Τις προτεραιότητες, τους προβληματισμούς και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα εργαζόμενοι και υποψήφιοι αναδεικνύει μία σειρά δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε το kariera.gr μέσω του LinkedIn, εστιάζοντας αυτή τη φορά στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας (IT).
Τι θα άλλαζαν οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους
Όταν ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες τι θα εφάρμοζαν πρώτα από όλα στην εργασιακή τους καθημερινότητα, το 50% απάντησε πως θα προτιμούσε να εργάζεται πλήρως εξ αποστάσεως (fully remote), ιδανικά ακόμα και από νησί. Το 33% επέλεξε ως προτεραιότητα την αμοιβή και τα benefits που ανταποκρίνονται στις δεξιότητες και την εμπειρία τους. Το 12% θα ήθελε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης χωρίς την υποχρέωση ανάληψης διοικητικού ρόλου, ενώ ένα 5% θα προτιμούσε περισσότερο χρόνο για ουσιαστική τεχνική δουλειά, όπως το coding, και λιγότερα meetings.
Τεχνολογικές Τάσεις για το 2025
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (61%) εκτιμά ότι τα AI developer tools (π.χ. Cursor) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κλάδου μέσα στο 2025. Παράλληλα, το 17% θεωρεί ότι τα low-code/no-code εργαλεία θα αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάπτυξη εφαρμογών χωρίς την ανάγκη γνώσης προγραμματισμού. Ακολουθούν οι λύσεις robot automation σε μη τεχνολογικούς τομείς (15%), ενώ το Web3 & blockchain συγκεντρώνει μόλις το 7% των προτιμήσεων, αποτυπώνοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την ωρίμανση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Τα “Red Flags” στις Συνεντεύξεις Εργασίας
Στο ερώτημα ποια είναι τα κυριότερα red flags σε μια συνέντευξη, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν σε ποσοστό 55% τις ασαφείς αρμοδιότητες του ρόλου. Επιπλέον, το 21% επισήμανε την έλλειψη τεχνικών γνώσεων από την πλευρά του recruiter. Το 13% ανέφερε τις ερωτήσεις για το δεκαετές πλάνο καριέρας, ενώ το 11% εντόπισε ως αρνητικό παράγοντα τις εκτενείς τεχνικές ερωτήσεις που δεν συνδέονται άμεσα με τον ρόλο.
Ο Ρόλος του Πτυχίου στον Κλάδο της Τεχνολογίας
Στο ζήτημα της εκπαίδευσης και στο αν είναι must το πτυχίο, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο στον τομέα της Τεχνολογίας, ενώ το 21% εργάζεται στον κλάδο χωρίς αντίστοιχη αναγνώριση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 16% θεωρεί ότι το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο, υπογραμμίζοντας τη σημασία των δεξιοτήτων και της πρακτικής εμπειρίας. Τέλος, το 13% έχει αποκτήσει γνώσεις μέσα από εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, όπως bootcamps ή επαγγελματικές πιστοποιήσεις.
Τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι η ελληνική τεχνολογική κοινότητα, στρέφεται σε λύσεις που έχουν στο επίκεντρό τους την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ενώ παράλληλα απαιτεί διαφάνεια και συνέπεια στις διαδικασίες προσλήψεων. Στον χώρο της εκπαίδευσης, παρατηρείται η αναγνώριση εναλλακτικών πηγών μάθησης, πέρα από το παραδοσιακό ακαδημαϊκό μοντέλο.Τέλος, γίνεται σαφές πως η επιθυμία για ευελιξία, ουσιαστική αναγνώριση και η ποιότητα της επαγγελματικής εμπειρίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για το εργασιακό περιβάλλον του αύριο.