Στην κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά και την κατάργηση κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως ΥΠΟΙΚ Γιώργος Αλογοσκούφης στο 18ο RED MEETING POINT.
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 2,9% για το 2025-2026. Οι ευνοϊκές νομισματικές πολιτικές έφεραν υποχώρηση του πληθωρισμού, ωστόσο, οι εμπορικές εντάσεις σε ΗΠΑ και Κίνα καθώς και η αδύναμη ανάπτυξη σε αναδυόμενες οικονομίες αποτελούν τις βασικές μελλοντικές προκλήσεις. Οι προβλέψεις για την Ευρωπαϊκή Οικονομία παραμένουν συγκρατημένες με την ανάπτυξη για την ευρωζώνη να τοποθετείται στο 0,8% το 2025 και 1,2% το 2025, ενώ βασικά «αγκάθια» παραμένουν οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ που επηρεάζουν τις εξαγωγές, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Οσον αφορά στην ελληνική οικονομία προβλέπεται ρυθμός μεγέθυνσης το 2025 στο 2% και 1,8% το επόμενο έτος με την ανεργία να φθάνει το 9,4% το 2025 και 9% το 2026. Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οικονομικών, αφορούν στην αγορά εργασίας όπου παρατηρούνται 80.000 ελλείψεις στον τουρισμό, στην παραγωγικότητα και την διεθνή ανταγωνιστικότητα. «Εν κατακλείδι οι ανησυχίες για εμπορικές εντάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση χαμηλής ανάπτυξης και υπό πολιτική και εμπορική πίεση. Αναφορικά με την Ελλάδα η χώρα διατηρεί μια δυναμική ανάπτυξης, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή παραγωγικότητα, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα εξωτερικά ελλείμματα» είπε ο κ. Αλογοσκούφης υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή έχουμε καλύτερες επιδόσεις καθώς περάσαμε μια κρίση στην οποία η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
Λάθος το παραγωγικό μοντέλο της χώρας
Σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο του protagon.gr Ζώη Τσώλη, ο κ. Αλογοσκούφης αναφορικά με το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας σημείωσε ότι δεν είναι το σωστό για να μπορούμε να ανταγωνιστούμε στα πλαίσια μιας ευρύτερης αγοράς όπως αυτή της ευρωζώνης. Εχουμε μοντέλο με μη εμπορεύσιμα αγαθά και δεν έχουμε αρκετή δυναμική σε κλάδους όπως οι νέες τεχνολογίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες, τα νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας κ.ά. Γι’ αυτό όποτε δείχνει να πηγαίνει ταχύτερα η ελληνική οικονομία έχει πρόβλημα στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Η μεγάλη πρόκληση είναι πως θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε το φορολογικό μας μοντέλο έτσι ώστε να μην χρειαζόμαστε και πολλούς εργαζομένους αφού και ο πληθυσμός μειώνεται».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τον ΝΟΚ ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ προφανώς δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα κάτι που είχε γίνει και κατά το παρελθόν με αντίστοιχες αποφάσεις οι οποίες ανέτρεπαν καταστάσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικά σχέδια κλπ.
«Αυτό δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν θα ανατρέπονται. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ρωτώντας πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι που συμβαίνει με τα προεδρικά διατάγματα που γνωμοδοτεί το ΣτΕ πριν. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με κάποιους σημαντικούς νόμους όπως ο ΝΟΚ. Γιατί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα επηρεάζεται σημαντικά» δήλωσε ο ίδιος.