Μια μάλλον περίεργη υπόθεση με πρωταγωνιστή τον “αρχικοριό” Χρήστο Μαυρίκη, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού με… επιστολή!
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο γνωστός από την υπόθεση παρακολούθησης του Ανδρέα Παπανδρέου για λογαρισμού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Χρήστος Μαυρίκης, φέρεται να έχει παραδόσει επιστολή σε ανώτατο δικαστικό στον Άρειο Πάγο, ζητώντας του να παρέμβει σε αστική υπόθεση, ενώ γίνεται λόγος και για αντάλλαγμα μεσιτείας ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Με βάση την επιστολή αυτή, διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα και συνελήφθη ο 71χρονος πλέον πρώην τεχνικός του ΟΤΕ Χρήστος Μαυρίκης. Ο ίδιος φαίνεται ότι έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού λειτουργού στον Πειραιά, ενώ στο απότερο παρελθόν είχε καταδικαστεί για την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς και για άσκηση βίας.
Την υπόθεση καθιστά τουλάχιστον περίεργη η προσπάθεια χρηματισμού ανώτατου δικαστικού με επιστολή! Μάλιστα κατά δήλωση το Μαυρίκη στο Documento ο ίδιος είχε συνομιλήσει με τον δικαστικό μια μέρα νωρίτερα, προναγγέλοντας την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο και την επιστολή, όχι όμως το περιεχόμενό της. Η υπόθεση για την οποία ο Μαυρίκης επιδίωκε να παίξει ρόλο fixer αφορά σε διένεξη ιδιώτη με το Δημόσιο για τη νομιμοποίηση έκτασης 100 στρεμμάτων στου Παπάγου και την προσέλκυση επενδυτή. Στην επιστολή μάλιστα, γίνεται λόγος για αμοιβή μεσιτείας 1 εκατ., η οποία θεωρήθηκε… ότι αποτελούσε και το όχημα της απόπειρας δωροδοκίας.
Ωστόσο, άπαντες εστιάζουν και στο ενδεχόμενο απόπειρας παγίδευσης του ανώτατου δικαστικού ενόψει κρίσεων στον Άρειο Πάγο.
Αν και ο Χρήστος Μαυρίκης αποτελούσε άτομο του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως αποκαλύφθηκε στην υπόθεση υποκλοπών της περιόδου 1987-1991, το θέμα δεν έχει λαβει πολιτική χροιά έως τώρα στα media. Ο κίνδυνος πολιτικοποίησης του ζητήματος, πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί, σε αυτή τη φάση.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κατηγορείται για κάτι ανάλογο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε καταδικαστεί το 1997 για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, όταν εκείνη ήταν ανακρίτρια Πειραιά. Η απόπειρα δωροδοκίας αφορούσε υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου, ενώ ο Μαυρίκης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών για την υπόθεση.