Κινέζοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν στη δημιουργία “μηχανισμού εμπορικών διαβουλεύσεων” κατά τη διάρκεια διήμερων “εποικοδομητικών” συνομιλιών στη Γενεύη, με στόχο την αποκλιμάκωση του πολέμου δασμών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος της Κίνας, Χε Λιφένγκ.
Αν και οι πρώτες δηλώσεις από τον υπουργό Οικομονικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ έδωσαν την εντύπωση ότι επιτεύχθηκε κάποιου είδους εμπορική συμφωνία, η λιτή ανακοίνωση των Κινέζων έβαλε τα πράγματα στη θέση τους:
Οι δύο πλευρές «έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση διαφορών μέσω ισότιμου διαλόγου και διαβουλεύσεων», σκοπεύουν να εκδώσουν κοινή δήλωση τη Δευτέρα και «να διεξάγουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τον Χε.
Στην πραγματικότητα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, τους όρους και τις προϋποθέσεις της ένταρξης διμερούς διαλόγου, ενδεχομένως να προσδιοριστεί και η ατζέντα του. Τώρα, η προσοχή όλων στρέφεται στις αγορές, οι οποίες θα κληθούν να ερμηνεύσουν τις ανακοινώσεις σε μερικές ώρες… αρχής γενομένης από τις ασιατικές! Γι΄αυτό άλλωστε και επισπεύστηκε η έκδοση ανακοίνωσης για την κατ αρχήν συμφωνία πριν οριστικοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν.
Ο Χε δεσμεύτηκε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση των διαφορών, τη διεύρυνση των τομέων συνεργασίας και για να κάνουν «την πίτα της συνεργασίας μεγαλύτερη», πρόσθεσε το Xinhua. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV ανέφερε ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν «ουσιαστική πρόοδο» και χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς, εις βάθος και εποικοδομητικές».
Ο Χε προειδοποίησε επίσης ότι το Πεκίνο «δεν θα φοβηθεί» και θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters.
Επικίνδυνες γενικεύσεις
Κινούμενοι στο πλαίσιο της ρητορικής Τραμπα και της προσπάθειας εντυπωσιασμού των αγορών, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές μίλησαν ασαφώς για συμφωνία με τους Κινέζους
Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμιςον Γκριρ, που συμμετείχε στις συνομιλίες μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον Χε και δύο Κινέζους υφυπουργούς, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «μια συμφωνία που επιτύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας».
«Και αυτές ήταν, όπως επεσήμανε ο υπουργός, δύο πολύ εποικοδομητικές ημέρες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα μπορέσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία, γεγονός που ίσως δείχνει ότι οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο θεωρούνταν», είπε ο Γκριρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Απλώς θυμηθείτε γιατί βρισκόμαστε εδώ – οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, οπότε ο πρόεδρος κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε δασμούς, και είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που επιτύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να εργαστούμε προς την επίλυση αυτής της κατάστασης», δήλωσε ο Γκριρ.
Ο Μπέσεντ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες για τις εξελίξεις τη Δευτέρα και επιβεβαίωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών το Σάββατο.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από την κινεζική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Χε Λιφένγκ. Την ώρα που ξεκινούσαν οι συνομιλίες το Σάββατο, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέστρεφε από επίσκεψη στη Μόσχα.
Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, προετοιμάζεται για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκινώντας την Τρίτη.
Τραμπ: Οι δασμοί στην Κίνα προσπάθεια για την αναχαίτιση της «μεγαλύτερης κλοπής θέσεων εργασίας στον κόσμο»
Οι υψηλού διακυβεύματος συνομιλίες είχαν στόχο την «αποκλιμάκωση» ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ.
«Ο υπουργός Μπέσεντ κατέστησε σαφές ότι ένας από τους στόχους του είναι η αποκλιμάκωση. Ξέρετε, όταν έχουμε δασμούς 145% και 125%, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε στο CNN ο Λάτνικ.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχει εγείρει ανησυχίες για παρατεταμένη οικονομική ύφεση, καθώς ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί στενά την έκβαση.
Ο Χε, ο Μπέσεντ και ο Γκριρ συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη λίγο μετά τις 10 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτό ακολούθησε οκτώ ώρες συνομιλιών σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση το Σάββατο – την πρώτη ανταλλαγή υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο οικονομιών υπό το βάρος ενός πρωτοφανούς εμπορικού πολέμου με εκατέρωθεν δασμούς άνω του 100%.
Δεν υπήρξε επίσημη δήλωση από καμία πλευρά μετά την πρώτη ημέρα συνομιλιών.
ΜΜΕ της Κίνας: «Ο συμβιβασμός δεν φέρνει σεβασμό»
Καθώς οι κορυφαίοι διαπραγματευτές εισέρχονταν στη δεύτερη ημέρα των εμπορικών συνομιλιών στη Γενεύη, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν: «Ο συμβιβασμός δεν φέρνει σεβασμό».
Σε σχόλιο του Σαββάτου, το πρακτορείο Xinhua ανέφερε ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση των εμπορικών εντάσεων. Τόνισε όμως ότι μια συμφωνία απαιτεί υπομονή, αποφασιστικότητα και υποστήριξη από μια δίκαιη και αρχών διεθνή κοινότητα.
«Η κατευναστική πολιτική δεν φέρνει ειρήνη, και ο συμβιβασμός δεν φέρνει σεβασμό. Ο σωστός τρόπος για να διαφυλάξει κανείς τα συμφέροντά του είναι να υπερασπίζεται αρχές και να παραμένει σταθερός στη δικαιοσύνη», αναφέρει το σχόλιο, προσθέτοντας ότι η Κίνα παρατήρησε και άλλες οικονομίες να ξεκινούν συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Xinhua, οι θέσεις και οι ενέργειες της Κίνας δεν στοχεύουν μόνο στη διασφάλιση του δικαιώματός της στην ανάπτυξη, αλλά και στην υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων της διεθνούς κοινότητας – περιλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων και μικρών χωρών – και στη διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοσύνης.
Προτάσεις, αμφιβολίες και ανταλλαγές δασμών
Πριν από τη συνάντηση στη Γενεύη, η Κίνα είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να επιδείξουν καλή θέληση και να είναι έτοιμες να άρουν τους δασμούς, λέγοντας ότι οι συνομιλίες προγραμματίστηκαν έπειτα από επανειλημμένες αμερικανικές προσεγγίσεις μέσω «πολλαπλών διαύλων».
Ο Τραμπ αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό, αν και αργότερα υπαινίχθηκε ότι οι δασμοί στην Κίνα «θα μπορούσαν» να μειωθούν εφόσον οι συνομιλίες στη Γενεύη πήγαιναν καλά. Πρόσθεσε ότι, ανάλογα με την εξέλιξη των συνομιλιών, «ίσως μιλήσει με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ».
Την Παρασκευή πρότεινε μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο 80% και κάλεσε το Πεκίνο να λάβει επιπλέον μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς του σε αμερικανικά προϊόντα.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα συμβιβαστεί στις αρχές του για την επίτευξη συμφωνίας και κάλεσε τις ΗΠΑ να διορθώσουν τα λάθη τους – περιλαμβανομένης της άρσης των δασμών – εφόσον επιθυμούν επίλυση μέσω διαλόγου.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η διαφωνία για το πώς ξεκίνησε ο διάλογος υποδηλώνει ότι η πιθανότητα γρήγορης ή ουσιαστικής συμφωνίας παραμένει μακρινή – κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς ύψους 145% στις κινεζικές εισαγωγές από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, με το συνολικό επιτόκιο να φτάνει περίπου το 156%. Σε αντίποινα, το Πεκίνο έχει επιβάλει δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα, επιπλέον των υπαρχόντων.
Ο Τραμπ χαιρέτισε «ολοκληρωτικό επαναπροσδιορισμό» των εμπορικών σχέσεων μετά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν «πολύ καλή» και επαινώντας την «καλή πρόοδο που σημειώθηκε».
«Συζητήθηκαν πολλά, συμφωνήθηκαν πολλά. Ένας συνολικός επαναπροσδιορισμός διαπραγματεύτηκε με φιλικό αλλά εποικοδομητικό τρόπο», ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Θέλουμε, προς όφελος τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, το άνοιγμα της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις».
Κίνα: Πακέτο μέτρων στήριξης πριν τις συνομιλίες
Παρά τις ανησυχίες ότι οι αυξημένοι αμερικανικοί δασμοί θα κατέστρεφαν τις κινεζικές εξαγωγές – βασικό μοχλό της μεταπανδημικής ανάκαμψης – τα στοιχεία τελωνείων της Παρασκευής έδειξαν αύξηση 8,1% στις εξαγωγές της Κίνας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ όμως μειώθηκαν κατά 21%, η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 21 μηνών, σε σύγκριση με άνοδο 9,09% τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το CNN, καμία μεταφορική δεν αναχώρησε την Παρασκευή από την Κίνα προς τα δύο μεγάλα λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ – για πρώτη φορά από την πανδημία Covid-19.
Οι συνομιλίες της Γενεύης έλαβαν χώρα έπειτα από εβδομάδες έντασης που συγκλόνισαν τις χρηματαγορές και ενίσχυσαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.
Την Τετάρτη, η Κίνα ανακοίνωσε πακέτο πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας, περιλαμβανομένων μειώσεων επιτοκίων, μείωσης των απαιτούμενων αποθεματικών τραπεζών και ενίσχυσης της ζήτησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τη Μέση Ανατολή για συναντήσεις με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των ΗΑΕ. Στην ατζέντα αναμένεται να κυριαρχήσουν ζητήματα ενέργειας, εμπορίου και επενδύσεων.