Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ και η Κίνα, μετά από εκατέρωθεν κινήσεις εκτόνωσης με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη προϊδεάσει για “ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο”. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με τους αναλυτές να παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν το Σάββατο στην Ελβετία.
Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε μια σειρά ζητημάτων, με πιο σημαντικό την αναθεώρηση των υψηλών δασμών που έχουν επιβληθεί από την πλευρά των ΗΠΑ. Η πιθανότητα να υπάρξει μια συνολική συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησης θεωρείται αμφίβολη, ωστόσο η αποδοχή ενός μερικού «ξεπαγώματος» των δασμών είναι στον αέρα. Οι ΗΠΑ και η Κίνα φαίνεται να επιδιώκουν μια ομαλοποίηση των σχέσεών τους, καθώς οι επιπτώσεις από τους εμπορικούς περιορισμούς έχουν γίνει όλο και πιο εμφανείς στις οικονομίες των δύο χωρών.
Το 2025 ξεκίνησε με ανησυχίες για τη δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να αποφύγει την ύφεση. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ταυτόχρονα οι ανησυχίες για την υψηλή ανεργία και τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τους οικονομολόγους και την κυβέρνηση Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία παρουσίασε αύξηση 5,4% το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας μειώθηκαν σημαντικά από μεγάλες τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν ότι η Κίνα θα ολοκληρώσει τη χρονιά με ανάπτυξη περίπου 4%, κάτω από τον κυβερνητικό στόχο του 5%.
Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο Σαββατοκύριακο
Η κατάσταση αυτή καθιστά το Σαββατοκύριακο των διαπραγματεύσεων ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Κίνα έχει περισσότερα να χάσει από τη συνεχιζόμενη ένταση, αλλά και πιο μεγάλες δυνατότητες να αντισταθεί στους αμερικανικούς εκβιασμούς. Η Κίνα, με το πολιτικό σύστημα που διαθέτει, έχει μεγαλύτερη «αντοχή» στον πόνο και δυνατότητες να διαχειριστεί την οικονομική πίεση μακροπρόθεσμα, ενώ η αμερικανική πλευρά φαίνεται να έχει λιγότερη ευχέρεια κινήσεων.
Από την πλευρά της Κίνας, ο Αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ έχει την αποστολή να αναζητήσει σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις του Τραμπ, ενώ οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη ρίξει τη βόμβα με την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος που σημείωσε αύξηση 8,1% τον Απρίλιο. Η Κίνα επίσης προχώρησε σε «ειδική επιχείρηση» για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στρατηγικών μετάλλων, σημειώνοντας την ικανότητά της να χρησιμοποιήσει εμπορικά εργαλεία σε πολιτικό επίπεδο.
Για την κυβέρνηση Τραμπ, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη μείωση των δασμών και στη διαχείριση των κυρώσεων στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ και αμυντικού εξοπλισμού. Η Κίνα αναμένεται να δώσει μερικές «γλυκαντικές προσφορές», όπως η αύξηση των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φεντανύλης, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να επιμείνουν στην κατάργηση των μονομερών δασμών που επιβλήθηκαν στον κινεζικό τομέα.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για μια πιο εκτεταμένη συμφωνία, αντίστοιχη με την συμφωνία «Φάση 1» του 2020, φαντάζουν αδύναμες. Οι δύο πλευρές διαφωνούν έντονα για βασικές στρατηγικές προτεραιότητες και τα οικονομικά «κόκκινα όρια» τους. Παρά τις ελπίδες για μια ήπια αποσυμπίεση, οι αναλυτές δεν αναμένουν την επίτευξη μιας μεγάλης συμφωνίας το 2025.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, θα μπορούσε να σημάνει τη χαραυγή μιας νέας εποχής στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ή, τουλάχιστον, να ανοίξει το δρόμο για μερικές μικρές αλλά σημαντικές υποχωρήσεις που θα διευκολύνουν τη διαχείριση των εμπορικών πιέσεων στο μέλλον.