Τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στην κλιμάκωση της πίεσης στον Πούτιν για μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, κέρδισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το Σάββατο, απευθύνοντας μάλιστα προειδοποίηση στη Μόσχα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αύξησαν το Σάββατο την πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών στην Ουκρανία χωρίς καμία προϋπόθεση, προειδοποιώντας για περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα και θα ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί.
Καίριας σημασίας είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζει τα ευρωπαϊκά αιτήματα και είναι επίσης πρόθυμος να συμβάλει στην εφαρμογή και την επιτήρηση μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός — τουλάχιστον σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλευρά.
Αν και ο Τραμπ αλλάζει εύκολα θέση και στάση, η απόφαση των Ευρωπαίων να θεωρήσουν ότι διαθέτουν τη στήριξη των ΗΠΑ στο νέο μήνυμα που έστειλαν στον Πούτιν, δεν είναι τυχαία και ο Ρώσος πρόεδρος το αντιλαμβάνεται.
Ο Πούτιν πρέπει να δώσει ένα τέλος στα «ναι μεν αλλά, στις προϋποθέσεις και τις καθυστερήσεις» και να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός και να εργαστεί για μια διαρκή συμφωνία ειρήνης, δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τους Προέδρους της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες των τεσσάρων συμμάχων του Κιέβου ταξίδεψαν όλοι μαζί με τρένο προς την ουκρανική πρωτεύουσα για μια επίσκεψη διάρκειας άνω των εννέα ωρών με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την απόρριψη από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, των εκκλήσεων για παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός, όσο η Δύση συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε άμεσα το ρωσικό αίτημα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «οτιδήποτε διαταράσσει τη διαδικασία επιβάλλοντας όρους, αποτελεί, με κάποιον τρόπο, τακτική καθυστέρησης για την αποφυγή της ειρήνης».
Ο Τραμπ συμφώνησε
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης των ηγετών στο παλάτι Μαριίνσκι του Ζελένσκι, ο Μακρόν πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον Τραμπ στο κινητό του τηλέφωνο και να τον ενημερώσει μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες για τις συνομιλίες.
Ο Τραμπ απάντησε στην κλήση, παρότι ήταν ακόμα πριν τις 7 π.μ. στην Ουάσιγκτον, και συμφώνησε να στηρίξει τα ευρωπαϊκά αιτήματα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση του θέματος.
Η προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός θα έχει «εποπτεία κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη συνεισφορά όλων των Ευρωπαίων», δήλωσε αργότερα ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτό θα «επιτρέψει την άμεση έναρξη» διαπραγματεύσεων για μια «ισχυρή και διαρκή ειρήνη στο ζήτημα των εδαφών, των ευαίσθητων ενεργειακών υποδομών και φυσικά των εγγυήσεων ασφαλείας».
Απειλή νέων κυρώσεων
Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο: «Είμαστε ευγνώμονες που ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία μας». Πρόσθεσε σε χωριστές δηλώσεις προς Γερμανούς δημοσιογράφους ότι «υπάρχει δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός».
Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στο Κίεβο χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της συνάντησης ως μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα καθώς οι ηγέτες κατάφεραν να εμπλέξουν τον Τραμπ και να εξασφαλίσουν τη στήριξή του, αν και ένας από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τείνει να αλλάζει εύκολα άποψη.
Πολλά τώρα εξαρτώνται από την αντίδραση του Πούτιν στις δυτικές απαιτήσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν ανωνυμία λόγω των μη δημόσιων συνομιλιών. Το Σάββατο, ουκρανοί αξιωματούχοι πληροφοριών στο Κίεβο εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει νέες αεροπορικές επιδρομές στην ουκρανική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες — πράγμα που θα συνιστούσε μια ζοφερή απάντηση που θα περιφρονούσε τις δυτικές ειρηνευτικές προσπάθειες.
Ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Μερτς και οι υπόλοιποι ηγέτες έδωσαν εντολή στους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής τους να ξεκινήσουν άμεσα την προετοιμασία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ειρήνης, εφόσον η Ρωσία αποδεχθεί τις εκκλήσεις για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Ο Μερτς είπε ότι ηγέτες και άλλων χωρών — από τον Καναδά, την Τουρκία και τη Νέα Ζηλανδία — συμμετείχαν στη συνάντηση στο Κίεβο μέσω τηλεδιάσκεψης και στήριξαν τις προσπάθειες πίεσης στον Πούτιν.
«Μια μεγάλη “Συμμαχία των Προθύμων” ανά τον κόσμο είναι αποφασισμένη να επιβάλει» νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν η Μόσχα αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τέτοιες κυρώσεις θα στοχεύσουν τον ενεργειακό τομέα και το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας.
Τέλος στη δημόσια συζήτηση για τους πυραύλους Taurus — τουλάχιστον επισήμως
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Μερτς ερωτήθηκε επίσης εάν θα παρείχε πυραύλους cruise Taurus στην Ουκρανία — ένα ευαίσθητο ζήτημα για τον πρώην Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε επανειλημμένα αποκλείσει την αποστολή των μακράς εμβέλειας όπλων, προκαλώντας σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία.
Ο Μερτς προσπάθησε να κλείσει τη συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα σχολιάσει τέτοια ερωτήματα: «Τα μέτρα που λαμβάνουμε από κοινού για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος δεν αποτελούν πρωτίστως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης», είπε.
Πράγματι, η κυβέρνηση Μερτς δήλωσε πριν από τη συνάντηση του Σαββάτου ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον ποιοι τύποι στρατιωτικής βοήθειας παρέχονται από τη Γερμανία στο Κίεβο, πράγμα που σημαίνει ότι το Βερολίνο θα σταματήσει να δημοσιεύει λεπτομερείς λίστες με όπλα και πυρομαχικά που αποστέλλονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο.
Η ομάδα του Μερτς αποκαλεί αυτή την προσέγγιση «στρατηγική ασάφεια», εμπνευσμένη από τον Μακρόν, ο οποίος εισήγαγε το σχετικό δόγμα πέρυσι. Η λογική: Ο Πούτιν δεν θα πρέπει να γνωρίζει ποια όπλα παρέχονται (και σε ποιες ποσότητες), ενώ η αποφυγή δημόσιας διαμάχης εντός χώρας αποτρέπει την υπονόμευση της υποστήριξης.
Ο Ζελένσκι συμβαδίζει με τη νέα γερμανική γραμμή επικοινωνίας και, απαντώντας σε ερώτηση για τους πυραύλους Taurus, δήλωσε ότι «δεν θα ήθελε να μιλήσει δημόσια» για συγκεκριμένα όπλα ή τις ποσότητές τους.
Νέα στήριξη με όπλα και χρηματοδότηση
Ένα ακόμη απτό αποτέλεσμα της συνάντησης του Σαββάτου είναι ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θέλουν να ενισχύσουν τη χρηματοδοτική και υλικοτεχνική υποστήριξη προς το Κίεβο, ώστε η Ουκρανία να διαθέτει περισσότερα όπλα στο πεδίο — όπως άρματα μάχης, drones, πυρομαχικά και επίσης πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή του Μερτς στη συνάντηση στο Κίεβο. Ο λόγος: Ως η οικονομικά ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα, ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία θα το αναλάβει η Γερμανία.