Για καλύτερες σχέσεις με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων έκανε λόγο ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αμφότεροι αναγνώρισαν ως βασικό πρόβλημα τη δευτερογενή μετανάστευση, τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων τη Ρωσία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παράσχει απριόρι στήριξη στη γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που τον επισκέπτεται από την ανάληψη των καθηκόντων του ανέδειξε πριν από λίγο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα».
Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία, στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, ότι εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στην πρόταση των συμμάχων για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρων.
Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε ότι το θέμα απασχολεί και τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεννόηση με τρίτες χώρες να φέρουν αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στη δευτερογενή μετανάστευση, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Γερμανία και να αυξηθούν οι επιστροφές και παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων για την σχετική συνεργασία. Επί του θέματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κατανόηση για το πλαίσιο, διευκρίνησε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για δράσεις, αλλά προσπάθεια επίτευξης συναντίληψης.
Ο κ. Μερτς, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε ακόμη στα ελληνικά πλεονάσματα, αλλά και στους κανόνες ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα λάβει υπ’ όψιν την συμβουλή του κ. Μητσοτάκη, για μεταρρυθμίσεις «γρήγορα και στην αρχή» της κυβερνητικής θητείας. Ο Γερμανός καγκελάριος, υπογράμμισε τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα εξέφρασε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και έκανε λόγο για «εντυπωσιακά» επιτεύγματα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα οποία περιέλαβε την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με την 6ήμερη εργασία και τις πάνω από 40 ώρες δουλειάς, που χρησιμοποίησε ως παράδειγμα προς μίμηση. Επί του θέματος αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε στο ακροατήριο.
Ο Φρίντριχ Μερτς απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τον απονομιμοποίηση του Afd, το οποίο χαρακτήρισε κόμμα του Ράιχ στη Γερμανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο τέλος σε ερώτηση για την ελευθερία του Τύπου, προσπάθησε να αντιπαραβάλλει τις έρευνες που κατατάσσουν την Ελλάδα τελευταία με τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας εντέχνως εκτός τις εγκλήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών και της δολοφονίας Καραϊβάζ, όπως και τα ζητήματα κρατικής χρηματοδότησης media, άσκησης άμεσου κυβερνητικού ελέγχου στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ και των αγωγών SLAAP κατά δημοσιογράφων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι έθεσαν και το θέμα απαγόρευσης της πώλησης Eurofighter από τη Γερμανία στην Τουρκία, στο οποίο αμφότεροι οι ηγέτες απέφυγαν να απαντήσουν.