Σε σημείο καμπής βρίσκεται το τουριστικό προϊόν της Αθήνας, σύμφωνα με τους Ξενοδόχους, οι οποίοι υπογραμμίζουν τα ζητήματα λειτουργίας και προσβασιμότητας των αρχαιολογικών χώρων ως μείζονα για την περαιτέρω αύξηση των τουριστών και των εσόδων.
Αν και το πρώτο τρίμηνο του 2025 έκελισε θετικά, με αύξηση εισερχόμενων τουτιστών., εν τούτοις η μέση δαπάνη και οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν, απόρροια του πληθωρισμού και της επιδείνωσης της οικονομικής επιφάνειας των τουριστών.
Θετικά έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Η μέση πληρότητα παρουσιάζει αύξηση 5,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2024 στο 63,5% και με την μέση τιμή δωματίου αυξημένη κατά 7,8% στα 125 ευρώ και το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο αυξημένο κατά 13,5% στα 79 ευρώ. Τα τουριστικά έσοδα ωστόσο της Αθήνας υπό προϋποθέσεις μπορούν να αυξηθούν ή να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.
Δεν αρκούν οι πολυτέλειες και οι ανακαινίσεις των ξενοδοχείων
Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, τα τουριστικά έσοδα της Αθήνας μπορούν αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, αν η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργαστεί με τους φορείς του τουρισμού. Για να αυξηθεί ή να διατηρηθεί η τουριστική ζήτηση δεν αρκούν πλέον μόνο τα πολυτελή ή ανακαινισμένα δωμάτια διαμονής. Απαιτείται καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες στην Ακρόπολη, στους αρχαιολογικούς χώρους και αναβαθμισμένα μουσεία, απαιτούνται σύγχρονα δίκτυα και ασφαλείς υποδομές, απαιτείται πρόβλεψη για τις νέες ανάγκες σε ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, ασφάλεια κ.λπ. μιας πόλης που σταθερά πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό της τόσο σε μόνιμους κατοίκους όσο και σε επισκέπτες – προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα πρωτίστως των πολιτών και εν συνεχεία των επισκεπτών. Το Εμπορικό και Ιστορικό Κέντρο είναι αναγκαίο να συνδεθεί με κάθε παράκτια και τουριστικού ενδιαφέροντος γωνιά της Αττικής, τα νησιά του Αργοσαρωνικού πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους με συχνές και γρήγορες μεταφορές, αλλά και δρόμοι, λιμάνια και μαρίνες πρέπει πλέον να εκσυγχρονιστούν.
Προβληματισμός για την μέση δαπάνη και διαμονή
Ο προβληματισμός για τους φορείς του τουρισμού δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα αλλά και για όλη την Ελλάδα καθώς ναι μεν αυξήθηκαν τα ποσοστά του εισερχόμενου τουρισμού, 12,8% μειώθηκε δε, η μέση δαπάνη 7% ανά ταξίδι το 2024 στα 530 ευρώ από 570 το 2024.
Παράλληλα, η μέση διαμονή υποχώρησε 9,6% στις 5,9 διανυκτερεύσεις έναντι 6,5. Ενώ, ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων παρουσίασε αύξηση 1,9% στις 240.816 διανυκτερεύσεις από 236.271 το 2023 με τις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις να διαμορφώνοντα στα 21.5 εκατ. ευρώ.
Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης συνέβαλαν οι χώρες της ΕΕ 27 με ποσοστό συμμετοχής 53,5% και οι λοιπές χώρες με ποσοστό 34,8%. Το 2024, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ 27 αυξήθηκε κατά 11,0% σε σύγκριση με το 2023.