλις 13 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Επί πολλά χρόνια η Eurobank είναι η leader του τραπεζικού κλάδου, ειδικά από τότε που απορρόφησε τη Grivalia Properties, όμως η Εθνική, που έως προ 15 ετών και επί δεκαετίας ήταν η απόλυτη leader της αγοράς με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες, έχει καλύψει τη διαφορά και όπως φαίνεται, πιθανότατα θα περάσει μπροστά το επόμενο διάστημα.
Large & Mid Cap
Κατά τα λοιπά, στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισαν σήμερα μετοχές όπως το ΔΑΑ όπου με άνοδο 3,11% είχε νέα ιστορικά υψηλά στα 9,96 ευρώ, στο +2,34% η Ελλάκτωρ, 2,19% η Σαράντης, +1,89% η Jumbo, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι ElvalHalcor, Metlen (νέα ιστορικά υψηλά τα 44,52 ευρώ) και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις σε ποσοστό 3,34% κατέγραψε η ΔΕΗ, ενώ ο ΟΤΕ έχασε 1,07%.
Στον Mid Cap κέρδη 1,98% είχε ο ΟΛΠ που έφτασε στα 46,40 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, στο +1,81% η Alumil, +1,03% η Profile με νέα ιστορικά υψηλά τα 5,88 ευρώ (σε κλείσιμο), ενώ η Κρι Κρι έκλεισε με άνοδο 0,78% στα 18 ευρώ που επίσης είναι ρεκόρ στα 22 χρόνια που διαπραγματεύεται στο Χ.Α. Πτωτικά – διορθωτικά στον Mid Cap κινήθηκαν τίτλοι όπως AVAX, ΑΔΜΗΕ, Lavipharm και Intracom Holdings, ενώ στο σύνολο της αγοράς 76 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 51 που υποχώρησαν.