Σε modus vivendi για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της αποζημίωσης δαπανών σε ισόβια συμβόλαια φαίνεται ότι κατέληξαν η Εθνική Ασφαλιστική και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, μετά από συνάντηση των διοικήσεων που στόχο είχε να ρίξει τους τόνους.
Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής συνασντήθηκε με το ΔΣ της ΕΑΔΕ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο από τους άστοχους χειρισμούς στο θέμα αλλαγής της ρήτρας αποζημίωσης των δαπανών Υγείας για μια γενιά παλαιών ισόβιων συμβολαίων, τα οποία απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμοια και ανεβάζουν το κόστος ιδιαίτερα με τις νέες τιμολογιακές πολιτικές των κλινικών.
Εν τέλει οι δύο πλευρές φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του τρόπου αποζημίωσης των δαπανών από τα ισόβια ασφαλιστήρια, χωρίς όμως να προσδιορίζουν αν αυτό αφορά μια μόνο γενιά, όπως και η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 29 Απριλίου, ή αν πρόκειται για προσπάθεια συνολικής αναθεώρησης.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ζήτημα μη-βιωσιμότητας των ασφαλίστρων Υγείας στην τρέχουσα κατασταση, ενώ συμφώνησαν στην έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης.
Background
Η Εθνική Ασφαλιστική στις 29 Απριλίου εξέδωσε εγκύκλιο για την μονομερή αλλαγή των όρων αποζημίωσης των δαπανών Υγείας που αφορούσαν σε συγκεκριμένη γενιά ισόβιων συμβολαίων. Ακολούθησαν κλιμακούμενες αντιδράσεις από ασφαλιστές και ασφαλισμένους, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στον Τύπο. Τελικά, μετά από δημοσιεύματα που κατέστησαν τον αντίκτυπο απαγορευτικό, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναγκάστηκε να ανακαλέσει την εγκύκλιο εκδίδοντας χθες και σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει διάλογος στην κατεύθυνση αναθεώρησης του τρόπου διαχείρισης των αποζημιώσεων για τα ισόβια συμβόλαια.
Η ανακοίνωση
Σε θετικό κλίμα και με διάθεση ουσιαστικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος με τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά από αίτημα της ΕΑΔΕ με αφορμή την Εγκύκλιο που εξέδωσε η εταιρεία στις 29 Απριλίου.
Στην συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη, συμμετείχε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΔΕ και ειδικότερα οι κ.κ.: Δήμητρα Λύχρου – πρόεδρος ΕΑΔΕ, Κωνσταντίνος Ρούσσης – γενικός γραμματέας ΕΑΔΕ, Κωστής Αλφιέρης – ταμίας και Μαρία Βιλτανιώτη-Δημητριάδη – μέλος. Από την Εθνική Ασφαλιστική παρόντες ήταν οι κ.κ Δημήτρης Μαζαράκης – διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Ζερβουδάκης – γενικός διευθυντής Πωλήσεων και Ειρήνη Χαλκιαδάκη – διευθύντρια Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δ. Μαζαράκης, ανέφερε στο δ.σ. της ΕΑΔΕ την ανάγκη εξεύρεσης ενός νέου τρόπου διαχείρισης των αποζημιώσεων των ισοβίων συμβολαίων υγείας και την βούληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και του ιδίου ως στελέχους της προς αυτή την κατεύθυνση – κατεύθυνση η οποία θα περιλαμβάνει και την Διαμεσολάβηση ως ουσιώδες μέρος ενός εποικοδομητικού διαλόγου”.
Η πρόεδρος της ΕΑΔΕ, Δήμητρα Λύχρου, δήλωσε σχετικά μετά την συνάντηση:
«Ευχαριστούμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής που αποδέχτηκε το αίτημά μας και πραγματοποιήσαμε αυτή την συνάντηση, η οποία έδωσε την ευκαιρία σε αμφότερα τα μέρη για μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Παρά το νομικό πόρισμα που έχουμε στην διάθεσή μας για το περιεχόμενο της Εγκυκλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιλέγουμε, με γνώμονα την ψύχραιμη και ωφέλιμη για όλους διαχείριση των προκλήσεων της ασφαλιστικής αγοράς, να εκλαμβάνουμε τη συγκυρία αυτή ως ευκαιρία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της αναπροσαρμογής και της βιωσιμότητας των ασφαλίσεων υγείας.
Ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι εγγυητικός για την ασφαλιστική αγορά και -όπως όλοι οι συμμετέχοντες διαπιστώσαμε- αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή της διαμεσολάβησης αποδεικνύονται ανεπαρκείς ως προς την ολική προσέγγισή τους και εγείρουν έντονες αντιδράσεις. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων που αγγίζουν μεν τον καταναλωτή, αλλά ουσιαστικά πλήττουν τη φερεγγυότητα του θεσμού της Ασφάλισης.
Για τον σκοπό αυτό, έχουμε ήδη αιτηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Ανάπτυξης και τους αρμόδιους φορείς και επιδιώκουμε αδιάλειπτα, την θεσμική συμμετοχή της ΕΑΔΕ στις σχετικές διαβουλεύσεις, καθώς και τη λήψη υπ’ όψιν των Θέσεών μας στη διαμόρφωση σχετικών αποφάσεων».
Η ΕΑΔΕ, γνωρίζοντας πως ο δρόμος για την ουσιαστική θωράκιση και πρόοδο της ασφαλιστικής αγοράς είναι ακόμη μακρύς, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αποστολή της, με σοβαρότητα, ενότητα και τεκμηρίωση για την εξεύρεση λύσεων, που έχουν στο επίκεντρο τον Ασφαλισμένο και ωφελούν το σύνολο των συμμετεχόντων στην Ασφάλιση.