Μπορεί οι αγορές να πανηγυρίζουν την εκεχειρία 90 ημερών ΗΠΑ-Κίνας, με τη λογική της αποσόβησης του χειρότερου σεναρίου, της ύφεσης, στην πραγματικότητα όμως η αβεβαιότητα παραμένει μεγαλύτερη από τη βεβαιότητα, ενώ η ζημιά από τους δασμούς έχει ήδη συντελεστεί…
Η συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών και την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, καθώς υποδηλώνει ότι ενδέχεται να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο για την αμερικανική οικονομία — μια καταστροφική ύφεση.
Ωστόσο, η συμφωνία δεν σηματοδοτεί το τέλος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ.
«Εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό σοκ στασιμοπληθωρισμού για την οικονομία», δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management.
Ακόμα και με τη μείωση των δασμών προς την Κίνα, το συνολικό επίπεδο των δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει αισθητά υψηλότερο από την αρχή του έτους.
Νέες εκτιμήσεις από το Yale Budget Lab δείχνουν ότι, μετά τη συμφωνία του Σαββατοκύριακου με την Κίνα, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αντιμετωπίζουν έναν συνολικό μέσο αποτελεσματικό δασμό ύψους 17,8%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1934.
Καταναλωτές και επιχειρήσεις φοβούνται. Πώς αυτό επηρεάζει τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
Αυξημένοι δασμοί ενδέχεται να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε τη Δευτέρα η κυβερνήτρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Adriana Kugler.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση των τιμών ενδέχεται να περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και να ωθήσει τις επιχειρήσεις σε μείωση των επενδύσεων.
Ο Richard Moody, επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial, δήλωσε ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει μειωθεί μετά τη συμφωνία.
«Η συμφωνία με την Κίνα αφαιρεί τουλάχιστον ένα μέρος του καθοδικού κινδύνου από τις προβλέψεις», δήλωσε ο Moody σε συνέντευξή του.
Η Moody’s εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% μετά τη συρρίκνωση κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο. Πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το τρίτο τρίμηνο, όταν θα υπάρξει “αντιστάθμιση” για τη δραστηριότητα που είχε μεταφερθεί νωρίτερα λόγω της προσπάθειας καταναλωτών και επιχειρήσεων να επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί. Η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε.
Ο Jonathan Pingle, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην UBS, εκτίμησε ότι η μείωση των δασμών προς την Κίνα θα προσθέσει περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος.
Η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, ανέφερε ότι η αρχική ανάλυσή της δείχνει πως η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί μεταξύ 0,5% και 1% φέτος. Προηγουμένως προέβλεπε μηδενική ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Ο πληθωρισμός ενδέχεται να κορυφωθεί γύρω στο 3,4% φέτος, σύμφωνα με την ίδια, ποσοστό μειωμένο από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4%.
«Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται, καθώς οι δασμοί παραμένουν υψηλότεροι από τα επίπεδα πριν αναλάβει ο Πρόεδρος Τραμπ», έγραψε η Bostjancic σε σημείωμα προς πελάτες.
«Ήδη υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα, ενώ οι προσπάθειες της DOGE για μείωση του μεγέθους της κυβέρνησης θα επιβαρύνουν επιπλέον την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα αργότερα φέτος», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας του Elon Musk.
Οι επενδυτές παρουσιάστηκαν πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας, γεγονός που ώθησε τις αγορές σε άνοδο. Οι traders στις αγορές παραγώγων πλέον βλέπουν μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed φέτος, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο — αριθμός μειωμένος από τις τρεις μειώσεις που είχαν προεξοφληθεί την προηγούμενη εβδομάδα.