Την έναρξη απευθείας διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον τελευταίο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας εφόσον υπάρξουν συμβιβασμοί…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα ξεκινήσουν «άμεσα» συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου τους, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα. Από την πλευρά του ο Πούτιν μίλησε για το ενδεχόμενο συμφωνίας στη βάση συμβιβασμών, επαναφέροντας έτσι την αξίωσή του για αναγνώριση ρωσικών κτήσεων από την Ουκρανία.
«Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και, το σημαντικότερο, για τον ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ του πολέμου», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι όροι για αυτό θα καθοριστούν από τις δύο πλευρές, όπως και πρέπει, διότι γνωρίζουν λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε Ευρωπαίους ηγέτες για τη δίωρη συνομιλία του με τον Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι το Βατικανό προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Auditor’s note: Προφανείς αλλαγές
Η αλλαγή “έδρας” για τις διαπραγματεύσεις έχει πολλαπλή σημασία, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που η Ρωσία δεν αναγνωρίζει, ενώ το Βατικανό αποτελεί ουδέτερο έδαφος για τις δύο χριστιανικές χώρες και παράλληλα, ο νέος Πάπας είναι αμερικανικής καταγωγής και με την κίνηση αυτή ο Τραμπ θέλει να στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος υποστηρίζει την Καθολική Εκκλησία, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι αναμένει ανταλλάγματα.Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά Ταρμπ στον Πούτιν ως “ο πρόεδρος Βλάνιμιρ Πούτιν της Ρωσίας”, που παραπέμπει στις προσφονήσεις των Τσάρων…
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην αναγνώρηση των ρωσικών κτήσεων ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία, αλλά έθεσε έμμεσα στο πλαίσιο της αναφοράς για συμβιβασμούς. Πρόκειται για διπλωματική τακτική που στόχο έχει να δώσει πολιτικό χώρο στον αντίπαλο χωρίς όμως να συνιστά υπαναχώρση από την ουσία των θέσεων.
Καλός τόνος, ειλικρινής συνομιλία
«Ο τόνος και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα και όχι αργότερα», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε νωρίτερα τη συνομιλία με τον Τραμπ ως «ειλικρινή» και «πολύ χρήσιμη» και ανέφερε ότι συμφώνησαν να εργαστούν σε ένα μνημόνιο με την Ουκρανία για μια ενδεχόμενη μελλοντική ειρηνευτική συνθήκη, η οποία θα περιλαμβάνει «τις αρχές μιας διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας ειρήνης, και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία».
Ο Πούτιν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους όρους που θα πρέπει να πληρούνται για την επίτευξη συμφωνίας ούτε για κάποιο χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αργά το βράδυ της Δευτέρας σε δημοσιογράφους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, όπου είχε δεχθεί το τηλεφώνημα του Τραμπ.
«Το βασικό για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν. Η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, μετά από διακοπή τριών ετών, δείχνει ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι «σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.
Αυτή ήταν η τρίτη τηλεφωνική συνομιλία που έχει ανακοινωθεί δημόσια μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο Τραμπ είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σχεδιάζει ακόμη μία κλήση μαζί του τη Δευτέρα, καθώς και συζητήσεις με ορισμένους από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.
Λίγη ώρα πριν την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Λευκός Οίκος θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογο του, ωστόσο, σε περίπτωση μη συμφωνίας, δεν απέκλεισε επιπλέον κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε άμεσες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και, κυρίως, για τον τερματισμό του πολέμου, όπως δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social, έπειτα από διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις προς μία κατάπαυση πυρός και, πιο σημαντικά, τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε ο Τραμπ. «Οι όροι αυτής της συμφωνίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποκλειστικά μεταξύ των δύο πλευρών, διότι μόνο αυτές γνωρίζουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες που απαιτεί μια τέτοια διαδικασία».
Ο Τραμπ σημείωσε ότι είχε ενημερώσει προηγουμένως τον Ζελένσκι, ενώ επιβεβαίωσε ότι είχε επίσης ενημερώσει Ευρωπαίους ηγέτες για τη δίωρη επικοινωνία του με τον Πούτιν. Όπως αποκάλυψε, το Βατικανό προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με τον Πούτιν, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, δεν απέκλεισε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Πούτιν: Δεν αποκλείεται εκεχειρία, εφόσον επιτευχθούν συμβιβασμοί
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Τραμπ ως «ειλικρινή και πολύ χρήσιμη», επιβεβαιώνοντας την προθυμία της Μόσχας να εξετάσει μια ειρηνευτική συμφωνία. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «μια εκεχειρία με την Ουκρανία είναι δυνατή, μόλις επιτευχθούν σχετικές συμφωνίες», και τόνισε την ανάγκη για «τους πιο αποτελεσματικούς δρόμους προς την ειρήνη».
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου συνεννόησης που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε «αμοιβαίους συμβιβασμούς». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, όπως ο Ντμίτρι Πεσκόφ ή ο Γιούρι Ουσάκοφ, θα παρουσιάσουν σύντομα τις λεπτομέρειες της επικοινωνίας με τον Τραμπ.
Παράλληλα, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, μετά από διακοπή τριών ετών, δείχνει πως η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται «στον σωστό δρόμο».
Διαφαινόμενες προθέσεις αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα
Παρότι ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν αμέσως, ο Πούτιν δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση του πυρός, ούτε παρουσίασε συγκεκριμένους όρους που θα πρέπει να πληρούνται για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. «Το βασικό για εμάς είναι να εξαλειφθούν οι βασικές αιτίες της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αυτή ήταν η τρίτη δημόσια γνωστοποιημένη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο Τραμπ έχει ήδη πραγματοποιήσει και ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ενώ προγραμματίζει νέες επαφές εντός της εβδομάδας, τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο όσο και με ηγέτες του ΝΑΤΟ.