Τις παγκόσμιες τάσεις στην ασφάλεια δεδομένων, την υιοθέτηση του cloud, τη συμμόρφωση και τις στρατηγικές ασφαλείας αναλύει η έκθεση Thales Data Threat Report.
Η έκθεση για το 2025 συνεχίζει να εξετάζει τα εσωτερικά τρωτά σημεία, τις εξωτερικές απειλές και τις επιπτώσεις τους στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων και αξιολογεί τις νέες και εξελισσόμενες τεχνολογίες που επηρεάζουν τη διαχείριση κινδύνων και την ασφάλεια δεδομένων.
Σύμφωνα με την έκθεση το 2025, η ασφάλεια των δεδομένων βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η εκρηκτική άνοδος της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) και οι ραγδαίες εξελίξεις στην κβαντική υπολογιστική ανατρέπουν τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την προστασία της πληροφορίας. Στο επίκεντρο των σημερινών ανησυχιών βρίσκονται η ακεραιότητα, η εμπιστευτικότητα και η αξιοπιστία των δεδομένων – όχι πλέον μόνο η προσβασιμότητα ή η διαθεσιμότητά τους.
Η GenAI αλλάζει το παιχνίδι – και τις απειλές
Το ταχύτατα εξελισσόμενο οικοσύστημα της GenAI προκαλεί αναστάτωση στους μηχανισμούς ασφάλειας. Πλατφόρμες που ενσωματώνουν πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν με αυτονομία, μαζεύουν και επεξεργάζονται τεράστιους όγκους ευαίσθητων δεδομένων και γίνονται εύκολος στόχος για κακόβουλες ενέργειες. Οι πιο συχνές απειλές περιλαμβάνουν:
-
Προσβολές στην ακεραιότητα δεδομένων μέσω παραποίησης ή «δηλητηρίασης» μοντέλων
-
Κλοπή μοντέλων και δεδομένων εκπαίδευσης (model theft)
-
Παραπλανητικά ή επιθετικά ερωτήματα προς συστήματα AI (prompt injection)
-
Παραγωγή παραπλανητικού περιεχομένου μέσω deepfakes και χειραγώγησης εξόδων
Πιο πολύπλοκες υποδομές, πιο θολά σύνορα
Η αρχιτεκτονική των σύγχρονων εφαρμογών περιλαμβάνει δεκάδες APIs, SaaS υπηρεσίες και πολυσύνθετα περιβάλλοντα cloud. Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, το 61% των οργανισμών χρησιμοποιεί πέντε ή περισσότερα εργαλεία για την ανίχνευση και ταξινόμηση δεδομένων, ενώ το 57% βασίζεται σε αντίστοιχο πλήθος εργαλείων για την κρυπτογράφηση τους. Αυτή η πολυδιάσπαση αυξάνει την πιθανότητα κενών στην προστασία, λαθών από ανθρώπινο παράγοντα και πολιτικών που έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Η κβαντική απειλή πλησιάζει
Η πρόοδος της κβαντικής τεχνολογίας δεν είναι θεωρητική. Η έκθεση καταγράφει πραγματικές δοκιμές επιθέσεων με τον αλγόριθμο Shor σε 50-bit RSA κλειδιά, επιβεβαιώνοντας ότι η κβαντική αποκρυπτογράφηση δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πιθανή μεσοπρόθεσμη πραγματικότητα. Οι οργανισμοί καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε μεταβάσεις σε post-quantum cryptography (PQC), αλλά οι περισσότερες υποδομές δεν είναι έτοιμες.
Ransomware, phishing, malware – τα «κλασικά» δεν φεύγουν
Παρά τις νέες απειλές, οι «παλιές καραβάνες» του κυβερνοχώρου παραμένουν εξαιρετικά δραστήριες. Το malware είναι η πιο συχνή μορφή επίθεσης από το 2021. Το phishing έχει ξεπεράσει το ransomware στη δεύτερη θέση. Οι hacktivists και οι κρατικά υποκινούμενοι δράστες παραμένουν οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι, ξεπερνώντας πλέον τον ανθρώπινο παράγοντα σε αξιολόγηση ρίσκου.
Μία ταραχώδης εποχή
Η εποχή των δεδομένων δεν είναι απλώς περίπλοκη – είναι ταραχώδης. Οι οργανισμοί που δεν αναθεωρούν διαρκώς την πολιτική ασφάλειάς τους και δεν προσαρμόζουν τα εργαλεία τους στις νέες τεχνολογικές πραγματικότητες, κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένοι σε απειλές που ούτε γνωρίζουν ούτε μπορούν να ελέγξουν. Η ασφάλεια των δεδομένων το 2025 δεν είναι πια επιλογή – είναι όρος επιβίωσης.