Πολυεπίπεδη κινητικότητα αναπτύσσεται με επίκεντρο την Ουκρανία, καθώς μετά από πιέσεις φαίνεται ότι δρομολογείται συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Τουρκία για την Πέμπτη, ενώ επιθυμία να παραστεί εξέφρασε και ο Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύοντας έτσι τον καταλυτικό ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες διεθνείς εξελίξεις.
Αν και η συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε νοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Τουρκία, αν τελικά λάβει χώρα η συνάντηση.
Τόσο ο προγραμματισμός της συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι στην Τουρκία όσο και η επιθυμία Τραμπ να παραστεί αποτελούν επιβεβαίωση της στρατηγικής ουδετερότητας που ακολούθησε η Τουρκία και του αντικτύπου που έχει στο διπλωματικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της.
Η κινητικότητα στο ουκρανικό ζήτημα έρχεται αμέσως μετά την αποκλιμάκωση της γεωοικονομικής έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και την εκεχειρία μεταξύ Πακιστάν – Ινδίας. Παράλληλα, κινήσεις προσέγγισης εκδηλώνονται στις σχέσεις ΗΠΑ – Χαμάς με την απελευθέρωση αιχμαλώτου, ενώ θα ξεκινήσουν και διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Ντόχα.
Αισιόδοξος ο Τραμπ
Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. «Πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Πέμπτης στην Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε.
«Σκεφτόμουν να πεταχτώ ως εκεί. Δεν ξέρω πού ακριβώς θα βρίσκομαι την Πέμπτη — έχω τόσες πολλές συναντήσεις — αλλά σκέφτομαι πραγματικά να πάω. Υπάρχει μια πιθανότητα, υποθέτω, αν πιστέψω ότι μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις», είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Η ανακοίνωση του Τραμπ έρχεται μετά τις συνομιλίες της Κυριακής με τον Ερντογάν. «Είχα μια πολύ καλή και παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Γάζα, με τον Τραμπ να σημειώνει ότι προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Τουρκία.
Πιέσεις για μια… κάποια λύση
Η πιθανή επίσκεψη έρχεται εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας, μετά την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη «με στόχο την αποκατάσταση μιας μακροπρόθεσμης και σταθερής ειρήνης». Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση, αν και με προϋποθέσεις.
«Αναμένουμε μια πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός, ξεκινώντας από αύριο, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη βάση για τη διπλωματία», έγραψε ο Ζελένσκι στο X. «Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι δολοφονίες. Και θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη. Προσωπικά. Ελπίζω αυτή τη φορά οι Ρώσοι να μην ψάξουν για δικαιολογίες».
Ο Τραμπ έχει εντείνει τις εκκλήσεις του για τον τερματισμό της σύγκρουσης, προτρέποντας την Ουκρανία την Κυριακή να συμφωνήσει «άμεσα» σε συνάντηση με τον Πούτιν. «Ο Πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας δεν θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, αλλά επιθυμεί να συναντηθεί την Πέμπτη, στην Τουρκία, για να διαπραγματευτεί έναν πιθανό τερματισμό αυτού του ΛΟΥΤΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ», έγραψε ο Τραμπ.
Κόκκινες γραμμές από τους Ευρωπαίους
Ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν τις δύο πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις έχουν προαπαιτούμενο την κήρυξη άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών. Πρόκειται για στρατηγική που αντίκειται στις πιέσεις Τραμπ για άμεση διευθέτηση του θέματος στη βάση των ρωσικών αξιώσεων.