Την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ιταλίας επιδιώκει τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μετά από 8 χρόνια από το προηγούμενο και αφού δεν κεφαλαιοποίησε ούτε τη συμφωνία για τον ανακύρηξη ΑΟΖ.
Με ανοιχτά μέτωπα στη Hellenic Train, τον χειρισμό της Λιβύης, την προσέγγιση Ιταλίας – Τουρκίας στην Άμυνα, την αποχώρηση ιταλικών ερευνητικών από την επιχείρηση πόντισης του καλωδίου ενεργειακής διασύδεσης και διαφορετικές θέσεις απέναντι στη Ρωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις με τη σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας σήμερα στη Ρώμη.
Η συνάναντηση Μητσοτάκη – Μελόνι είχε προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου, αλλά η αναθέρμανση του ζητήματος των Τεμπών και η κλιμακούμενη κοινωνική ένταση οδήγησαν σε αναβολή του για προσφορότερη περίοδο. Αυτή η στιγμή έφτασε και οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν σήμερα, ενώ παράλληλα θα συνέλθει και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας όμως, είχαν μπει στον πάγο για περίπου 8 χρόνια, από το προηγούμενο αντίστοιχο συμβούλιο, που τότε είχε πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος.
Η ατζέντα
Βαριά είναι η ατζέντα των συνομιλιών καθώς περιλαμβάνει τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, οπου κεντρικό ρόλο παιζει -ακόμα- η ιταλικής ιδιοκτησίας Hellenic Train, καθώς και οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό και η ενέργεια.
Για τα τρένα προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση την περασμένη Παρασκευή του Κώστα Κυρανάκη με τον Ιταλό υπουργό Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την αύξηση των επενδύσεων της Hellenic Train σε νέους, σύγχρονους συρμούς, πρωτίστως για τη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης, καθώς και για τον προαστιακό.
Η συζήτηση των δύο ηγετών για την ασφάλεια και την άμυνα της Ε.Ε., γίνεται με φόντο την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ιταλία και τη διάθεση της Τζόρτζια Μελόνι να ενισχύσει την σχετική συνεργασία με την Άγκυρα. Θέση της Αθήνας στα ανοίγματα του Τούρκου προέδρου είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.
Τα αμυντικά θα βρεθούν επίσης στο προσκήνιο, καθώς η Ελλάδα επανασχεδιάζει το αμυντικό της δόγμα και αναζητά νέα πολεμικά πλοία, project στο οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν ιταλικές εταιρίες και ναυπηγεία.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, οι δύο χώρες είναι πρώτης γραμμής για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών και επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών.
Ιδιαίερη βαρύτητα έχει δοθεί στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας.